Kultūras ziņas

Zelfira Tregulova par mākslu un Tretjakovu

Kultūras ziņas

Pēteris Vasks turpina veicināt muzikālo jaunradi

Pasniegtas festivāla "Open Place" balvas

«Open Place» GRAND PRIX - īsfilmai «Māsas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētdienas, 21.augusta, vakarā Rēzeknē, Latgales vēstniecībā ''Gors", ar koncertu tango ritmos noslēdzās IV starptautiskais īsfilmu kinofestivāls “Open Place”. Šogad festivāla GRAND PRIX saņēma Krievijas režisores Natašas Merkulovas īsfilma “Māsas”, informē festivāla organizatori.

No 16. līdz 21.augustam Rēzeknē noritēja IV starptautiskais īsfilmu kinofestivāls “Open Place”. Konkursam kopumā bija iesniegta 381 filma, no kurām konkursa skatei atlasītas 25 īsmetrāžas filmas no 11 Baltijas jūras reģiona valstīm – Latvijas, Lietuvas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Islandes, Norvēģijas, Polijas, Krievijas, Zviedrijas, turklāt divas filmas veidotas sadarbībā ar Austriju un Azerbaidžānu.

Konkursa īsfilmas vērtēja starptautiska žūrija: režisors Felikss Falks (Polija), aktrise Mirdza Martinsone (Latvija), Kotbusas kinofestivāla kurators Marsels Maiga (Vācija), režisors Pēteris Simms (Igaunija) un aktrise Lidija Fedosejeva-Šukšina (Krievija), kas pēc trīs dienu darba atzina, ka atlasītās filmas bija interesantas,  lielākā daļa no tām – ļoti kvalitatīvas. Žūrija izteica nožēlu, ka ir tikai sešas  apbalvošanas nominācijas, jo viņi labprāt godinātu daudz vairāk autoru un filmu, toties lēmuma pieņemšanā par "Grand Prix" balvas piešķiršanu žūrija bijusi vienprātīga.

Konkursa īsfilmas apbalvotas 6 nominācijās: GRAND PRIX kā labākā īsfilma ieguva “Māsas” (“Сëстры”, rež. Nataša Merkulova, Krievija), par labākajām aktrisēm atzītas Viktorija Tolstoganova un Viktorija Isakova  (Виктория Толстоганова, Виктория Исакова) par lomām filmā “Māsas”. Balvu kā labākais aktieris ieguva Andris Keišs par galveno lomu filmā “Pa Pa” (Latvija, rež. Valērijs Oļehno), balvu par labāko režiju saņēma Tims Elrihs (Tim Elrich) par īsfilmu “Vanna” (“The Bathtub”, Vācija/Austrija), balva par labāko scenāriju ceļos uz Vāciju pie Ērika Brēmera (Erec Brehmer) par filmu “Balss pasts”, viņš ir arī filmas režisors. Labākā operatora balva Sturlam Brantam Grevlinam (Sturla Brandth Grøvlen) no Dānijas par filmu “Baikeri” (“Riders”), bet Rēzeknē klātienē balvu saņēma filmas režisors Jespers Vidkjērs Rasmussens (Jesper Vidkjaer Rasmussen). Filma “Baikeri” un Jespers ieguva arī Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča simpātiju balvu.

Tradicionāli festivāla konkursa uzvarētāji balvā saņēma Rēzeknes mākslinieka Arta Adijāna veidoto piemiņas statueti – krēslu kā  simbolisku apliecinājumu, ka kinofestivāls “Open Place” ir atvērts jauniem kino talantiem un jaunām virsotnēm, ko sasniegt.

Pēc apbalvošanas ceremonijas uzvarētāji un skatītāji baudīja franču kafejnīcas atmosfēru, ko ar dziesmām, dzeju un mīlas epizodēm uz skatuves izspēlēja kino un teātra aktieri Dita Lūriņa, Andris Bulis, Ivars Kalniņš, Svetlana Toma (Светлана Тома), Naiļs Gimadejevs (Наиль Гимадеев), Oļegs Masļeņikovs (Олег Маслеников), Oksana Stašenko (Оксана Сташенко), Aļona Bikkulova (Алена Биккулова) un lieliskā mūziķu grupa “Undertango”.

Starptautiskais īsfilmu kinofestivāls “Open Place” Rēzeknē aizsākās 2013. gadā ar mērķi popularizēt un sekmēt Eiropas un Latvijas kinematogrāfa attīstību, rosināt jaunu un talantīgu kino nozares profesionāļu pieredzes apmaiņu un sadarbību, kā arī veicināt Rēzeknes atpazīstamību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti