Dienas ziņas

Arheologi pēta Alūksnes Tempļa kalna pilskalnu

Dienas ziņas

Par sejas aizsegšanu publiskās vietās sods līdz 200 eiro

Pasniegtas īsfilmu kinofestivāla "Open Place" godalgas

«Open Place 2017» galveno balvu ieguvusi Norvēģijas īsfilma «Viss kārtībā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”, 20. augustā noslēdzās V starptautiskais Baltijas valstu īsfilmu kinofestivāls “Open Place”. Festivāla „Grand Prix” saņēma Norvēģijas režisores Ninas Knāgas īsfilma “Viss kārtībā”, lsm.lv pavēstīja festivāla rīkotāji.

Kinofestivāla “Open Place” konkursa īsfilmas apbalvotas sešās kategorijās:

"Grand Prix" balvu ieguva īsfilma “Viss kārtībā” (rež. Nina Knāga, Norvēģija, 2016), par labāko aktrisi atzīta Frederika Dēla Hensena par Sesilijas lomu filmā “Tagad uz mūžu” (rež. Kristjans Hoskjolds, Dānija, 2017). Filma “Finālspēle” (rež. Tomašs Gasovskis, Polija, 2016) ieguva balvas divās nominācijās – labākā aktiera balvu saņēma Jaceks Borušiņskis par Ziga lomu un Olivers Kozlovskis par Viteka lomu, tāpat arī balvu par labāko režiju saņēma “Finālspēles” režisors Tomašs Gasovskis. Balvu par labāko scenāriju ieguva Giga Liklikadze, Josebs “Soso” Bliadze un Elmārs Ivanovs par filmu “Trīs soļi” (rež. Josebs “Soso” Bliadze, Vācija/Gruzija, 2017), bet labāko operatora balvu saņēma Kaspers Vinds Nīlsens par filmu “Zvejnieks” (rež.  Mišels Kadejs, Adels Oberto, Lietuva/Itālija/Vācija, 2015).

Open Place laureāti un rīkotāji
Open Place laureāti un rīkotāji

"Kad es veidoju šo 10 minūšu filmu, es ļoti daudz strādāju pie scenārija, lai sašaurinātu konfliktu, jo visiem kadriem un tekstiem jābūt nozīmīgiem. Tas ir grūti paveicams," atzīst īsfilmas “Viss kārtībā” režisore no Norvēģijas, "Grand Prix" laureāte Nina Knāga.

Šogad pirmo reizi konkursanti saņēma arī žūrijas īpašās atzinības – Maksims Kolosovs par lomu filmā “302BIS” (rež. Andrejs Miškins, Krievija, 2017) un īsfilma “Saldais piedāvājums” (rež. Henrijs K. Norvals, Norvēģija, 2017).

Viena no Latvijas īsfilmām – “En Garde!” (rež. Daniels Joffe, 2017) – saņēma Rēzeknes pilsētas domes balvu un šogad Rēzeknes Dome ierosināja pasniegt arī skatītāju simpātiju balvu, ko saņēma Liza Arzamasova par lomu filmā “302BIS” (rež. Andrejs Miškins, Krievija, 2017).

Tradicionāli festivāla konkursa uzvarētāji balvā saņēma Rēzeknes mākslinieka Arta Adijāna veidoto piemiņas statueti – krēslu kā  simbolisku apliecinājumu, ka kinofestivāls “Open Place” ir atvērts jauniem kino talantiem un jaunām virsotnēm, ko sasniegt.

Noslēguma koncertā uzvarētājus un skatītājus priecēja Daumants Kalniņš, aktieri Dita Lūriņa un Andris Bulis, mūziķu apvienība “Undertango”, Krievijas kino un teātra aktieri Nataļja Jegorova, Jekaterina Volkova , Ivans Dubrovskis, Eds Šuļževskis, Anatolijs Žuravļovs, Jurijs Stojanovs un Oļegs Volkovs.

Festivālā Open Place uzstājas Daumants Kalniņš
Festivālā Open Place uzstājas Daumants Kalniņš

Jau vēstīts, ka festivāls Rēzeknē norisinājās no 16. līdz 20. augustam. Kinofestivāla “Open Place” konkursam kopumā bija iesniegtas 411 īsfilmas, no kurām programmā bija iekļautas 25 filmas, kas kopumā pārstāvēja 17 valstis: Latviju, Norvēģiju, Krieviju, Poliju, Īslandi, Lietuvu, Igauniju, Vāciju, Dāniju, Zviedriju, Somiju, Libānu, Bulgāriju, Gruziju, Itāliju, Lielbritāniju un Čehiju.

Konkursa īsfilmas vērtēja starptautiska žūrija: kinorežisors un pedagogs Arvo Iho (Igaunija), kino un teātra aktrise Lilita Ozoliņa (Latvija), kinorežisors Kristiāns Verners (Vācija), lietuviešu izcelsmes kinorežisors un scenārists Aļģis Arlauskas (Spānija), kino un teātra aktrise Irina Ševčuka (Krievija).

"Īsā forma ir īpaša forma, jo šeit vārdi nespēlē lielu lomu," uzsver režisors, pedagogs no Igaunijas, žūrijas komisijas priekšsēdētājs Arvo Iho. "Te svarīgs ir pareizs saspīlējumu salikums. Vizuālais atveidojums, arī skaņa var atklāt daudz lielāku dziļumu. To es vienmēr atkārtoju arī saviem studentiem - mazāk ir vairāk. Bilde un skaņa ir svarīgāka par vārdiem. Īsais formāts ir kā laba anekdote. Tur ir jābūt āķim."

Starptautiskais īsfilmu kinofestivāls “Open Place” Rēzeknē aizsākās 2013. gadā ar mērķi popularizēt un sekmēt Baltijas jūras reģiona valstu kino attīstību, rosināt jaunu un talantīgu kino nozares profesionāļu pieredzes apmaiņu un sadarbību, kā arī veicināt Rēzeknes atpazīstamību. Festivālu rīko Rēzeknes pilsētas dome un pašvaldības aģentūra “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” sadarbībā ar nevalstisko organizāciju kinoindustrijas attīstībai “Blagaja vestj” (Krievija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti