Ņujorkā notiks pirmais Baltijas filmu festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ceturtdien, 18. oktobrī, Ņujorkā sākas pirmais Baltijas filmu festivāls – trīs Baltijas valstu diplomātu un kino institūciju sadarbības projekts, kura mērķis ir popularizēt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas filmas Amerikas Savienotajās Valstīs, atzīmējot Baltijas valstu simtgadi. Šajā pašā dienā sākas arī Baltijas filmu dienas Oslo, Norvēģijā.

Festivāla programmā iekļautas gan nesen tapušas filmas, gan arī darbi, kas ilustrē Baltijas valstu kinokultūras attīstību, informēja Nacionālajā kino centrā.

Festivālu atklāj klasisko filmu programma (zāle esot izpārdota jau vairākas dienas iepriekš), kurā Latviju pārstāv filma “Baltie zvani” (1961) – savulaik šī Ivara Kraulīša, Ulda Brauna un Herca Franka sadarbībā tapusī filma aizsāka Latvijas poētiskā dokumentālā kino tradīciju. Līdzīgas tendences norisinājās arī kaimiņu valstīs, to apliecina arī igauņu režisora Andresa Sēta izcilā dokumentālā filma “511 labākās fotogrāfijas no Marsa” (1968) – ironisks 20. gadsimta 60. gadu Tallinas sabiedrības portretējums. Lietuvas klasisko kino programmā pārstāv viena no visu laiku populārākajām lietuviešu spēlfilmām “Velna līgava” (1974, režisors Arūns Žebrūns).

Baltijas filmu festivāla programmā iekļautas arī filmas, kas tapušas Nacionālā kino centra filmu programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” – režisores Kristīnes Želves filma “Mērijas ceļojums” un brāļu Ābeļu filma “Baltu ciltis”. Savus darbus Ņujorkas auditorijai komentēs arī šo filmu autori.

Ņujorkā tiks demonstrētas arī vairākas Baltijas kopražojuma filmas – piemēram, Igaunijas, Latvijas un Somijas kopdarbs “Sangarid”, ko Latvijā pazīstam ar nosaukumu “Ātrie igauņu puiši”, tāpat arī Lietuvas, Latvijas un vairāku citu valstu sadarbībā veidotā dokumentālā filma “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule”, kas šogad no Lietuvas izvirzīta ASV kinobalvai “Oskars”. Programmā iekļauta arī latviešu režisora Jāņa Norda filma “Mammu, es tevi mīlu” (2013) un vēl vairākas Lietuvas un Igaunijas filmas. Baltijas festivālu filmu programmas veidojis amerikāņu kinovēsturnieks Dons Devejs (Don Dewey), atlasot konkrētās filmas no plaša pēdējos gados tapušo Latvijas, Igaunijas un Lietuvas filmu klāsta.

Ņujorkā paredzēta Baltijas delegāciju tikšanās ar ASV Kinoakadēmijas locekļiem, kurā piedalīsies Nacionālā kino centra, Lietuvas Kino centra un Igaunijas Filmu institūta vadītāji un arī festivālā iekļauto filmu autori. Festivāls norisinās Ņujorkas centrā, Skandināvu namā, un noslēgsies svētdien, 21. oktobrī.

Savukārt Baltijas filmu dienas Oslo šogad izvērstas četru dienu garumā, papildinot filmu seansus ar Baltijas jaunākās literatūras prezentāciju. Filmas Baltijas dienām Norvēģijā atlasītas sadarbībā ar Baltijas kinofestivāliem, programmas galvenais motors ir kinozinātnieks un sens Latvijas draugs Jans Eriks Holsts. Latviju šajā notikumā pārstāv trīs citas simtgades filmas – “Paradīze ’89”, “Laika tilti” un “Turpinājums” – un viena no šobrīd Latvijā populārākajām jaunajām filmām, spēlfilma “Kriminālās ekselences fonds”. Pilna Oslo filmu dienu programma pieejama festivāla mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti