«Nozagtais Kristaps». Tiešraidē diskutēs – vai Latvijas kino trūkst sieviešu stāstu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kādus stāstus redzam un tieši pretēji – neredzam uz ekrāniem, un vai šī gada Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” nominantu saraksts liecina par vienlīdzības problēmu Latvijas kino nozarē, otrdien, 3. novembrī, vaicās Latvijas Televīzijas tiešsaistes pārraide “100 g kultūras diskusija”.

“Lielā Kristapa” balvas vēsturē kā gada labākās aktrises godinātas 14 sievietes. Trīs no viņām šo atzinību saņēmušas divas reizes. Šogad “Lielā Kristapa” balva netiks pasniegta līdz šim ierastajās kategorijās – “Labākā aktrise”, “Labākais aktieris”, “Labākā aktrise otrā plāna lomā” un “Labākais aktieris otrā plāna lomā”. Tagad abiem dzimumiem jāsacenšas savā starpā – kategorijās “Labākais aktierdarbs galvenajā lomā” un “Labākais aktierdarbs otrā plāna lomā”.

Atlases komisija bijusi spiesta neizdalīt atsevišķi labākos sieviešu un vīriešu aktierdarbus, jo filmās tikpat kā nav bijis galveno lomu sievietēm.

Kāpēc tā noticis, un vai tas liecina par krīzi mūsu nacionālajā kino? Ko šī gada nominācijas vēsta par nozari kopumā, un kā Latvijas filmas iekļaujas pasaules kino ainā? Par šiem jautājumiem “100g kultūras diskusijā” sarunāsies režisore Alise Zariņa, aktrise Agnese Cīrule, Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, kinozinātniece Elīna Reitere, producents Guntis Trekteris un režisors Dzintars Dreibergs.

Diskusiju vadīs LTV kultūras žurnāliste Gunta Gaidamaviča. Viņa ir pārliecināta, ka “Latvijas kino ir vērojama maskulīnā vēstījuma dominance. Tas notiek sabiedrībā, kurā it kā tiek kultivēts stiprās sievietes tēls. Bet uz ekrāniem to redzam reti. Ir pamats runāt par iemesliem, īpaši tad, ja vērā ņemamu sieviešu aktierdarbu uz kinoekrāniem ir kļuvis tik maz, ka no balvu saraksta tiek svītrotas nominācijas gada labākajai aktrisei un otrā plāna aktrisei.”

“100 g kultūras diskusija” tiešraide – otrdien, 3. novembrī, pulksten 19.00 sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, LTV “Youtube” kanālā un sabiedrisko mediju kultūras saturam veltītajā “Facebook” lapā "100 g kultūras", kur skatītājiem iespējams iesaistīties sarunā, komentāros izsakot savu viedokli un uzdodot jautājumus diskusijas dalībniekiem.

Par "100 g kultūras diskusija"

“100 g kultūras diskusija” notiek reizi mēnesī. To iespējams skatīties tiešraidē vai ierakstā portālā LSM.lv, Replay.lv, “Facebook” lapā “100 g kultūras” un Latvijas Televīzijas “Youtube” kanālā.

Informācija par sarunu tēmām un norises laikiem pieejama “100 g kultūras” sociālo mediju kontos. Diskusiju veido LTV kultūras žurnālistes Gunta Gaidamaviča, Henrieta Verhoustinska, Zane Brikmane un redaktore Dace Goldmane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti