Notiks simpozijs par sociālo un politisko aktīvismu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019" programmas ietvaros 6. aprīlī notiks starptautisks simpozijs “(Ne)Aktīvisma manifestācijas Baltijas jaunākajā mākslā”. Simpozija mērķis ir aktualizēt politiskā un sociālā aktīvisma klātbūtni un izpausmes Baltijas jauno mākslinieku un kuratoru radošajā darbībā, īpaši pievēršoties laikmetīgajai fotogrāfijai un attēlam. 

Simpozijā, kas notiks ISSP Galerijā Berga bazārā, piedalīsies arī mākslinieki un kuratori no Baltijas jūras reģiona kaimiņvalstīm – Polijas un Vācijas, informēja biennāles organizatori. 

Laikmetīgā māksla ir ne vien sava laika vērtību, pārmaiņu un konfliktu spogulis, bet arī transformāciju rosinātāja. Taču stratēģiski mērķtiecīgs aktīvisms mākslā daudzviet pasaulē ir bijis retums.

Mūsdienās globāli aktuāli jautājumi ir starptautiskā migrācijas politika, klimata izmaiņas un vides aizsardzība, pasaules drošības politika, cīņa par dekolonizāciju, sieviešu un minoritāšu tiesībām u.c. Šiem jautājumiem savās radošajās praksēs pievēršas daudzi mākslinieki, kuratori, kā arī mākslas organizācijas un institūcijas daudzviet pasaulē. Cik lielā mērā tie ir būtiski Baltijas jaunajiem māksliniekiem? Cik aktīvi un kā viņi reaģē uz norisēm vietējā kopienā, valstī, reģionā un pasaulē?

Simpozija priekšlasījumos mākslas teorētiķe un kuratore Airi Trīsberga (Airi Triisberg, Igaunija) apskatot piemērus Baltijas mākslā pievērsīsies politiskā aktīvisma un laikmetīgās makslas prakšu krustpunktiem; māksliniece Kaiza Māzika (Kaisa Maasik, Igaunija) iepazīstinās ar savu projektu "Your Love Hurts", kurā viņa aktualizējusi individuālo un sabiedrības atbildību vardarbības partnerattiecībās kontekstā; mākslas kritiķe, kuratore Jana Kukaine (Latvija) stāstīs par galvenajiem aizspriedumiem un problēmām feminisma mākslas uztverē Latvijā; māksliniece Mētra Saberova (Latvija) analizēs sociālā aktīvisma mākslā nozīmību un ietekmes potenciālu; jaunais fotomākslinieks Šarūns Kvietkus (Šarūnas Kvietkus, Lietuva), atklās, kā savos projektos vērš uzmanību uz Lietuvā un pasaulē šodien aktuāliem sociālpolitiskiem jautājumiem; fotogrāfe un pētniece Daļa Mikonīte (Dalia Mikonyte, Lietuva)  salīdzinās aktīvisma izpausmes Baltijas (lielākoties Lietuvas) mākslā šodien un nesenā vēsturē; neatkarīgā kuratore Polīna Dutreliņa (Pauline Doutreluingne, vācija) dalīsies savā pieredzē par kuratoru aktīvismu; fotomāksliniece Klaudija Bīlere (Claudia Bühler, Šveice/Vācija) stāstīs par to, kā caur fotogrāfiju aktualizē militarizācijas problēmas; mākslinieks un foto grāmatu autors Rafals Milahs (Rafal Milach, Polija), pievērsīsis pilsoniskās pretošanās tēmai, iepazīstinot ar savu foto grāmatu "Gandrīz katra roze uz barjerām pie parlamenta" (Nearly Every Rose on the Barriers in front of the Parliament), savukārt māksliniece Jūlija Kriviča (Yulia Krivich, ASV/Polija),  atklās, kā viņas fotogrāfijā dokumentālais saplūst ar radošo, personiskais - ar politisko.

Ar detalizētu simpozija programmu iespējams iepazīties biennāles mājaslapā.

Mētra Saberova. ‘Pimpin' Yo Mama Crib’. 2017
Mētra Saberova. ‘Pimpin' Yo Mama Crib’. 2017

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju, aptverot dažādas jomas un vērienīgus notikumus, sniedzot iespēju satikties ar daudziem starptautiski atpazīstamiem mākslas profesionāļiem. Fotogrāfija biennāles nosaukumā tiek izmantota kā apvienojošs jēdziens ļoti dažādām attēla veidošanas mākslinieciskajām praksēm, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu. Jau ierasti RFB starpgados akcents tiek likts uz Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas jaunajiem un perspektīvajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā, dodot iespēju viņiem pieteikt sevi plašākā kontekstā.

Lai akcentētu atšķirīgo fokusu no Biennāles pamatprogrammas, starpgada pasākumiem tika radīts jauns nosaukums "Rīgas Fotogrāfijas biennāle - NEXT".  Jēdziens "next" jeb tulkojumā no angļu valodas "nākamais" ietver sevī ideju par kustību. Nākamais ir pāreja, kas nekad nav droša, paredzama vai iepriekš zināma, ar savu tiešo un neatgriezenisko klātbūtni pastāvīgi jautājot - vai nākamajam ir kāda saistība ar bijušo? Vai jaunais ir spējīgs būt radikāli jauns?

Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019 sadarbības partneri un atbalstītāji: Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Adama Mickeviča Institūts (Polija), "Goethe-Institut Riga", ISSP, Igaunijas vēstniecība Rīgā, "Lux Express", "Rixwell Hotel", Valmiermuižas alus darītava, "ADverts", AS "Antalis", Arterritory.com, LSM, Satori, RadioNABA, "Punctum", Latvijas Radio, "YET magazine".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti