Noslēgusies poļu režisora Smaržovska spēlfilmas «Kāzas II» filmēšana Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 31. jūlija līdz 14. augustam Latvijā sadarbībā ar studiju “Tasse Film” norisinājās poļu režisora Voiceka Smaržovska spēlfilmas “Kāzas II” filmēšana. Mūsdienīgais stāsts par ģimeni ir Polijas un Latvijas kopražojums, kas tika filmēts Tukumā un Ciblas novadā, piedaloties plašai Latvijas kinoprofesionāļu komandai, informēja filmas veidotāji.

Filma “Kāzas II” risina vairākas tēmas – tolerances trūkums, neiecietība pret citādo, nepieciešamība apzināties vēsturi un ar to saistīto traumu pārvērtēšana.

Filmas centrā ir ģimene, kas piedzīvo svarīgu notikumu – kāzas, uz šī notikuma fona sekojot vienas konkrētas ģimenes attiecībām un liktenim.

“Tas ir bagātīgs slānis ar dinamisku sižetu, kur ir gan mīlestība, gan greizsirdība, gan finanšu mahinācijas un pat šantāža,” norāda filmas autori. Pamazām mūsdienu stāsts sajaucas ar vēsturiskajiem notikumiem, kuros skatītāju ieved vectēvs Antoni jeb jaunībā – Anteks. Viņš ir skatītāju saite ar pagātni, dzīvā atmiņa, kas iemet skatītāju četrdesmito gadu notikumu virpulī. “Laika robežas tiek nojauktas, un filmas sākuma komiskais tonis arvien vairāk pārvēršas biedējošā groteskā, kuras absurditāte pilnīgi fiziskā līmenī piespiež aizdomāties par cilvēcisko vērtību nozīmi,” stāsta filmas veidotāji.

"Kāzas II"
"Kāzas II"

“Kāzas II” režisors ir Voiceks Smaržovskis (Wojciech Smarzowski), kurš izpelnījies ievērību ar filmu “Garīdznieki” (“Clergy”, 2018). Tā kļuva par vienu no skandalozākajām poļu filmām, sasniedza skatītāju skaita rekordu Polijā (kopumā 5 miljoni skatītāju) un saņēma balvas kinofestivālos.

“Kāzas II” tika filmētas divās vietās Latvijā. Tukumā filmēja atmiņu ainas Polijas mazpilsētā kara laikā – Dārza un Harmonijas ielu ēkas tika sagatavotas vēsturiski atbilstošā četrdesmito gadu arhitektūras stilistikā, ielu noformējot ar tam laikam raksturīgām norādēm un izkārtnēm, ēkām tika nomainīti logu slēģi un durvis, pārkrāsoti filmas vajadzībām. Otra filmēšanas vieta bija lauku māja ''Mivriniki'' Ciblas novada Līdumnieku pagastā, izvēlēta jau pērn, un filmēšanas vajadzībām pie tās rudenī pat iesēta labība. Masu skatos piedalījās arī vietējie iedzīvotāji.

Filmas “Kāzas II” uzņemšanā Latvijā piedalījās plaša profesionāļu komanda, tai skaitā mākslinieks Mārtiņš Straupe un aktieris Juris Gornavs, kuram plānotas filmēšanas dienas gan Latvijā, gan Polijā.

"Kāzas II"
"Kāzas II"

Filma ir Polijas un Latvijas kopražojums, 2019. gadā projekts atbalstīts Nacionālā kino centra konkursā mazākuma kopražojumiem. Polijas pusē filmu producē “Studio Metrage”, kas veidoja arī Smaržovska filmu “Garīdznieki”, Latvijas puses partneris ir studija “Tasse Film”, kurā iepriekš producētas vairākas starptautiski apbalvotas filmas – Jura Kursieša “Oļegs” (2019), Renāra Vimbas debija “Es esmu šeit” (2016), latviešu, poļu un lietuviešu kopprodukcijas filma “Ar putām uz lūpām” (režisors Jānis Nords, 2017).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti