Ozons, Hičkoks un Valentīndiena. Aktuālo kino iesaka kritiķe Kristīne Simsone

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šī nedēļa iezīmējas gan ar Berlināli, gan Valentīndienas seansiem kinoteātros. Skatāmas gan jaunas filmas kinoteātros, to vidū amerikāņu režisora Darena Aronofska filma "Valis", gan arī agrāk tapušas izcilas lentes kā Fransuā Ozona filma "Viss noritēja labi" Latvijas Televīzijā.

Ozons, Hičkoks un Valentīndiena. Aktuālo kino iesaka kritiķe Kristīne Simsone
00:00 / 06:00
Lejuplādēt

Sākas Berlināle

16. februārī sākas Berlīnes kinofestivāls, kura programmā būs pārstāvētas arī filmas no Latvijas (Vitālija Manska dokumentālā "Austrumu fronte" un animācijas studijā "Rija" tapusī filma "Meitene dzinējsuns"). Festivāla jauniešu programmas "Generation" žūrijā darbososies producente Alise Ģelze, savukārt festivālam līdzās norisošajā nozares tirgū "European Film Market" šogad fokusā Baltijas valstis.

"Valis"

Uz vietējiem kinoekrāniem nonāk amerikāņu režisora Darena Aronofska jaunākā filma "Valis" ("The Whale"). Filma ir balstīta tāda pat nosaukuma lugā, ko kinoscenārijā adaptējis tās autors Semjuels D. Hanters. Hanters savā darbā pievēršas paša jaunībā piedzīvotajai izolētības sajūtai, ko jutis, augot neiecietīgā, fundamentālisma uzskatus praktizējošā sabiedrībā dzimtajā Aidaho štatā.

Filma masu medijos jau plaši izskanējusi kā darbs, kas reanimējis galveno lomu spēlējošā aktiera Brendana Freizera karjeru. Freizers spēlē noslēgtu angļu valodas skolotāju, kurš pēc personīgas traģēdijas ir nodevies kompulsīvai ēšanai un nu cieš no pārmērīgas korpulences raisītajām veselības problēmām. Lēmums uzticēt lomu tieši Freizeram nepavisam nav nejaušs – arī viņa karjeru, tāpat kā filmas galvenā varoņa dzīvi  no sliedēm izsituši traģiski notikumi.

Savukārt Aronofska divas ar pusi desmitgades garajā karjerā "Valis" ir teju konsekvents pieturas punkts; šajā darbā redzam gan viņa filmām tik tipiskās, neremdināmās varoņu ilgas, gan morāli. Šajā gadījumā morāle ir par būšanu iecietīgiem pret līdzcilvēkiem, jo katras darbības – labas vai ļaunas – ietekme var būt paaudzēm ilga.

"Valis" kino no 17. februāra.

Dokumentālās filmas, kas pievēršas cilvēka ķermenim

Starptautiskais īsfilmu festivāls "2 ANNAS" norisināsies aprīlī, taču jau tagad piedāvā ievadpasākumu kinoteātrī "Splendid Palace", kas notiks 17. februārī. Tajā tiks izrādīta īsfilmu programma, kur apkopoti latviešu kinomeistaru darbi ar skatu uz "fiziskā ķermeņa un garīgās pasaules ciešo kopsakarību". Cilvēciskais ķermenis arī šāgada īsfilmu festivāla centrālā tēma.

Sadarbībā ar Valsts Kinofotofono dokumentu arhīvu, no 35 mm lentēm tiks projicētas piecu Latvijas kinoklasiķu – Herca Franka, Jura Podnieka, Laimas Žurginas, Birutas Veldres un Ivara Selecka – filmas. No izlases īpaši jāizceļ Herca Franka "Augstā dziesma" – Rīgas poētiskā dokumentālisma jūtīgajā manierē iemūžināts skats uz to, kā pasaulē nāk bērns. Redzēt šo un citus programmā iekļautos darbus uz lielā ekrāna ir reta iespēja, kas rodas vien reizi vairākos gados vai gadu desmitos.

Filma "Puikas, zirgos!"
Filma "Puikas, zirgos!"

Par Hičkoku

Runājot par klasiķiem, uzmanības vērta ir arī īru režisora, kritiķa un kino pētnieka Marka Kazinsa veidotā dokumentālā filma "Mans vārds ir Alfrēds Hičkoks" ("My Name Is Alfred Hitchcock"). Tā – kā vēsta nosaukums – ir par spriedzes meistara Alfrēda Hičkoka kino. Filmas seanss notiks kinoteātrī "Splendid Palace" 13. februārī ar kino zinātnieces Ditas Rietumas ievadvārdiem. Apjomīgā, divas ar pusi stundas garā dokumentālā filma ir iznākusi pērn – tad apritēja gadsimts, kopš Hičkoks sāka uzņemt filmas. Kazinsam ir gan pieredze, gan enciklopēdiskas zināšanas ienirt kinovēsturē (viņš citu darbu starpā jau uzņēmis 15 stundas garo pētījumu par kinovēsturi – "Filmu stāsts: Odiseja" / "The Story of Film: An Odyssey").

Valentīndienai

Kinoteātri 14. februāra – Valentīndienas – kontekstā ir melodrāmu un romantisku filmu noskaņās. "Splendid Palace" būs skatāma 1966. gada drāma "Vīrietis un sieviete" ("Un homme et une femme") – ar Žanu Luiju Trentiņānu, Anuku Emē galvenajās lomās un Frānsisa Lē lipīgo melodiju skaņu celiņā. 

Savukārt "Forum Cinemas" rādīs Billija Vaildera 1959. gada komēdiju "Džezā tikai meitenes" ("Some Like It Hot") ar Merilinu Monro, Džeku Lemonu un Toniju Kērtisu orķestranšu lomās. Šajā pat kinoteātrī arī Jana Tīrsena "Amēlija" ("Le fabuloux destin d'Amélie Poulain") un Baza Lurmena "Romeo un Džuljeta" ("Romeo + Juliet").

Fransuā Ozons

Latvijas Televīzijas raidviļņos 17. februārī būs skatāma Fransuā Ozona filma "Viss noritēja labi". Ozons ir viens no ārpus Francijas pazīstamākajiem franču kino veidotājiem, kas savos darbos pievērsies dažādām tēmām; teju katra viņa filma ir rādīta arī Latvijā.

Filmu "Viss noritēja labi" Ozons veltījis eitanāzijas tēmai. Stāsta galvenais varonis ir 85 gadus vecs vīrs, kurš pēc insulta mēģina pierunāt meitas viņam palīdzēt nokļūt Šveicē – vienā no klīnikām, kurā neārstējami slimiem pacientiem palīdz aiziet no dzīves. Ozona pieeja tēmai ir neordināra – viņš vēstījumu risina ar bezceremoniālu vieglumu, vietām pat humoru, tajā pat laikā spējot saglabāt arī pietāti pret eitanāziju kā ļoti komplicētu diskusijas objektu sabiedrībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti