Notiks dokumentālās filmas «Geto stāsti. Rīga» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kinoteātrī "Splendid Palace" 17.aprīlī pulksten 19.00 notiks dokumentālās filmas "Geto stāsti. Rīga" pirmizrāde.

Dokumentālā filma stāsta par vācu okupācijas periodu Latvijā un vienu no Rīgas iedzīvotāju lielākajām vēstures traģēdijām 20.gadsimtā: Rīgas geto izveidi un tajā iemitināto personu dzīves atspoguļojumu un holokaustu Rīgā.

Filmā atmiņās par piedzīvoto Rīgas geto dalās vēsturnieks, muzeja ”Ebreji Latvijā” izveidotājs Marģers Vestermanis, franču valodas skolotāja Riva Šēfere, jurists Aleksandrs Bergmanis, mūzikas skolotāja Gabriela Paraša, kā arī kinozinātniece Valentīna Freimane. Tāpat filmā pirmo reize būs iespējams iepazīties ar tā laika rīdzinieku atmiņām, kuri pirms geto izveides dzīvoja Maskavas forštates teritorijā un, līdz ar geto izveidi, tika pārvietoti uz dzīvi citur pilsētā. Filmā - holokausta aculiecinieku atmiņas, kuras jāizstāsta.

Ar šo filmu vēlamies veicināt totalitāro režīmu izraisīto postījumu seku izpratni attiecībā uz Eiropas politisko kultūru. Holokaustu piedzīvoja konkrēti cilvēki. Tās bija viņu sāpes, pazemojumi, ciešanas, bojāeja vai izglābšanās. Izglābšanās, kas līdzinās brīnumam,” pauž filmas producente Antra Gaile.

Filmu veidojusi ilggadējā Latvijas Televīzijas raidījuma „Ielas garumā” vadītāja un redaktore Lilita Eglīte un režisore Linda Olte. Filmas operatori – Mikus Meirāns, Juris Pīlēns, Andrejs Rudzāts. Mūzikas autors – Kārlis Auzāns.

Lai veicinātu jauniešu un sabiedrības izpratni par holokaustu Latvijā, biedrība „Jaunās demokrātijas centrs” nodrošinās filmas nodošanu visām Latvijas skolām un bibliotēkām, kā arī tās pieejamību Rīgas geto un Latvijas holokausta muzejā un muzejā „Ebreji Latvijā”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti