Kultūras ziņas

Māksla, fotogrāfija un vēsture četrās izstādēs

Kultūras ziņas

Šovakar pasniegs kino balvas "Lielais Kristaps"

Sāks demonstrēt "Latvijas koda" filmas

Otrdien LTV sāks demonstrēt cikla «Latvijas kods» filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau sesto gadu Latvijas televīzija īsteno dokumentālo filmu ciklu “Latvijas kods. Latvija šodien”. Atšķirīgas un oriģinālas laikmeta vizuālās liecības par sabiedrībā notiekošo sešās īsfilmās šogad radījuši dažādu paaudžu režisori. Šī gada projekta filmas vieno tēma par indivīda uzdrīkstēšanos ģimenē, sabiedrībā un valstī kopumā. 

Par filmu varoņiem izraudzītas personības, kas savā personīgajā dzīvē un sabiedrībā uzdrīkstas risināt un sadzīvot ar līdz šim mazāk apspriestām problēmām. 

“Es domāju, ka tas ir saistīts ar briedumu. Gan ar sabiedrības briedumu – mēs patiešām tagad runājam par daudz nopietnākām lietām. Pašrefleksiju veicam, un tajā ir arī nopelns kino. Īsmetrāžas filmām un arī “Latvijas kodam”,” uzskata “Latvijas kods. Latvija šodien” satura konsultante Rita Ruduša. 

Stāstu par lībiešu kultūras mantojumu mākslinieka, dzejnieka un Lībiešu kultūras centra dibinātāja Valta Ernštreita skatījumā uzklausīja režisore Zane Gargažina filmā “Trillium”. Par zinātkāri, pētot Zilākalna svētvietas noslēpumus un saglabājot tā unikalitāti, stāsta režisores Lienes Laviņas-Kalnaellas filmas “Brīnumu mednieki. Zilaiskalns” varoņi.  

Par emocionālo veselību un depresiju jauna vīrieša dzīvē vēstī režisora Armanda Zača filma “Terapija”. Bet iekšējās migrācijas problēmas nepārtrauktas jaunas dzīves meklējumos uzrunājušas režisoru Kārli Lesiņu uzņemt filmu “Projekts: pārcelšanās”.

Aizkustinošu stāstu par diviem brāļiem, no kuriem vecākais kopš dzimšanas piesaistīts ratiņkrēslam, filmā “Dāvids un Goliāts” dokumentējuši režisori Sandijs Semjonovs un Olafs Okunovs. 

“Viens ir uz ratiņkrēsla, otrs BMX braucējs, un stāsts ir vairāk par tām cilvēciskajām vērtībām, kā palīdzēt viens otram. Kā mēs attiecamies viens pret otru,” stāsta režisors Sandijs Semjonovs. 

Lai arī filma festivālā “Lielais Kristaps” pirmizrādi piedzīvoja svētdien, tās veidotāji 17. novembrī kinoteātrī “K. Suns” aicina apmeklēt labdarības seansu, pēc kura saziedotie līdzekļi tiks nodoti brāļu ģimenei.

“Latvijas Televīzijai kā sabiedriskajam medijam šajā ziņā ir ļoti liels nopelns, tāpēc ka sabiedriskā televīzija ir avangardā tieši neērto tēmu izcelšanā “saulītē”. Un “Latvijas kods” ir viens no veidiem, kā to darīt,” uzskata Rita Ruduša. 

“Latvijas koda” sešu dokumentālo filmu pirmizrādes šogad tika iekļautas arī “Lielā Kristapa” programmā. Bet jau no 13. novembra otrdienu vakaros tās būs skatāmas Latvijas televīzijas ēterā. Kopumā ciklā “Latvijas kods. Latvija šodien” tapušas sešas filmas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti