Par Riga IFF galveno balvu šogad sacentīsies 10 kino darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

13. oktobrī ar Signes Baumanes filmas "Mans laulību projekts" nacionālo pirmizrādi sāksies ne tikai devītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), bet arī tā centrālā norise – pilnmetrāžas filmu konkurss. Šogad par festivāla balvu un godalgu 4000 eiro vērtībā sacentīsies desmit filmas no Baltijas jūras reģiona un ziemeļvalstīm, savukārt vērtēšanas darbu veiks piecu starptautisku kino profesionāļu žūrija, informēja festivāla rīkotāji.

Konkursā iekļauti vairāki Latvijas kino veidotāju darbi – Signes Baumanes "Mans laulību projekts" autores animācijā iedzīvina autobiogrāfisku stāstu par jaunas sievietes mīlestības anamnēzi, to skaidrojot no smadzeņu aktivitātes skatupunkta, savukārt Matīsa Kažas pieaugšanas drāma "Neona pavasaris" ar dzejnieci un aktrisi Mariju Luīzi Meļķi, bez liekas kautrības atklāj pilsētas reivu kultūru gan spožumā, gan postā.

Dinamiskās Kalkutas ielu ritmos ieved Latvijā dzīvojošā un strādājošā režisora Siegfried "Bengāļu variācija"; poētisks vērojums par reiz Baltijā vienīgās un pasaulē reiz jaudīgākās atomelektrostacijas mūžu un tajā mītošo pitonu gaidāms "Kapsētā"; femīnā pretpolu līdzsvaru un raganīgo Austrumpolijas mežos atklāj "Diena un nakts", kas Riga IFF piedzīvos pasaules pirmizrādi. Tāpat sacensībā par balvu atgriežas festivāla 2017. gada laureāts Rainers Sarnets ar savu jaunāko filmu, vēsturisko fikciju "Veino Vahinga dienasgrāmata".

Šogad Riga IFF pilnmetrāžas filmu konkursā tāpat plaši pārstāvēta arī ziemeļvalstu kino ainava – Islandi festivāla sadaļā pārstāv gan Latvijas skatītājam labi pazīstamā režisora Hlinura Palmasona, Kannu kinofestivālā pirmizrādītā  "Dievzeme", gan "Daiļās būtnes", kas raupju pusaudžu maskulinitāti caurskata ar maģiska reālisma rīkiem. Somu melnā humora cienītājus priecēs "vīrietim neveicas" žanra komēdija "Malkas cirtēja stāsts", savukārt tiecību pēc kopābūšanas atklās hiphopa ritmos ieturētā Stokholmas Sēdermalmas rajona mozaīka filmā "Šejienieši", kas būs filmas starptautiskā pirmizrāde.

Konkursa filmas vērtēs reģionā un starptautiski atzītu kino profesionāļu žūrija, kuras sastāvā strādās kino mārketinga speciālists un kino straumēšanas platformas "MUBI" pārstāvis Ollijs Čārlzs, Berlīnes Humbolta universitātes pētniece un kino kuratore Barbara Vurma, kā arī Latvijas kinostudijas "VFS Films" dibinātājs un vadītājs Uldis Cekulis. Konkursā jau kā vērtētājs atgriežas Karolis Kaupinis, kura filma "Nova Lituania" kļuva par 2019. gada Riga IFF laureāti, kura kolēģis nozīmīgajā uzdevumā būs Vroclavas starptautiskā kinofestivāla "Jaunie horizonti" vadītājs Marcins Peņkovskis.

Festivāla pilnmetrāžas filmu konkurss būs skatāms visa festivāla laikā, savukārt tā laureātfilma tiks publiski paziņota festivāla pēdējā sestdienā, kad apbalvošanas ceremonijā tiks izziņoti visu sešu Riga IFF konkursu uzvarētāji.

Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, Nacionālā kino centra un Eiropas Savienības programmas "Radošā Eiropa MEDIA" atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti