Kultūras ziņas

Čehu avangardistu fotoizstāde

Kultūras ziņas

VEF kultūras pils "uz koferiem"

Starptautiski atzīti fotogrāfi Rīgā

Pasaules aģentūras «Magnum» fotogrāfi sniedz meistarklases Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nedēļas garumā Kuldīgā pulcējās jaunie fotogrāfi, kuri kopā ar citiem pasaulē pazīstamiem fotogrāfiem ieradušies Latvijā, lai pasniegtu meistarklases Starptautiskās fotogrāfijas vasaras skolas jeb International Summer School of Photography (ISSP) fotogrāfiem no visas pasaules. No Kuldīgas uz Rīgu atbraukuši arī divi meistarklašu pasniedzēji, kuri šobrīd ir vieni no pazīstamākajiem un aktuālākajiem dokumentālajiem fotogrāfiem pasaulē.

Katru gadu Starptautiskā fotogrāfijas vasaras skolas programma kļūst aizvien interesantāka. Ne tikai tāpēc, ka tā norisinās katru gadu atšķirīgās Latvijas pilsētās, bet arī tāpēc, ka jau desmito reizi vasaras skola spēj vienuviet uzņemt kopā lielu pulku jauno profesijas pārstāvju no apmēram 20 dažādām valstīm.

"Meistarklases fotogrāfiem dod ne tikai mācīšanās pieredzi pie šiem lielajiem vārdiem, kas arī paši ir lieliski skolotāji, bet tā ir arī vide, kurā viņi nokļūst uz deviņām dienām, kad notiek vasaras skola. Visapkārt viss notiek tikai ap fotogrāfiju," norāda ISSP pārstāve Liāna Ivete Beņķe.

Uz Latviju atbraucis arī pasaules fotogrāfu aģentūras "Magnum" biedrs Džims Goldbergs. Fotogrāfu aģentūras "Magnum" biedru darbi tiek iekļauti ne tikai masu medijos, svarīgas ir fotogrāfu izstādes, kā arī fotoalbumu un grāmatu izdošana. Šobrīd "Magnum" apvieno apmēram 60 slavenus, profesionālus fotomāksliniekus, kuri dokumentē norises dažādākajos pasaules nostūros.

Arī amerikānis Džims Goldbergs šobrīd ir viens no mūsdienu atzītākajiem dokumentālajiem fotogrāfiem. "Gandrīz vienmēr savos darbos apvienoju attēlu un tekstu, veidojot kolāžas. Tas ir tas, ko es esmu darījis gandrīz jau 35 gadus. Tas man ir svarīgs izpausmes veids," viņš norāda.

Amerikāņu fotogrāfe Alesandra Sangvineti izceļas ar intīmiem un emocionāliem portretiem. Viņas pazīstamākā sērija dokumentē divu Argentīnas lauku meiteņu dzīvi un pieaugšanu vairāk nekā 15 gadu garumā.

"Ar abām meitenēm es satikos, kad strādāju pie kāda cita projekta. Es viņas pazīstu jau kopš bērnības. Kādu dienu, kad viņas bija deviņus un desmit gadu vecas, es sāku viņām pievērst lielāku uzmanību, līdz tas viss kļuva par projektu," stāsta Alesandra Sangvineti.

Šodien teju ikviens mobilā telefona lietotājs savus spilgtākos dzīves mirkļus spēj iemūžināt gan fotogrāfijās, gan video. Jautāts, vai tehnoloģiju laikmets neapdraud profesionālos fotogrāfus, Džims Goldbergs saka: "Šodien ir milzum daudz tehnoloģiju, bet svarīgākais ir, kā tu tās izmanto. Sabiedrība ikdienā pielieto tehnoloģijas un kļūst par daļu no medija, cerams, ka to pielieto savā labā. Jaunās tehnoloģijas dod sabiedrībai iespēju izteikties."

"Tas ir paralēli. Visi var izpausties, kā vēlas, un, manuprāt, tas ir brīnišķīgi," uzsver Alesandra Sangvineti. "Un daļa sabiedrības tehnoloģijas pielieto lietderīgāk. Un tas arī ir tas svarīgākais," papildina Džims Goldbergs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti