Padomju nostalģija – tās politiskie, emocionālie un psiholoģiskie aspekti. Festivāla «Lampa» saruna

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

20. augustā no pulksten 20.00 līdz 21.00 tiešraidē iespējams sekot līdzi sarunu festivāla "Lampa" sarunai "30 gadi pēc PSRS sabrukuma. Padomju nostalģija – tās politiskie, emocionālie un psiholoģiskie aspekti."

30 gadus pēc PSRS sabrukuma režisors Ivo Briedis, žurnālisti Rita Ruduša un Eduards Liniņš producenta Ginta Grūbes vadībā diskutēs par padomju nostalģiju – tās politiskajiem, emocionālajiem un psiholoģiskajiem aspektiem. Sarunas laikā tiks demonstrēti fragmenti no režisora Ivo Brieža 2021. gada dokumentālās filmas “Homo Sovieticus”.

Sarunu vada filmu studijas "Mistrus Media" producents Gints Grūbe. Piedalās – žurnāliste, mediju eksperte, filmas “Homo Sovieticus” scenārija līdzautore Rita Ruduša, žurnālists Eduards Liniņš un filmas "Homo Sovieticus" režisors Ivo Briedis.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Dokumentālā filma "Homo Sovieticus" pirmizrādi piedzīvos 23. augustā kinoteātrī "Splendid Palace". “1991. gads bija pagrieziena punkts Eiropā un pasaulē. Tam pat tika dots apzīmējums “Vēstures beigas”. Togad Baltijas valstis atguva un nostiprināja savas neatkarīgās valstis un sabruka PSRS impērija. Liecinieki 20. gadsimta pēdējās impērijas galam bija vairākas paaudzes, kuru dzīves, uzskatus un vērtības ietekmēja tieši šis laiks,” teikts filmas pieteikumā. “Ir pagājuši 30 gadi, un režisors Ivo Briedis kopā ar scenāristi Ritu Rudušu bijušajā Padomju Savienībā satiek savus vienaudžus, kuri PSRS sabrukuma brīdī bija jaunieši un šo vēsturisko mirkli uztvēra kā savas dzīves scenāriju. Lai arī mēdz uzskatīt, ka 30 gadu jeb vienas paaudzes nomaiņas laikā mainās politiskā kultūra, pēdējos gados redzam, ka padomju argumenti apzināti tiek izmantoti mūsdienu politisko ideoloģiju stiprināšanai un veidošanai gan bijušajās padomju bloka valstīs, gan arī citur pasaulē. “Padomju cilvēka” fenomens ir kļuvis par sava veida vīrusu, kas daudziem ļauj aizbēgt un patverties pagātnē.”

KONTEKSTS:

Sarunu festivāls “Lampa” ar virstēmu “Cieņa” šogad notiks 20. un 21. augustā, un tā programmā gaidāmi vairāk nekā 200 pasākumi par dažādām sabiedrībā aktuālām tēmām: gan praktiskām, gan filozofiskām, globālām un Latvijai specifiskām. Norisēm būs iespējams pievienoties klātienē Cēsu pilsētvidē vai tiešsaistē un kopā skatīšanās vietās visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti