Kultūras ziņas

"Ineses Galantes Talanti.LV"

Kultūras ziņas

Etīžu teātrim "Nerten" 10 gadi

Kino nozares atslēgas cilvēka -- NKC vadītāja meklējumos

Par kino nozari norūpējušies arī Saeimas deputāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pēc Nacionālā kino centra vadītājas Ilzes Gailītes-Holmbergas aiziešanas no amata šī gada janvārī ir uzsākta jaunu kino centra vadītāja kandidātu atlase. Par nozares attīstību ir norūpējušies ne tikai kino ļaudis, bet arī Saeimas deputāti.

Vēl pērnā gada rudenī kino nozares pārstāvji sadalījās divās nometnēs, aizstāvot vai noliedzot ārpus konkursa kārtas piešķirt valsts līdzekļus filmas „Dvēseļu putenis” veidošanai. Krasu „Pret” izteica šī gada janvārī no amata aizgājusī Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga.

Kā atzīst nozares pārstāvji, nākošajam Kino centra vadītājam galvenokārt ir jāaizstāv tās prioritātes un līdzekļu sadalījuma konkursa principi. Savukārt kultūras ministrei Dacei Melbārdei ir vēl kāds kritērijs.

„Kopumā nozarē notiekošais nekādā veidā filmu nozares prestižu nestiprina,” intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam „100g kultūras. Diskusija” iepriekš norādīja kultūras ministre Dace Melbārde. „Ja tas tā ilgstoši turpināsies, filmu nozare kopumā zaudēs. Tāpēc man ļoti gribētos redzēt cilvēku, kurš tam redz risinājumu.”

Tāpat ministre uzskata, ka ir svarīgi panākt, lai deputātiem nebūtu jāiejaucas nozares jautājumu risināšanā. Dažas dienas pirms pieteikumu iesniegšanas beigām ar nozares pārstāvjiem un tiem, kas lems par nākošo Kino centra vadītāju, tikās Saeimas Valstiskās audzināšanas komisija.

Komisijas locekļiem - lēmējiem būtu jājūt sabiedrības noskaņojums. Jājūt tas, ko sagaida finansējuma piešķīrēji, ko sagaida Saeima, ar kuru būs jāsadarbojas kinocentram un kopīgi jācīnās par kino industrijas attīstību,” uzskata Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Šī iemesla dēļ Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijai bija būtiski dot savu signālu kino nozarei, norāda Dzintars.

Raivis Dzintars uzsver, ka komisija, kas izvēlēsies Kino centra vadītāju, ir kino speciālisti un viņu lēmums nebūs politiski angažēts.

Savukārt Nacionālā Kino centra vadītāja vietas izpildītājs Uldis Dimiševskis uzskata, ka kandidātiem jāapzinās AR un AP nozari saistītās problēmas.

Pēdējie seši, deviņi mēneši ir ilustrējuši nozares problemātiku kā tādu, kas nav nerisināma,” skaidro Dimiševskis.

Nacionālā kino centra vadītāja kandidātu pieteikumi tikaspieņemti līdz šī gada 14.februārim, bet gala lēmums tiks pieņemts 18.martā. Jāpiebilst, ka Kino centrs 2014.gada filmu konkursos sadalīs 1,49 miljonus eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti