Operdīva Marina Rebeka spēlēs vienu no galvenajām lomām filmā «Zeme, kas dzied»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Drīzumā sāksies uzņemšana režisora Māra Martinsona vēsturiskajai spēlfilmai “Zeme, kas dzied” – par Pirmajiem Vispārīgajiem latviešu dziedāšanas svētkiem. Atveidot vienu no galvenajām lomām piekritusi operdziedātāja Marina Rebeka, informēja filmas veidotāji.

Filmas pirmizrāde plānota 2023. gadā – Dziesmu svētku tradīcijas 150. jubilejas gadā.

Kinodarbā “Zeme, kas dzied” Marina Rebeka atveidos turīga Vidzemes saimnieka vecāko māsu Zelmu, kurai ir liela nozīme filmas vēsturiskajā sižetā – laikā, kad notika pirmie latviešu dziedāšanas svētki. Reizē ar jaunlatviešu iesākto tautisko atmodu sākās arī latviešu sieviešu cīņa par līdztiesību. Zelma un viņas krustmeita Anna kā filmas centrālie tēli iemieso divu paaudžu – 19. gadsimta vidus un beigu latviešu sieviešu – pasaules redzējumu, viņu tiekšanos pēc kultūras, pēc pilnvērtīgas dalības topošās latviešu nācijas garīgajā un saimnieciskajā dzīvē.

Marina Rebeka
Marina Rebeka

Marinas Rebekas atveidotā Zelma pēc Vidzemes guberņā ietilpstošās Pērnavas meiteņu ģimnāzijas beigšanas un mājskolotājas tiesību iegūšanas kalpojusi vispirms par guvernanti, bet vēlāk arī par saimniecības vadītāju bagātā Pēterburgas apkaimes muižā. Brāļa pēkšņā nāve viņai likusi atgriezties Vidzemē un uzņemties rūpes gan par dzimtas saimniecību, gan brāļameitu Annu. Zelma, kurai bērnu nav, Annu audzina kā savu meitu. Viņa krustmeitu ievada ne tikai lauku, bet arī pilsētas dzīvē. Bez lauku darbiem un mājas soļa māca, kā moderni ģērbties, kā par sevi pastāvēt, liek izteiksmīgi lasīt grāmatas, lai izkoptu runas dotumus, un mudina dziedāt par spīti tam, ka 1873. gada dziedāšanas svētkos Rīgā starp daudz vīru koriem ir tikai daži jauktie kori ar pavisam nedaudz sievietēm.

Marina Rebeka atzina, ka loma filmā “Zeme, kas dzied” viņai būs sava veida ugunskristības: “Pašai ir interesanti, kā ar visu tikšu galā, jo kameras priekšā atraisīties un būt dabiskai nav viegli.

Tas būs īpašs izaicinājums – nospēlēt šo tēlu tā, lai izskatītos tiešām patiesi, dziļi un izjusti.

Būs jāiemācās aprast ar filmēšanas procesu, jo te viss notiek savādāk nekā operā, kur izrādes skati seko viens otram. Filmēšanas gaitā notikumu secība tiek jaukta, tāpēc ik reizi jāspēj iejusties konkrētajā situācijā. Ar nepacietību gaidu filmēšanas sākumu, lai varētu izaicināt sevi kā aktrisi. Esmu gandarīta, ka varēšu kļūst par daļu no šīs latviešu tautai nozīmīgās filmas.”

Māris Martinsons un Marina Rebeka
Māris Martinsons un Marina Rebeka

Režisors un viens no filmas scenārija autoriem Māris Martinsons stāstīja, ka Marinu Rebeku lomai uzrunājis, zinādams, cik daudz pasaulē pazīstamajai operdziedātājai nozīmē Dziesmu svētki.

“Marina savulaik Rīgas kora sastāvā ir piedalījusies Dziesmu svētkos. Bet pirms pāris gadiem, neraugoties uz saspringto koncertu grafiku, viņa ieradās Rīgā tikai viena iemesla dēļ – lai piedalītos atklāšanas koncertā Dziesmu un Deju svētku dalībniekiem. Mani aizkustina tas, cik ļoti viņa mīl šo zemi un ciena tās tradīcijas, nesdama tās plašajā pasaulē. Turklāt viņa ir brīnišķīga aktrise ar pieredzi uzstāties uz lielākajām pasaules skatuvēm. Pēc scenārija izlasīšanas Marina atzina, ka Zelmas tēls viņai šķiet tuvs un asociējas ar viņu pašu – arī Zelma ir aktīva, bet vienlaikus ļoti jūtīga un sirsnīga,” stāstīja Māris Martinsons. 

Filmas “Zeme, kas dzied” tēlos iedzīvosies tādi populāri aktieri kā Ģirts Ķesteris, Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Andris Bulis, Ainārs Ančevskis, Nauris Brikmanis, Marta Lovisa Jančevska un citi. Filmas scenārija autori ir Dainis Īvāns un Māris Martinsons. Tā top studijā “K Films” ar Nacionālā kino centra atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti