Rīta Panorāma

Pēteris Stradiņš saņem vectēva balvu medicīnā

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

"Oskara" balvu ceremonijā pauž atbalstu Ukrainai

«Oskaru» ceremonijā triumfē filma «CODA»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

ASV Kinoakadēmija par aizvadītā gada labāko filmu atzina komēdijdrāmu "CODA", bet par labāko režiju ar "Oskaru" tika apbalvota Džeina Kempione (Jane Campion) par filmu "The Power of The Dog".

Cīņai par labākās filmas titulu bija izvirzītas desmit kinolentes. "Oskara" ieguvēja "CODA" vēsta par Rubiju, kura uzaugusi ģimenē, kur visi, izņemot viņu, ir nedzirdīgi, viņas pārdzīvojumiem un centieniem veidot dziedātājas karjeru. Tā balstīta franču filmā "La Famille Bélier", kas uzņemta 2014. gadā. Šī filma saņēma vēl trīs "Oskara" balvas citās kategorijās.

"Oskara" balvu kā labākā režisore saņēma Džeina Kempione par filmu “Suņa spēks”, kļūstot par trešo sievieti godalgas vēsturē, kas tiek pie prestižā apbalvojuma. Viņa ir arī vienīgā sieviete, kas "Oskara" balvai par režiju nominēta vairākkārt (1994. gadā režisore tika nominēta par drāmu "Klavieres"). Vēl dažas dienas pirms "Oskara" ceremonijas Kempione intervijā uzsvēra, ka viņas karjera kino nebūtu iespējama bez producentiem, kuri ticēja viņas talantam un neņēma vērā dzimumu aizspriedumus: “Džena Čepmena, kura bija manas filmas “Klavieres” producente, bija pirmā, kura uzreiz pēc filmu skolas absolvēšanas man piedāvāja darbu, tostarp pilnmetrāžas filmas režiju "ABC" televīzijā. Un tas bija pretrunā ar tā brīža ABC vadītāja padomu, kurš ieteica darbam nolīgt nevis kino skolas absolventi sievieti, bet kādu no absolventiem vīriešiem.”

Filma "Suņa spēks" bija saņēmusi visvairāk – kopā 12 – nominācijas "Oskara" balvai, taču lielāko balvu birumu dažādās tehniskajās kategorijās savākusi filma "Dune" ("Kāpa"), kas ar "Oskaru" godalgota sešās kategorijās – gan par labāko montāžu, gan specefektiem, arī filmas mākslinieka un operatora darbu. Tāpat filma var lepoties ar "Oskaru" par skaņas dizainu un labāko skaņu celiņu, kuru veidojis komponists Hanss Cimmers (Hans Zimmer).

Par uzvarētāju labākās ārzemju filmas kategorija atzīta pasaulē godalgotā japāņu filma "Drive My Car".

“Oskaru” kā labākā aktrise saņēma Džesika Česteina par darbu filmā “Tamijas Fejas acis” ("The Eyes of Tammy Faye"), bet kategorijā "Labākais aktieris" pirmo reizi savā karjerā balvu saņēma Vils Smits, par tenisistu Venusas un Serēnas Viljamsu tēva lomas atveidojumu filmā “Karalis Ričards” ("King Richard").

Par labāko dziesmu tika atzīta Billijas Eilišas kompozīcija no filmas "No Time To Die".

Ceremonijas laikā izcēlās konflikts starp tās vadītāju, komiķi Krisu Roku un aktieri Vilu Smitu, kurš pēc komiķa joka par viņa sievu Džadu Pinketu Smitu, kura sirgst ar alopēciju jeb matu izkrišanu, uznāca uz skatuves un iesita ceremonijas vadītājam, pēc tam veltot viņam necenzētus vārdus un aizliedzot runāt par Pinketu Smitu.

Ceremonijas laikā tika ievērots klusuma brīdis, lai atbalstītu Ukrainas tautu cīņā pret Krievijas agresiju. Uz ekrāna projicētie uzraksti vēstīja, ka filmas ir svarīgs veids, kā paust cilvēcību konflikta laikā, bet realitātē miljoniem ģimeņu Ukrainā vajadzīga pārtika, medicīniskā aprūpe, tīrs ūdens un glābšanas dienestu palīdzība. Savukārt Ukrainā dzimusī amerikāņu aktrise Mila Kunisa pauda aizkustinājumu par cilvēku spēku un pašcieņu šādu postījumu situācijā: “Nesenie globālie notikumi daudziem no mums ir likuši justies sagrautiem. Tomēr, kad esam liecinieki to cilvēku spēkam un cieņai, kuri saskaras ar šādu traģēdiju, viņu izturība nevar neaizkustināt. Nav iespējams nejust līdzi tiem, kuri atrod spēku turpināt cīnīties ar neiedomājamu tumsu."

Amerikas kino zvaigznes ar klusuma brīdi godināja Ukrainu un mudināja kinoskatītājus visā pasaulē sniegt palīdzību kara plosītajai valstij. Tikmēr uz ekrāna parādījās uzraksts: “Ar klusuma brīdi vēlamies izrādīt savu atbalstu Ukrainas cilvēkiem, kas šobrīd piedzīvo invāziju, konfliktu un savu robežu aizskārumu”.

Taču ceremonijas rīkotāji nepieminēja Ukrainā notiekošās traģēdijas cēloni – Krievijas iebrukumu – un nenosodīja agresorvalsti.

Ar pilnu uzvarētāju sarakstu var iepazīties ASV Kinoakadēmijas vietnē. ASV Kinoakadēmijas balvas tika pasniegtas 94. reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti