Rīta Panorāma

Covid-19 pandēmijas radītie zaudējumi nozarei. Saruna ar "airBaltic" izpilddirektoru Martinu Gausu

Rīta Panorāma

Dueta Dvines un Mārtiņa Jātnieka muzikālais kopdarbs "Kas uz sirds"

Atklās pārsteidzošus Latvijas stāstus un leģendas. Intervija ar Dāvidu Ernštreitu un Edgaru Plētienu

Pārsteidzoši Latvijas stāsti un leģendas – LTV atgriežas raidījums «Tas notika šeit»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dokumentālais raidījums “Tas notika šeit” atgriežas pie Latvijas Televīzijas skatītājiem ar otro sezonu. “Tas notika šeit” savu popularitāti skatītāju vidū iemantoja Latvijas simtgadē, kad trīs vēsturnieki devās ekspedīcijā pārbaudīt vēstures noslēpumus mazāk zināmās Latvijas vietās. Vēsturnieki iesākto turpināja šogad, un jaunajā sezonā kopā ar LTV žurnālistu Dāvidu Ernštreitu devās uz Sesavu, Daudzesi, Barkavu, Turlavu un Kārķiem.

Vēsturnieku atklājumus televīzijas skatītāji varēs vērot ceturtdienu vakaros no 15. oktobra.

Jaunās sezonas raidījumu sērijās "Tas notika šeit" vēsturnieki – Raunas vidusskolas direktors Edgars Plētiens, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta pētniece Inna Gīle un Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš – atkal kļuva par lauka pētniekiem un kopā ar žurnālistu Dāvidu Ernštreitu devās uz piecām dažādām Latvijas vietām – Sesavu, Daudzesi, Barkavu, Turlavu un Kārķiem, lai trīs dienas meklētu un pētītu unikālus stāstus, cilvēkus, notikumus, kas apgāztu mītu, ka šajās vietās nekas ievērojams nav noticis. Trešajā dienā vēsturnieki iedzīvotājus iepazīstināja ar savu jaunatklāto stāstu un pēc vietējo balsojuma labākā stāsta nosaukums tika dots kādai īpašai vietai šajā ciematā. 

Inna Gīle
Inna Gīle

Kā skaidro raidījuma veidotāji, Latvija vairāku gadsimtu garumā ir bijusi dažādu vēsturisku notikumu krustpunkts. Gadu gaitā dažādas politiskas iekārtas te atstājušas savu nospiedumu un vietas – novadi, pagasti un nelieli ciemati – zaudējušas savus unikālos stāstus, iegūstot mūsdienām raksturīgo apslēpto aizmirstību. Daudzu Latvijā apdzīvotu un mazapdzīvotu vietu kultūrvēsturiskie slāņi, nostāsti, mīti un noslēpumi palikuši aizmirsti un neatklāti.

Raidījumā atklāsies dažādi pārsteidzoši un līdz šim nezināmi fakti, piemēram, par Krievijas cara Nikolaja II uzticamākā sulaiņa Aloizija Trūpa izcelsmi, Hruščova vizīti, Sosnovska latvāņu invāziju Latvijā un jaunas versijas par Kaupēnu. Vēsturnieki izsekos sarežģītiem likteņiem, traģiskiem notikumiem un nostāstiem, kas gadu gaitā pārvērtušies par leģendām, mītiem vai pat spoku stāstiem.

Edgars Plētiens
Edgars Plētiens

Raidījums veidots filmu studijā “Mistrus Media” pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma un sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kā arī Valsts kultūrkapitāla fondu – mērķprogrammā “Latvijai 100”. Raidījuma sadarbības partneris – Valsts nacionālais arhīvs.

Raidījums “Tas notika šeit” tapis, iedvesmojoties no Zviedrijas sabiedriskās televīzijas raidījumiem, pēc kuru noskatīšanās cilvēki sāka apmeklēt vietas, kuru iepriekš nebija ierastajos tūrisma maršrutos.

Raidījumu režisore ir Inese Kļava, laukuma režisore Lote Gediņa, operatori Jānis Šēnbergs, Jānis Kešāns un Jānis Saļms, skaņas ieraksta operators Tālivaldis Tālis Āboliņš, montāžas režisors Toms Krauklis.

Gatis Krūmiņš
Gatis Krūmiņš

“Šī vasara mums bija neaizmirstams piedzīvojums. Ne tikai vēsturnieki, bet visa filmēšanas grupa azartiski metās iekšā vēsturisku liecību un pierādījumu meklēšanā. Milzīgs paldies visiem, kas mums uzticējās, atvēra savu māju durvis un dalījās ar atmiņām un piedzīvoto. Bez vietējo iedzīvotāju atsaucības un atbalsta šāds raidījums nemaz nebūtu iespējams. Es ļoti ceru, ka uzzinātais skatītājus pārsteigs un iedvesmos tikpat ļoti kā mūs,” saka režisore Inese Kļava.  

“Tas notika šeit” – no 15. oktobra ceturtdienās pulksten 21.10 LTV1 un REPLAY.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti