Kultūras ziņas

Marija Naumova "Pusnaktī Parīzē"

Kultūras ziņas

Teātra festivāls "Telpa – Daugavpils"

Pakalniņa filmē stāstu par Pavļiku Morozovu

Pakalniņa filmē stāstu par Pavļiku Morozovu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Talsu novadā sākusies režisores Lailas Pakalniņas vērienīgā projekta „Ausma” filmēšana. Pati režisore to sauc par padomju pasaku, taču solītā pasaka būs skarba.

Filma „Ausma” būs stāsts par vērtībās apjukušu pasauli nesenā pagātnē – padomju laikā, kad dzīves principu vārdā pieaugušie un arī bērni zaudēja orientierus. Dēls cēlas idejas vārdā nodeva savu tēvu, bet tēvs – dēlu.

Filmēšana vispirms uzsākta kviešu laukā Polijā, bet 19. augusts bija pirmā filmēšanas diena Latvijā.

"Tēva un dēla jautājumi ir mūžīgi – pat no bībeles, no grieķu mītiem," teic režisore Laila Pakalniņa. "Kaut kas arhetipisks, es domāju, tajā būs un, ja mēs nonākam pie šīs padomju pasakas, būs kaut kāds sakars ar stāstu par Pavļiku Morozovu. Tikai te nebūs Pavļiks Morozovs, te ir Latvija."

Filmā azartiski piedalās Talsu novada bērni un pieaugušie. Galvenajās lomās tēvs – Vilis Daudziņš un 11 gadus vecais Antons Grauds, bet ideālisti kolhoza priekšsēdētāju spēlēs Liena Šmukste.

"Tā ir tāda utopija par Padomju Savienību un es to pieņēmu, " smej Šmukste, piekrītot, ka topošais kinodarbs līdzinās pasakai.

Padomju dzīves pazīmes filmā būs stilizētas, kaut reālistiskas. Māksliniekam Jurģim Krāsonam tā laika sadzīves priekšmetus atrast nebija viegli, cilvēki nav saglabājuši ne piena pudeles, ne vecos gumijas zābakus, par sarkanajiem kaklautiem un nozīmītēm nerunājot, tos nācies speciāli filmas vajadzībām taisīt no jauna.

"Tur nav nekā nostalģiska, ka mēs vēlamies taisīt filmu par to, ko propaganda izdara ar cilvēkiem," teic Pakalniņa, uzsverot, ka filmas stāsts ir dzīvi apliecinošs, lai "vieglāk dzīvot, lai cilvēki domā savas domas un uzmanās, lai netiek nozombēti".

Īpaša intriga – Rīgā dzimušais režijas ģēnijs Sergejs Eizenšteins savu filmu par pioniera un viņa tēva drāmu, kas saucās "Tērču pļava", nepabeidza, bet režisore Laila Pakalniņa par filmas ideju un realizāciju ir pārliecināta, un jau pēc nedēļas to prezentēs Venēcijas Kinofestivālā.

Filmas „Ausma” filmēšana tiks pabeigta līdz septembra beigām, un tā notiks jebkuros laika apstākļos.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti