Kultūras ziņas

"Straupes pilskungi" – filma uz papīra

Kultūras ziņas

Izstāžu birums Nacionālajā mākslas muzejā

Noslēgusies "Emīlija. Latvijas preses karaliene" filmēšana

Noslēgusies filmas «Emīlija. Latvijas preses karaliene» uzņemšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pussimts filmēšanas dienu. Daudz izcilu aktieru. Trīs režisori. Un vairākas lokācijas – sākot ar Benjamiņu namu, Rīgas parkiem un ielām un beidzot ar Valdeķu muižu Kurzemē. Tāda ir daudzsēriju filmas “Emīlija. Latvijas preses karaliene” filmēšanas bilance. Aizvadītajā nedēļas nogalē Valdeķu muižā netālu no Kandavas noslēdzās filmas uzņemšana, lai jau rudenī piedzīvotu pirmizrādi.

Šo muižu savulaik uzņēmējs Antons Benjamiņš centās izveidot par ideālo Latviju, pēc aiziešanas no aktīvās darbošanās preses jomā nolemjot vērienīgi nodarboties ar lauksaimniecību. Šobrīd Valdeķu muižā ikdienā saimnieko viens no Benjamiņu dzimtas pēctečiem – Pēteris Benjamiņš. Viņa meitas ģimene Latvijā dzīvo jau kopš deviņdesmito gadu vidus.

Iespēja filmēt īstajos Benjamiņu dzimtas īpašumos priecē filmas mākslinieci Kristīni Jurjāni, lai arī īstais interjers nav saglabājies: “Mēs jau no paša sākuma esam centušies, cik iespējams, izmantot reālo vidi – sākot no Benjamiņu nama un Rīgas parkiem un ielām, un tagad vasaras posmā, arī īsto Valdeķu muižu – Benjamiņu paraugsaimniecību.

Tas ir labākais, kas var būt. Tādā interjeru un eksterjeru ziņā neko labāku nevar iedomāties mākslinieks, kas strādā pie filmas par vēsturisku personību. 

Ir pilnīgi mistiski, jo no Benjamiņu nama nav saglabājusies neviena interjera fotogrāfija, līdz ar to tas lielā mērā ir mūsu fantāzijas, iztēles un lasītā kompilējums, kā mēs varētu iztēloties to fantastisko, laimīgo dzīvi Benjamiņu namā, Fābu pilī.”

Daudzsēriju filma “Emīlija. Latvijas preses karaliene” būs stāsts par spilgtu personību, kuras uzņēmība, bagātība un traģiskais liktenis ir kļuvuši par leģendu. Starpkaru Latvijas preses karalienes – “Jaunāko Ziņu” un “Atpūtas” izdevējas Emīlijas Benjamiņas likteni filmā izdzīvo aktrise Guna Zariņa, savukārt viņas kungu – Antonu Benjamiņu atveido aktieris Juris Bartkevičs.

Bartkevičs teic:

“Es arī savu mūžu praktiski esmu pavadījis kalpojot – kalpojot teātrim, kalpojot tam aicinājumam, ko es protu un ko es cenšos izkopt.

Antons Benjamiņš, lasot viņa biogrāfiju… Viņš nav apstājies nevienu brīdi, nerimstošs, viņš nodarbojās ar kaut kādu gaismas nešanu cilvēkiem. Tas, ka viņš uztaisīja lētu avīzi ar vispusīgām pasaules ziņām, tas attīstījās... Faktiski viņš ir no tiem kultūras uzturētājiem, no latviskuma uzturētājiem, kā viņš arī saka, ka viņam tieši tas latviskais ir tas, kas ir visu laiku jātur cieņā un godā.” Domājot par to, kas kopīgs aktierim un Benjamiņam, Bartkevičs atzīst – dabas mīlestība.

Raimondam Celmam uzticēts atveidot junioru, Antona pirmās laulības dēlu – Jāni Benjamiņu, kurš kopā ar tēvu un Emīliju vada redakciju.

Filmu veido trīs režisori – Andis Mizišs, Kristīne Želve un Dāvis Sīmanis.

“Tā dzīve un notikumi ap viņiem bijuši tik bagātīgi, un tas ir unikāls laikmeta fons, kad tas viss notiek. Tie slāņi ir nebeidzami šim stāstam, bet, protams, kas attiecas uz mūsu septiņu sēriju stāstu, tad tā sajūta ir ļoti laba,” atklāj Mizišs, “tā sajūta un pārliecība ir, ka darbs izdarīts ļoti godam un godīgi pieejot pie tēmas un materiāla, un man ir tāds milzīgs prieks par to, ka katrs aktieris, vienalga, vai tie ir galveno lomu aktieri vai epizodiski aktieri, ka viņi nāca ar tādu ļoti lielu iekšēju degsmi tajā iekšā.”

Filmas stāsts sešās spēlfilmas un vienā dokumentālajā sērijā aptvers laika periodu no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla “Atpūta” pirmsākumiem līdz viņas bojāejai Sibīrijā.

Katras sērijas uzmanības centrā kāds zīmīgs viņas dzīves fragments – ģimenes dzīve, uzņēmējdarbība, sociālā statusa nostiprināšana vai ietekme uz politiskajām un kultūras norisēm Latvijā divdesmitā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados.

Filmas producents Gints Grūbe stāsta: “Pēc 49 filmēšanas dienām šī ir pati pēdējā filmēšanas diena. Šobrīd ir nofilmēts šis neticamais projekts, kurš tapa gada laikā un oktobrī jau būs uz ekrāniem.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti