Pakalniņas «Rumba» pirmizrādi piedzīvos prestižajā festivālā «Visions du Réel»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šveices pilsētā Nionā sākas 15. aprīlī prestižais dokumentālo filmu festivāls "Visions du Réel", kur 17. aprīlī pasaules pirmizrādi piedzīvos Lailas Pakalniņas jaunā dokumentālā filma "Rumba"; Latvijas pirmizrāde filmai ieplānota 4. maijā, Nacionālā Kino centra (NKC) rīkotā Latvijas filmu maratona ietvaros.

"Rumba" ir savdabīga dokumentālā komēdija par to, kā dzīve kūsā ap Ventas rumbu – platāko ūdenskritumu Eiropā. Šis režisores Lailas Pakalniņas asprātīgais vērojums ir tapis, sadarbojoties jau ierastajā komandā ar operatoru Uldi Janci un skaņu režisoru Anriju Krenbergu.

“Filmēdama horizontālo dimensiju – ūdenskritumu, Latvijas režisore skar vertikāli, nolaižoties līdz cilvēces sirdij – smieklīgai, maigai un viegli ievainojamai,” raksta festivāla "Visions du Réel" direktors Lučiano Barisone.

"Visions du Réel" ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem dokumentālo filmu festivāliem, tas notiek Nionā, Šveicē, no 15. līdz 23. aprīlim. Šogad festivāls norisināsies jau 47. reizi.

"Rumba" būs skatāma īsmetrāžas filmu konkursa programmā, tajā iekļautas 18 filmas, kas pārstāv Franciju, Itāliju, Spāniju, Brazīliju, Šveici, Irānu, Poliju, ASV un citas valstis. Šī Lailas Pakalniņas filma kārtējo reizi apliecina režisores smalko dzīves vērotājas talantu un spēju padarīt par krāšņu mākslas darbu šķietami ikdienišķus notikumus – gan parastus ūdenī plunčāšanās priekus, gan tūristu drūzmēšanos pie ūdenskrituma. Vienlaikus "Rumba" veido filozofisku eseju par cilvēka dabu un viņa “Es” vajadzībām. Visam ir vajadzīgs fons, bet, lai „Es” izskatītos iespaidīgi, ir vajadzīgs iespaidīgs fons, tātad – platākais ūdenskritums Eiropā.

Laila Pkalniņa piedalīsies "Rumbas" pasaules pirmizrādē un tiksies ar skatītājiem, kā arī filmu tirgū pārstāvēs savu topošo, NKC konkursā nupat atbalstīto dokumentālo filmu "Karote".

"Visions du Réel" tika pieteikts vairāk nekā 3000 filmu, no pieteiktajām atlasītas 180 filmas, kas pārstāv 49 pasaules valstis. 90 filmas Nionā piedzīvos pasaules pirmizrādi, bet 26 filmām tās būs starptautiskās pirmizrādes. Šī festivāla uzmanības lokā ir jauni meklējumi mākslinieciskajā ziņā, kas piedāvā citu skatupunktu uz ierasto. Festivāla programmā atrodami gan atzītu autorkino režisoru darbi, gan starptautiskai auditorijai mazāk zināmi jaunie režisori, kuri šogad pārstāv arī virkni Eiropas kinoskolu. Balvu par radošo ieguldījumu kinematogrāfijas attīstībā "Visions du Réel" festivālā šogad saņems Pīters Grīnevejs.

Festivālā "Visions du Réel" tiks demonstrētas vēl divas Latvijas filmas – programmā "Grand Angle" iekļauta studijas "Vertov" līdzproducētā režisora Vitālija Manska filma par Ziemeļkoreju - "Saules staros" -, bet lietuviešu režisora Audriusa Stoņa retrospekcijas programmas ietvaros – filma "Ramins", kas tapusi sadarbībā ar Vides filmu studiju un portretē kolorītu gruzīnu vīru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti