Palūkoties uz sevi ar skatu no malas. Kas šogad gaidāms festivāla «Artdocfest/Riga» programmā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 3. līdz 8. martam Rīgā notiks 2. starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga", kurā skatītājiem divās konkursa programmās "Baltijas fokuss" un "Artdocfest", kā arī ārpuskonkursa programmā būs iespēja baudīt 26 dokumentālās filmas no 14 valstīm, tai skaitā gaidāmas vairākas pašmāju filmu pirmizrādes. Solidarizējoties ar kolēģiem Ukrainā un Ukrainas tautu, festivāla programmā papildus iepriekš plānotajiem seansiem iekļauta Ukrainai veltīta dokumentālā kino programma.

Festivāla seansi notiks festivāla mājās – kinoteātrī "Splendid Palace". Pilna festivāla programma un detalizētāka informācija atrodama mājaslapā.

Konkursa programmu "Baltijas fokuss" vērtēs starptautiska žūrija – platformas "German Films" direktore Simona Baumane, Francijas TV kanāla ARTE redaktors Pīters Gotšalks un režisors Jeržijs Sladkovskis. Otras festivāla konkursa programmas "Artdocfest" žūrijā strādās Krievijas neatkarīgā laikraksta "Novaja Gazeta" redaktors Dmitrijs Muratovs, Tallinas festivāla "Black Nights" direktore Tīna Loka un krievu rakstnieks, literatūrzinātnieks, radio un televīzijas pārraižu vadītājs Viktors Jerofejevs.

"Baltijas fokuss"

​​Programmā "Baltijas fokuss" šogad ietvertas 11 starptautiskos festivālos izrādītas un atzinību guvušas filmas. Līdztekus Baltijas valstu filmām programmā ietverti arī Baltijas jūras reģiona valstu Dānijas, Krievijas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas kino darbi. Festivāla "Baltijas fokuss" konkursa programmā iekļautas divas Latvijas filmu pirmizrādes – festivālu atklās režisores Ievas Ozoliņas dokumentālā filma "Mana māte valsts", savukārt festivālu noslēgs režisores Elitas Kļaviņas filma "Iļģuciema māsas".

"Mana māte – valsts"

Latvija, režisore Ieva Ozoliņa, 2021.

Seanss: 3. marts, pulksten 19.00, "Splendid Palace" Lielā zāle

Par filmu: "Una ir pirmais cilvēks Latvijā, kas izmanto izmaiņas likumā, lai atrastu savu adopcijas procesā pazaudēto māsu. Laužoties cauri birokrātijas džungļiem, Una pēkšņi atklāj, ka viņai ir nevis viena, bet četras māsas, visas adoptētas un izkaisītas plašajā pasaulē. Māsu atrašana kļūst par viņas misiju, kas aizved viņu ceļojumā no Amerikas līdz Krievijai. Viņa iztulko savu aicinājumu 32 valodās un izsūta to pa visu pasauli. Gandrīz neiespējamo uzdevumu palīdz risināt mediji, draugi un Unas drosme, un neatlaidība."

"Es būšu tev blakus"

Lietuva, Režisori Virgīnija Vareikite, Maksimilians Dežuā, 2021.

Seanss: 4. marts, pulksten 18.00, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Divas sievietes, psiholoģe un policiste, iesaistās izaicinošā misijā – samazināt rekordlielo pašnāvību skaitu viņu pastorālajā dzimtajā pilsētā. Valija un Gintare izrāda empātiju un līdzjūtību, dziedinot savas kopienas vientuļākos ļaudis. Baidoties pazaudēt vēl vienu dzīvību, sievietes izveido spēcīgu draudzību. Kopā viņām izdodas mazināt krīzi un pierādīt, ka pašnāvību novēršana var būt efektīva."

"Bēgšana"

Dānija, Francija, Zviedrija, Norvēģija, Režisors Jonass Pohers Rasmusens, 2021.

Seanss: 4. marts, pulksten 20.00, "Splendid Palace" Lielā zāle

Par filmu: "Amins Navabi (vārds mainīts), 36 gadus vecs talantīgs zinātnieks, cīnās ar vairāk nekā 20 gadus glabātu noslēpumu, kas draud izjaukt dzīvi, ko viņš tik rūpīgi ir būvējis sev un savam topošajam vīram.  Ar animācijas palīdzību Amins savam tuvam draugam un vidusskolas klasesbiedram, filmas režisoram Jonasam Poheram Rasmusenam pirmo reizi izstāsta unikālu afgāņu bērna – bēgļa stāstu. Anima un Jonasa atklātās sarunas arī veido neaizmirstamu stāstu par sevis izzināšanu. Tās parāda, ka nākotni var veidot tikai tad, ja atskatās arī pagātnē, un ka, tikai pārstājot bēgt no sevis, ir iespējams patiesi izprast māju nozīmi."

"Gabi, vecumā no 8 līdz 13 gadiem"

Zviedrija, Dānija, Norvēģija, režisore Engeli Broberga, 2021

Seanss: 5. marts, pulksten 14.00, "Splendid Palace" Mazā zāle

Par filmu: "Filmā ir Gabijas piecu personības veidošanās gadu process, kura laikā viņa cīnās ar sabiedrības stereotipiem par zēniem un meitenēm. Kad viņas ģimene pārceļas no Stokholmas uz nelielu lauku pilsētiņu un meitenei iestājas pubertāte, Gabijai ir jāizlemj, vai viņa vēlas iekļauties pūlī vai iet savu ceļu. Izcils agrīnā pusaudža vecuma portrets, kas vēsta par to, kā palikt uzticīgam sev."

"Izdzīvot"

Vācija, režisori Lara Milena Broze, Kilians Armando Fridrihs, 2021.

Seanss: 5. marts, pulksten 16.00, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Leons nevēlas nokļūt cietumā. Pēc heroīna lietošanas gadiem viņam ir jāapņemas ārstēties. Viņa tēvs Hanss-Joahims nevēlas mirt. Mākslinieks mēģina pārvarēt nāvi, rakstot dienasgrāmatu. Pirmo reizi pēc ilgāka pārtraukuma Leons apciemo savu tēvu Hesenes pakalnos. Tā būs pēdējā reize, kad viņi viens otru redzēs."

"Tautas radio – meža balādes"

Somija, režisore Virpi Sūtari, 2021.

Seanss: 5. marts, pulksten 16.00, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Karnevālisks Somijas dvēseles un mājvietas ainavas portrets. Īsfilma veidota, atsaucoties uz ikonisko YLE programmu "Tautas radio", un tās vizuālais materiāls veidots, izmantojot road movie metodi, ceļojot pa vasarīgo Somiju. Filma ataino mūsdienu Somiju. Tās stāstījums no humora aizplūst pilsoniskās anarhijas virzienā un galu galā arī uz ilgām pēc cilvēciskas saiknes."

"Šis lietus nekad nebeigsies"

Ukraina, Latvija, Vācija, režisore Alina Gorlova, 2020. (Šī filma iekļauta abās festivāla programmās.)

Seanss: 5. marts, pulksten 19.30, "Splendid Palace" Lielā zāle.

Par filmu: "Filma aizved skatītājus spēcīgā un vizuāli aizraujošā ceļojumā cauri nebeidzamam kara un miera ciklam. Tā stāsta par 20 gadus veco Andreju Suleimanu, kurš cenšas veidot savu nākotni, atrodoties bruņota konflikta situācijās. No pilsoņu kara Sīrijā līdz nemieriem Ukrainā Andreja dzīvi veido šķietami mūžīgā dzīves un nāves plūsma."

"Balkona filma"

Polija, režisors Pāvels Lozinskis, 2021. (Šī filma iekļauta abās festivāla programmās.)

Seanss: 6. marts, pulksten 17.30, "Splendid Palace" Lielā zāle

Par filmu: "Vai ikviens var būt filmas varonis? Vai pasauli var ietvert vienā kadrā? Režisors Pāvels Lozinskis no sava balkona vēro garām ejošos cilvēkus, uzrunā viņus, uzdod jautājumus, vaicā, kā viņi tiek galā ar savu dzīvi. Katrs stāsts ir unikāls, un reālā dzīve vienmēr ir pārāka par iztēli. Varbūt pietiek tikai uz mirkli apstāties, lai dziļāk izprastu tās būtību?"

"Hipodroms"

Igaunija, režisors Vladimirs Loginovs, 2021. (Šī filma iekļauta abās festivāla programmās.)

Seanss: 6. marts, pulksten 14.00, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Hipodroms, kas atrodas Tallinas centrā, savulaik bija visu kaimiņvalstu izklaides centrs. Gandrīz 100 gadus tas ir piesaistījis apmeklētājus ar zirgu skriešanās sacīkstēm un iespēju izmēģināt veiksmi totalizatoru spēlēs. Šodien no majestātiskā hipodroma palicis tikai vientuļš stallis. Tas vairāk atgādina sabiedrisku klubu nekā prestižu sacensību vietu. Neskatoties uz bēdīgo situāciju, te vēl joprojām pulcējas dzīvniekmīļi un jāšanas sporta cienītāji. Hipodromā notiek dīvainas ballītes un kāzu fotosesijas, un te joprojām tiek apmācīti Zviedrijas labākie sacīkšu zirgi. Hipnotiskā melnbaltā filma ir oda izzūdošai ērai un unikālai subkultūrai vietā, kas drīz tiks nojaukta. Pilsētas nebeidzamajā  nekustamo īpašumu attīstības uzvaras gājienā te taps vēl viens jauns biroju komplekss."

"Ivannas dzīve"

Krievija, Norvēģija, Somija, Igaunija, režisors Renato Boraijo Serrano, 2021. (Šī filma iekļauta abās festivāla programmās.)

Seanss: 6. marts, pulksten 20.30, "Splendid Palace" Lielā zāle.

Par filmu: "Ivanna – jauna ņencu sieviete, piecu bērnu māte, dzīvo Krievijas Arktikā. Viņa tāpat kā viņas ģimene gadsimtu garumā dzīvo tradicionālo nomadu dzīvi tundrā, dzenot ziemeļbriežu ganāmpulku. Lielākā daļa no viņiem nomirst, un Ivanna zina, ka drīz paliks bez iztikas līdzekļiem un būs spiesta pieņemt dramatisku lēmumu. Filma stāsta par četriem ņeņcu ģimenes gadiem – no skarbās dzīves tundrā līdz mūsdienu ikdienai Sibīrijas pilsētā Dudinkā. Tā ir vienlaikus atbrīvojoša drāma un melanholisks rekviēms pazaudētajam tundras dzīvesveidam."

"Iļģuciema māsas"

Latvija, Režisore Elita Kļaviņa, 2022.

Seanss: 8. marts, pulksten 19.30, "Splendid Palace" Lielā zāle.

Par filmu: "Citos apstākļos, visticamāk, viņas nekad nebūtu satikušās. Viņas saista sāpes, ilgas un pašreizējā dzīvesvieta – slēgtais sieviešu cietums. Filmas galvenās varones ir savu bērnu slepkava, trīsreiz par narkotiku tirdzniecību notiesātā un līdzdalībniece noziegumā pret savu meitu. Cietumā viņas uzaicina spēlēt Antona Čehova lugu "Trīs māsas". Savijoties ar Čehova lugas varoņu likteņiem, vairs nav iespējams novilkt robežu starp izrādi un ieslodzīto sieviešu dzīvi. Personiski, mokoši un aizkustinoši ieslodzīto sieviešu atklātie stāsti atspoguļo sabiedrību, kurā viņas dzīvo, un ilgas pēc dzīves, par kuru sapņo. Tā kā Maskava ir Čehova trīs māsu zaudētā paradīze, brīvība un cilvēka cienīga dzīve ir filmas varoņu ilgu piepildījums, taču viņām savas dzīves labākie gadi jāpavada ieslodzījumā. Jau no agras bērnības piesātinātas ar bailēm un vardarbību, filmas varoņu dzīves pieaugušā vecumā pārvēršas destruktīvās attiecībās, kas ietver fizisku, seksuālu un emocionālu vardarbību, neizbēgamu izmisumu un vientulību bez atbalsta, un vardarbību ģimenē kā dzinējspēku turpmākai vardarbībai.

Programma "Artdocfest"

Konkursa programmā "Artdocfest" iekļautas 17 filmas, kas atspoguļo gan bijušās Padomju Savienības teritorijā dzīvojošu autoru skatījumu, gan ārvalstu autoru skatu uz dzīvi šajā teritorijā.

"Gan dokumentālā kino veidotāji, gan skatītāji šobrīd kļūst par pasaules sašķelšanās lieciniekiem. Mēs atkal vērojam milzīgus pretnostatījumus, kas jebkurā brīdī var pārtapt reālā karā.

Šajā situācijā palūkoties uz sevi ar skatu no malas caur dokumentālā kino autora prizmu kļūst arvien aktuālāk un glābjošāk. Tādēļ mūsu festivāla programmā esam iekļāvuši daudzas filmas, kas skatītājiem piedāvā šo iespēju," šī gada "Artdocfest/Riga" programmu raksturoja festivāla dibinātājs Vitālijs Manskis.

"Pianists no Rāmallas"

Izraēla, režisore Avida Livnija, 2020.

Seanss: 3. marts, pulksten 19.30, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Viņa sapnis kļūt par profesionālu pianistu ir spēcīgāks par valstu robežām: četri gadi Muhameda "Mishas" Alšeiha, talantīga pusaudžu pianista no Rāmalas, palestīniešu tēva un krievu mātes dēla dzīvē."

"Mēs reiz dziedājām"

Izraēla, režisore Lidija Morozova, 2021.

Seanss: 3. marts, pulksten 19.30, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Stāsts par četrām sievietēm, kuras no Maskavas ir emigrējušas uz divistabu dzīvokli Telavivā. Viņu ciešās, bet sarežģītās attiecības veido unikāla radniecības saikne. Šīs spēcīgās un dinamiskās sievietes cenšas iesakņoties jaunā valstī, piedzīvojot savas bailes, vilšanos, centienus un, galvenais, cerību."

"Beyond the White"

Vācija, režisors Jevgeņijs Kalačihins, 2021.

Seanss: 5. marts, pulksten 17.30, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Daba un cilvēks, telpa un laiks, dzīve un nāve – Krievijas Tālajos ziemeļos viss saplūst vienkopus. Kaut kur aiz Polārā loka pāris desmiti cilvēku turpina dzīvot ūdens, akmens un smilšu ieskauti. Atrauti no infrastruktūras un valsts aizmirsti, šie cilvēki ir spiesti paši tikt galā ar savām problēmām. Viņu ciemiem draud daudzu Krievijas ciemu liktenis – lēna, nebeidzama izmiršana. Katra filmas aina apšauba dzīves jēgu un rāda cilvēka dzīvi vietā, kur likumus raksta daba."

"Sievu zeme"

Krievija, režisore Jeļena Žigajeva, 2021.

Seanss: 5. marts, pulksten 21.30, "Spledid Palace" Mazā zāle

Par filmu: "Senā pilsēta Soligaliča šķiet sasalusi telpā un laikā. Šī ir brīvdabas pilsēta-muzejs. Bijušās baznīcas vietā atrodas darbnīca, kurā sievietes ar rokām izgatavo filca zābakus. Filmas varones ir košas, stipras un dzīvi mīlošas, ar dabas dotu mākslinieciskumu apveltītas unikālas krievu sievietes, labāko mākslinieku otu cienīgas, seno amatu un tradīciju sargātājas – valsts atbalsts un tās būtība."

"Vasara 2331"

Krievija, režisors Konstantins Seļins, 2021.

Seanss: 5. marts, pulksten 21.30, "Spledid Palace" Mazā zāle

Par filmu: "Tūkstošiem cilvēku ir izgājuši Sanktpēterburgas ielās, lai paustu viedokli par notikumiem valstī. Viņu vidū ir četrdesmit gadus vecais taksists Georgijs, kurš protesta akcijās piedalās pirmo reizi. Filma ir mūsdienu Krievijas portrets – pārrauta klusēšana, čuksti un kliedzieni."

"Kad ziedi neklusē"

Polija, režisors Andrejs Kutilo, 2021.

Seanss: 6. marts, pulksten 16.00, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Baltkrievija, 2020. gads. Tepat līdzās top vēsture. Šie notikumi joprojām turpinās. Kamēr vesela nācija cīnās par savu taisnību, pieprasot brīvas un godīgas vēlēšanas, policija izmanto vardarbību un iesloga cietumā mierīgus demonstrantus. Fiziski un garīgi traumēti cilvēki cenšas dzīvot tālāk. Caur parasto baltkrievu ģimeņu likteņiem mēs redzam sāpes un cerību, jūtam viņu bailes un apņēmību."

"Māra"

Francija, Gruzija, režisore Saša Kulaka, 2022.

Seanss: 7. marts, pulksten 14.00. "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Dokumentālā eseja atspoguļo vienkāršo cilvēku mainīgās emocijas pēc vēlēšanām Baltkrievijā 2020. gadā. Stāstījums aicina skatītāju pievienoties Mārai, kamēr viņa vēro notikumu attīstību. Glābjoties no ielu ainām, viņai jāizšķiras starp savas realitātes pieņemšanu un aizbēgšanu sapņos. Šī eseja ir par kopīgu murgu, kas apvienoja visu nāciju."

"Cotton100%"

Uzbekistāna, režisors Mihails Borodins, 2021.

Seanss: 7. marts, pulksten 16.00, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Jeleņa ir aktīviste, kas cīnās par kokvilnas vācēju tiesībām. Muhabata ir zemniece, kas cīnās ar lauku dzīves nedienām. Stāsts par divām stiprām sievietēm sabiedrībā, kur piespiedu darbu uzskata par normu."

"164880"

Krievija, režisores Marija Faliļejeva, Aleksandra Matvejeva, 2021.

Seanss: 7. marts, pulksten 16.00, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Šī stāsta varoņi ir Baltās jūras krastā dzīvojošie Purnemas ciema iedzīvotāji. Viņu dzīves notikumi norisinās jūras plūdmaiņā: paisumam seko bēgums, un nekas nevar mainīt šo lietu kārtību."

"Sala"

Šveice, režisori Svetlana Rodina, Lorāns Stūps, 2021.

Seanss: 7. marts, pulksten 18.30, "Splendid Palace" Lielā zāle.

Par filmu: "Pēc Padomju Savienības sabrukuma zvejnieku kolhozu izpostīja. Uz salas nav elektrības, nav darba, nav ārstu, nav policistu. Ivanam ir tikai viena darba iespēja – nelegāla zvejniecība. Viņam nav izvēles – vai nu viņš noķers stores vai nomirs badā. Dažkārt Ivans ieslēdz ģeneratoru un ar lepnumu skatās publisko televīzijas kanālu pārraides par saulaino Krievijas nākotni. Anna dzīvoja pilsētā, taču iemīlējās Ivanā un izvēlējās skarbo dzīvi uz salas. Anna un Ivans grib, lai viņu bērni iekārtotu sev labāku dzīvi citā vietā. Taču dēls jau sācis iet jūrā."

"Kurp mēs braucam?"

Krievija, režisors Ruslans Fedotovs, 2021.

Seanss: 7. marts, pulksten 21.00, "Splendid Palace" Lielā zāle.

Par filmu: "Kurp mēs braucam?" ir Maskavas pasažieru metro dzīves dokumentāls vērojums gada garumā. Salavecis, kurš spriež par Dostojevski, desantnieki vienā vagonā ar amerikāņu jūras kājniekiem, gadījuma ceļabiedru traģēdijas un prieki saplūst poētiskā esejā par mūsdienu Krieviju. Labi zināmie metro vestibili ar marmora sienām un zeltītajiem lukturiem rada ideālu teatrālu fonu absurdai traģikomēdijai, kurā nav galvenā varoņa. Maskavas metro koridori – sabiedrības miniatūrs modelis puskrēslā, neitrālā zona, kurā spilgti izpaužas raksturi un attiecības."

 

"Uzraugu priekšnieks"

Krievija, režisors Ņikita Jefimovs, 2021.

Seanss: 8. marts, pulksten 14.30, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Režisors ierodas stingrā režīma kolonijā, lai uzņemtu dokumentālo filmu par cietuma uzraugu, kurš strādā ar ieslodzītajiem. Priekšnieks uzskata, ka nav vērts rādīt patieso kolonijas dzīvi un piedāvā uzņemt iestudētas ainas, kuras viņš pats režisē. Filmas autors pacietīgi fiksē, kā šī filma tiek uzņemta, taču reālajai dzīvei tomēr izdodas ielauzties iestudējumā."

"Ilgas pēc salas"

Francija, režisore Letīcija Farkasa, 2021.

Seanss: 8. marts, pulksten 17.00, "Splendid Palace" Mazā zāle.

Par filmu: "Kaut kur Francijā, priežu meža malā ar skatu uz okeānu, slēpjas brīvdienu nometne, kuru pirms vairāk nekā septiņdesmit gadiem izveidoja baltie krievu emigranti. Šajā vasaras valstībā ir bērni, dzīvnieki, koka būdiņas, vecmāmiņas un audumi ar ziedu rakstiem. Dažādas paaudzes dzīvo un aug kopā – vecs vīrs, kurš drīz mirs, dēls, kurš vēlas aiziet, un bērns, kurš viņus vēro."

"Ukraina Docs"

Solidarizējoties ar kolēģiem Ukrainā un Ukrainas tautu, festivāla programmā papildus iepriekš plānotajiem seansiem iekļauta Ukrainai veltīta dokumentālā kino programma, kas vēsta par notikumiem kopš 2014. gada. Organizatori izlēmuši biļešu ieņēmumus no šiem seansiem ziedot kolēģiem Ukrainā.

​​Ukrainai veltīto filmu programmā ietvertas 5 filmas. Režisores Irinas Cilikas filma "Zeme zila kā apelsīns" (2020) atspoguļo netālu no Donbasa kara līnijas dzīvojošas vientuļās mātes un viņas četru bērnu centienus saglabāt cilvēcību, uzņemot filmu par viņu dzīvi kara laikā. Filma pagājušā gada "Artdocfest/Riga" festivālā saņēma speciālbalvu un apbalvota daudzos starptautiskos festivālos. Režisora Romāna Bondarčuka filma "Ukrainas šerifi" (2016), ko kopproducējusi Latvijas filmu studija "VFS films" ir ieskats Ukrainas nesenajā vēsturē caur neliela dienvidu ciemata dzīvi. Programmā ietverta arī Ukrainā dzimušā režisora Vitālija Manska filma "Radinieki" (2016). Viņa ģimene joprojām dzīvo Ukrainā un Krievijas. Ukrainas konflikta rezultātā režisora ģimenes locekļiem bija jāizdara izvēle, kas dažus no viņiem padarīja par nesamierināmiem ienaidniekiem. Režisores Alises Kovaļenko filma "Alise kara zemē" (2015) ir ļoti personisks stāsts par režisores došanos uz Austrumukrainu kara sākumā un nokļūšanu  frontes karstākajos punktos un separātistu gūstā. Savukārt, dāņu režisora Simona Lerenga Vilmonta filmas "Attālas suņu rejas" (2017) pieskaras kara un bērnu tēmai un vēsta par desmitgadīgā Oļega dzīvi Ukrainas austrumos, karadarbības zonā.  "Artdocfest/Riga" abās konkursa programmās – "Baltijas fokuss" un "Artdocfest" ietverta arī Ukrainas un Latvijas kopražojuma filma "Šis lietus nekad nebeigsies" ("Starp diviem kariem"), kurā jauna ukraiņu režisore Alina Gorlova aizved skatītājus spēcīgā un vizuāli aizraujošā ceļojumā cauri nebeidzamam kara un miera ciklam.

"Alise kara zemē"

Polija, režisores Alisa Kovaļenko, Ļubova Durakova, 2015.

Seanss: 6. marts, pulksten 15.00, “Splendid Palace” Lielā zāle.

Par filmu: “Dramatisks stāsts par divām Kijevas Nacionālās teātra, kino un televīzijas universitātes studentēm, Maidana protestu dalībniecēm. Dokumentālo filmu veidotāju instinkta un pilsoniskās atbildības sajūtas vadītas, viņas no novērotājām pārvēršas par šo notikumu dalībniecēm. Kad Austrumukrainā sākas karš, Alisa dodas turp ar kameru un nokļūst frontes karstākajos punktos. Vairākas dienas viņa ir separātistu gūstā. Viņas ceļojuma rezultāts ir šī ļoti personiskā filmas dienasgrāmata.”

“Zeme ir zila kā apelsīns”

Ukraina, Lietuva, režisore Irina Cilika, 2020.

Seanss: 4. marts, pulksten 17.30, “Splendid Palace” Lielā zāle.

Par filmu: “Vientuļā māte Anna un viņas četri bērni dzīvo netālu no frontes līnijas Donbasā, Ukrainā. Laikā, kad apkārtējo pasauli ir pārņēmuši sprādzieni un haoss, ģimene savā mājā cenšas radīt drošu vietu, pilnu dzīvības un gaismas. Visi ģimenes locekļi aizraujas ar kino, tāpēc viņu risinājums - uzņemt filmu par savu dzīvi kara laikā. Radošajā procesā rodas jautājums par to, kāds spēks piemīt maģiskajai kino pasaulei? Kā ar izdomu atspoguļot karu? Anna un viņas bērni uzskata, ka labākais veids, kā nezaudēt cilvēcību, ir traumu transformēšana mākslas darbā.”

“Attālas suņu rejas”

Dānija, Zviedrija, Somija, režisors Simons Lerengs Vilmonts, 2017.

Seanss: 7. marts, pulksten 19.30, “Splendid Palace” Mazā zāle.

Par filmu: “Desmitgadīgais Oļegs dzīvo Ukrainas austrumos, karadarbības zonā, kur bieži dzirdami pretgaisa apšaude un raķešu uzbrukumu atbalsis. Dažreiz šīs skaņas nāk no tālienes, dažreiz tās ir biedējoši tuvu. Lai gan daudzi jau pametuši bīstamo zonu, Oļegs te paliek pie vecmāmiņas, kura par viņu rūpējas kopš mātes nāves. Viņiem vienkārši nav kur citur iet. Gaidot kara beigas, Oļegs pavada laiku kopā ar savu jaunāko brālēnu Jariku un vecāko Kostju. Puiši kopā meklē piedzīvojumus, apspriež, kādam jābūt īstam cilvēkam, pārbauda viens otra robežas, taču reizēm aiziet par tālu. Visa gada garumā autori vēro Oļega un viņa vecmāmiņas dzīvi, atklājot tēmu par militārā konflikta ietekmi uz bērniem.”

“Radinieki”

 Latvija, Vācija, Igaunija, Ukraina, režisors Vitālijs Manskis, 2016.

Seanss: 5. marts, pulksten 17.00, “Splendid Palace” Lielā zāle.

Par filmu: “Ģimenes vēsture. Valsts vēsture. Ukraina 2014. – 2015. Filmas režisors Vitālijs Manskis ir dzimis Ukrainā un pēc studijām VGIK dzīvoja un strādāja Maskavā. Viņa ģimene joprojām dzīvo Ukrainā un nesenā Krievijas - Ukrainas konflikta rezultātā režisora ģimenes locekļiem bija jāizdara izvēle, kas dažus no viņiem padarīja par nesamierināmiem ienaidniekiem. Filmā tiek atklāti dažādi šī sarežģītā konflikta aspekti, iedziļinoties "ierindas" cilvēku situācijās un uzskatos, kas ļauj skatītājam daudz dziļāk atklāt šo traģisko notikumu būtību. Tai pašā laikā režisora intervijas - sarunas ar radiniekiem ne tikai atklāj cilvēku izjūtas un uzskatus, bet arī ieskicē šīs valsts vēsturi un priekšnoteikumus, kas zināmā mērā padarīja šo konfliktu iespējamu un ļāva sanaidot savā starpā vienas valsts iedzīvotājus. "Radinieki" ir Vitālija Manska personiskākā filma.”

“Ukrainas šerifi”

Latvija, Ukraina, Vācija, režisors Romāns Bondarčuks, 2016.

Seanss: 4. marts, pulksten 20.30, “Splendid Palace” Mazā zāle.

Par filmu: “Staraya Zburyevka ciems, šeit ir grūti izsaukt policiju. Lai uzturētu kārtību, ciema kopiena izvēlas divus šerifus: 50 gadus veco Viktoru Krivoborodku un 44 gadus veco Vladimiru Rudkovski. Kamēr viņi cīnās ar pīļu zādzībām un ģimenes strīdiem, ciemā lēnām ieplūst ziņas no kara un izsaukšana armijā. "Ukrainas šerifi" ir ieskats valsts nesenajā vēsturē caur neliela dienvidu ciemata dzīvi.”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti