Noslēdzies trešais dokumentālo īsfilmu konkurss «Latvijas kods»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Noslēdzies Latvijas Televīzijas (LTV) rīkotais konkurss par dokumentālo īsfilmu izveidi ciklam “Latvijas kods”. Konkursam tika iesniegts 41 projekta pieteikums. Finansējums tika piešķirts septiņu jaunu filmu izveidei.

Konkursā “Latvijas kods” tiks atbalstīti sekojoši projekti:

  • “Lūgšana mājai”, rež. Ināra Kolmane /SIA “Filmu studija DEVIŅI”;
  • “Monstru skola”, rež. Krista Burāne /studija “ElmMedia”;
  • “Bērns, kurš jau ir ceļā”, rež. Aiga Skrīvere /studija “FingerFilmProductions”;
  • “Skola Murjāņi”, rež. Ivars Zviedris un Inese Kļava /biedrība “Dokumentālists”;
  • “Rīgas kungi”, rež. Adriana Roze /SIA “Studija Lokomatīve”;
  • “Ērgļu Uģis”, rež. Matīss Spaile /SIA “SKUBA FILMS;
  • “Detektīvs Mārtiņš”, rež. Agnese Laizāne /SIA “EgoMedia”. 

Paredzams, ka jaunās dokumentālās filmas skatītāju vērtējumam tiks nodotas 2015. gada novembrī, LTV ēterā.

Atbalstīto filmu projektu vidū dominē stāsti par sociāli nozīmīgām tēmām. Režisore Ināra Kolmane filmā “Lūgšana mājai” aktualizēs jautājumu – cik toleranti mēs esam pret svešu kultūras tradīciju ienākšanu mūsu dzīvē, tad ja tās ļoti cieši un personiski skar mūs pašus. Filmas galvenā varone būs dzejniece Anna Rancāne. Ar filmu “Bērns, kurš jau ir ceļā” režisore Agita Skrivāne laikā, kad tik daudz tiek diskutēts par sievietes tiesībām uz brīvu izvēli attiecībā uz grūtniecības saglabāšanu, mudina iedziļināties jauno māmiņu, kas pašas ir bērni, pasaules realitātē.

Režisore Krista Burāne, kas plašāk pazīstama ar dokumentālo filmu “Māra” par režisori Māru Ķimeli, savā jaunākajā darbā “Monstru skola” sekos jaunas privātskolas dibināšanas iniciatīvai Cēsīs un aicinās domāt par to, ko nozīmē “laba skola” un ko paši vecāki var darīt, lai panāktu vēlamo izglītības modeli. Arī režisoru tandēms Ivars Zviedris un Inese Kļava filmā “Murjāņu skola” turpina izglītības tēmu un pievērsīsies leģendārās Latvijas sporta ģimnāzijas ikdienai tās zīmīgajā – 50. jubilejas gadā.

Interesanta ir režisores Adrianas Rozes ideja filmā “Rīgas kungi” dokumentēt Rīgas velokurjeru kopienu un caur viņu prizmu vētīt, kādas ir vērtības mūsdienu Rīgā. Arī šogad cikls “Latvijas kods” ļaus tuvāk iepazīt harismātiskas un mūsu laikam zīmīgas personības. Režisora Matīsa Spailes filma “Ērgļu Uģis” portretēs vienu no pasaulē atzītākajiem mazo ērgļu ekspertiem – Uģi Bergmani, taču filmas aktualitāte slēpjas ne tikai Latvijai nozīmīgas un iedvesmojošas personības portretējumā, bet arī aicinājumā apzināties un novērtēt Latvijas dabas bagātības, kuras šodien nereti tiek upurētas īslaicīga materiālā labuma ieguves vārdā.  Filma “Detektīvs Mārtiņš”, ko producenta Gunta Trektera un studijas “EgoMedia” paspārnē veidos režisore Agnese Laizāne, stāstīs par aktīvo senioru Mārtiņu Zeibergu, kurš savu brīvo laiku velta brīvprātīgo darbam, meklējot pazudušus cilvēkus un ļaujot atkal satikties ģimenēm un draugiem.

Filmu projektus izvērtēja konkursa “Latvijas kods” žūrija: LTV Programmu direktore Jana Semjonova, LTV Filmu iepirkšanas nodaļas un projekta “Latvijas kods” vadītāja Anna Rozenvalde, LTV Informatīvi dokumentālo, ziņu un sporta raidījumu satura redaktore Rita Ruduša, kā arī LTV dokumentālo filmu iepirkšanas projektu vadītāja Šarlote Līduma.

Dokumentālo īsfilmu cikls “Latvijas kods” šogad piedzīvos jau savu trešo izlaidumu. Konkursa mērķis ir atbalstīt tādu filmu tapšanu, kuras dokumentē Latvijas dzīvi, vidi un cilvēkus un meklē individuālajos stāstos plašāku sociālu, kultūras un vēstures kontekstu, atsedz laikmetam raksturīgas tendences dažādās dzīves jomās. 

Jau vēstīts, ka Latvijas Televīzija dokumentālo īsfilmu ciklu “Latvijas kods” producē sadarbībā ar Nacionālo kino centru un Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti