Rīta Panorāma

Atrasta avarējusī Indonēzijas zemūdene ar 53 upuriem

Rīta Panorāma

Covid-19 uzliesmojuma dēļ pasaulē ierobežo kontaktus ar Indiju

Režisora "Oskaru " saņem "Nomadland" veidotāja Hloja Džao

«Oskaru» ceremonijā triumfē filma «Nomadland»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Naktī uz pirmdienu, 26. aprīli, pēc Latvijas laika paziņoti ASV Kinoakadēmijas balvas “Oskars” laureāti. Par labāko filmu atzīta “Nomadland”, bet cīņā par labākā režisora titulu laurus plūca "Nomadland" režisore Hloja Žao (Chloé Zhao), kļūstot par otro sievieti, kas saņēmusi balvu šajā nominācijā.

Filma "Nomadland" ("Klejotāju zeme") vēsta par sievieti, kas krīzes dēļ zaudējusi mājokli un ar auto apceļo ASV Vidējos Rietumus. Lente guvusi panākumus arī Venēcijas kinofestivālā, saņemot galveno balvu "Zelta lauvu", tāpat filmas ieguvusi divus "Zelta globusus",  četras "Critics' Choice" ("Kritiķu izvēle") balvas, tostarp kā labākā filma un par labāko režisora darbu, ASV Režisoru ģildes galveno balvu, kā arī citus apbalvojumus. 

Labākā aktiera balvu saņēma Entonijs Hopkinss (Anthony Hopkins) par lomu filmā “The Father” ("Tēvs"), bet aktrišu konkurencē par labāko atzīta Frānsisa Makdormanda (Frances McDormand) filmā “Nomadland”.

"Oskars" par labāko scenāriju tika piešķirts režisores Emeraldas Fenneles (Emerald Fennell) filmai “Promising Young Woman” ("Daudzsološa jauna sieviete").

Par labākajiem specefektiem balvu saņēma Kristofera Nolana filma “Tenet” ("Tenets"), kas daļēji filmēta Tallinā, bet par skaistākajiem kostīmiem, labāko grimu un frizūrām pie balvas tika biogrāfiskais stāsts par blūza māti Mā Reiniju.

Filma “Mank” ("Manks"), kurai bija visvairāk, proti, 10 nomināciju, zeltīto statueti saņēma tikai divās kategorijās – par operatora un filmas mākslinieka darbu.

Kategorijā “Labākā starptautiskā filma” triumfēja dāņu kinolente – kinorežisora Tomasa Vinterberga filma “Another Round” ("Vēl pa mēriņam") ar Madu Mikelsenu galvenajā lomā.

Par labāko animācijas filmu atzīts studijas “Pixar” darbs “Soul” ("Dvēsele"). Šajā filmā iekļauta arī maestro Raimonda Paula dziesma “Dāvāja Māriņa”. Sākotnēji filmas producenti vēlējušies dziesmas fragmentu izmantot tieši pašā filmā, taču pērnā gada otrajā pusē saņemta ziņa, ka plāni nedaudz mainījušies. Mūzikas izdevniecības “Micrec” vadītājs Guntars Račs skaidroja: "Dziesma tiks izmantota tā saucamajos "bonus features" jeb papildu materiālos, filmas "home video" izdevumā, respektīvi, nevis uz lielajiem ekrāniem, bet viss, kas saistīts ar dvd, platfomām, kur tas būs kā papildu materiāls šī dziesma tiks iekļauta."

Pandēmijas ierobežojumu dēļ šogad tika mainīti ASV Kinoakadēmijas balvas filmu pieteikšanas un vērtēšanas noteikumi, turklāt ceremonija notika divus mēnešus vēlāk nekā parasti – naktī no 25. uz 26. aprīli. Mainīts arī ceremonijas formāts – tā nenotika vienviet kā citkārt, bet gan vairākās  vietās, turklāt daudzi “Oskaru” nominanti un laureāti ceremonijā piedalījās attālināti.

Ar pilnu laureātu sarakstu iespējams iepazīties balvas mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti