Notiks holokausta atcerei veltīts kino pasākums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Spīķeru koncertzālē 17. martā notiks pasākums “Kā par holokaustu stāsta kino?” Pasākumu moderēs kinorežisors Dāvis Sīmanis, tajā tiks demonstrēti vairāku filmu fragmenti, par kuriem diskutēs jomas eksperti Lolita Tomsone, Gints Grūbe un Valts Apinis, medijus informē organizatori.

Pasākuma laikā tiks demonstrēti vairāku par holokaustu stāstošu filmu – “Saula dēls” (“Son of Saul”), “Nakts un migla” (“Night and Fog”), “Ida” (“Ida”) un citu – fragmenti. Tos komentēs diskusijas dalībnieki – Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone, producents Gints Grūbe, Rīgas Geto muzeja pētnieks Valts Apinis un biedrības “Šamir” direktore Jūlija Tereščenko. Diskusiju moderēs kinorežisors Dāvis Sīmanis. Pats pasākums ir daļa no vairāku secīgu pasākumu cikla, kas šobrīd tiek īstenoti vairākās Eiropas valstīs – tai skaitā Beļģijā, Bulgārijā un Kiprā.

“Jau kopš 1950. gadiem kino tiek meklēts veids, kā runāt par tādu vēsturisku katastrofu kā holokausts.

Filozofs Teodors Adorno sacīja, ka “pēc Aušvicas dzeja nav iespējama.”

Tas nozīmē, ka ikreiz, kad māksla skar holokausta tēmu, ir jāmeklē kāda jauna valoda, lai atgādinātu par nesenu realitāti, kurā industrializēta slepkavība ar miljoniem noslepkavoto ir bijusi iespējama,” atzīst kinorežisors Dāvis Sīmanis.

Izvēlētās filmas radītas dažādos laika periodos – senākā no tām uzņemta drīz pēc Otrā pasaules kara, 1949. gadā (“Distant Journey”), savukārt jaunākā pavisam nesen, 2019. gadā (“Painted Bird”).

Pasākumā aicināti piedalīties studenti, radošo profesiju pārstāvji, dažādu jomu pētnieki – antropologi, vēsturnieki, sociologi; visi, kurus interesē vēsture, kultūra un kino.

Pateicoties Eiropas Ebreju asociācijas (European Jewish Association) atbalstam, ieeja pasākumā ir bez maksas. Pasākumu rīko biedrība "Šamir" un Rīgas geto un Latvijas Holokausta muzejs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti