Pasaules filmu festivālā izrādīs jaunākās etnogrāfiskās dokumentālās filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

16.aprīlī kinoteātrī "K.Suns" sāksies otrais Rīgas Pasaules filmu festivāls. Tajā izrādīs jaunākās un labākās tā dēvētās etnogrāfiskās dokumentālās filmas. To vidū būs neparasti stāsti no Indijas, Indonēzijas, Jaungvinejas, Peru, Meksikas un vēl citām valstīm. Līdzās filmām festivāls piedāvās arī tikšanos ar filmu veidotājiem, kā arī vizuālo antropologu vieslekcijas.

Rīgas Pasaules filmu festivāls aizsāksies ar restaurēto 1914.gada mēmo filmu "Starp galvu medniekiem". Tās centrā ir kvakiutlu cilts indiāņi, viņu dzīvesveids, tradīcijas un rituāli, kas ir ļoti krāšņi un iespaidīgi. Dokumentalitāte filmā kombinēta ar inscenējumiem, filmas režisors ir amerikānis Edvards Kērtiss, bet visas lomas atveido kvakiutlu cilts indiāņi.

"Edvards Kērtiss lielu daļu savas dzīves pavadīja, lai dokumentētu izzūdošās kultūras. Šis ir viens no viņa spožākajiem darbiem. Jā, šī ir spēlfilma, tur ir inscenējumi, tur ir mīlas stāsts un kaujas, bet tajā pašā laikā tā ir liecība par to, kā viņi ir dzīvojuši - varam redzēt viņu apģērbus, būves, dažādus mākslas objektus. Visi šie priekšmeti ir īsti," stāsta Rīgas Pasaules filmu festivāla rīkotājs Māris Prombergs.

Visas pārējās festivāla filmas būs jauni darbi, tapuši pēdējo triju gadu laikā. Visas tās sola ļoti interesantu ceļojumu dažādu tautu dzīves uztverē, tradīcijās un arī mītos. Tā, piemēram, ar igauņu filmas "Ceļojums pie tārpu barotāja" starpniecību skatītāji varēs pabūt Čukotkā, lai atklātu kādas intriģējošas inuītu pasakas noslēpumu.

Festivāla piedāvājumā būs arī filmas par mūsdienu indiešu un meksikāņu dzīvi un sadzīvi, kā arī stāsts par Indonēziju un šīs valsts attiecībām ar demokrātiju. Filmas "Džakartas nemieri" galvenās varones ir divas aktīvas indonēziešu sievietes, kuras cīnās par godīgām vēlēšanām savā valstī.

"Lai arī Indonēzija ir patālu no Latvijas, tajā pašā laikā filmas tēma ir eiropeiska, jo ir runa par demokrātiju. Vai demokrātija ir iespējama tās patiesajā formā? Vai tā ir iespējama tādā veidā, kā par to ir rakstīts uz papīra?" filmas vēstījumu raksturo Māris Prombergs.

Filmas ir interesantas tieši ar to, ka līdztekus tik dažādo tautu atšķirībām tās ļauj saskatīt arī daudz kopīgā. Par to varēs aizdomāties arī stāstā par tik eksotisku valsti kā Papua Jaungvineja. Tā iepazīstinās ar laku cilts iedzīvotājiem, kuri mitinās vistālākajā savas zemes nostūrī un kuru dzīvē liela ietekme ir dažādiem noslēpumainiem mītiem, kas mums visdrīzāk šķistu tīrā māņticība.

"Filma runā par mītiem. Tie dažkārt ir baisi, bet vienlaikus tos izmanto arī elementārās ikdienas sarunās un jokos. Ja mēs iedziļināmies, kā latvieši attiecas pret mītiem, tad redzam, ka arī mums piemīt māņticības, par kurām mēs smejamies. Un vispār - tas skaitās neforši būt māņticīgam, taču tajā pašā laikā mēs attiecamies pret tām ar piesardzību. Piemēram, ja melnais kaķis pārskrien pāri ielai, daudziem tas varbūt nebūs pilnīgi vienaldzīgi. Kā saka - labāk neizaicināt likteni vai neraustīt slaveno lauvu aiz ūsām. Tā kā - lai arī varbūt tā āriene sākumā izskatās atšķirīgi nekā mums ir pierasts, tomēr tie stāsti ir diezgan līdzīgi," norāda Māris Prombergs.

Otrais Rīgas Pasaules filmu festivāls kopumā četrās dienās piedāvās desmit filmas, pēc seansiem būs tikšanās ar filmu veidotājiem gan klātienē, gan tiešsaistē "Skype".

"Pēc katra seansa mēs saslēgsimies ar režisoriem, uz lielā ekrāna būs liels viņu portrets no turienes pasaulē, kur nu viņi katrs atrodas šobrīd - vai Meksikā, vai Indonēzijā, vai Jaunzēlandē. Viņi pastāstīs par filmu un arī skatītājiem būs iespēja uzdot jautājumus," stāsta festivāla rīkotājs Māris Prombergs.

Festivāla laikā būs iespēja noklausīties arī trīs vizuālo antropologu vieslekcijas, uzstāsies viesi no Dānijas, Anglijas un Igaunijas.

Rīgas Pasaules filmu festivāls norisināsies no 16. līdz 19.aprīlim kinoteātrī "K.Suns" Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti