Kultūras ziņas

Gaidot Liepājas mākslas forumu

Kultūras ziņas

Vladimira Glušenkova "Absurda mitoloģija"

Mākslas augstskolu diplomdarbu Fest-s

Noslēdzies mākslas augstskolu diplomdarbu «Fest-s»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien kinoteātrī “Splendid Palace” uz lielā ekrāna demonstrēja Latvijas mākslas augstskolu studentu diplomdarbus kino jomā. Varēja  noskatīties Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA un Latvijas Mākslas akadēmijas audiovizuālās mediju mākslas studentu darbus. 

Tika demonstrēta arī Matīsa Kažas bakalaura filma, kas bija jaunā režisora diplomdarbs Ņujorkas Universitātes "Tisch" Mākslas skolā. Nozares speciālisti teic – šāds kino vakars vērtīgs ar to, ka iezīmē Latvijas kino un mediju mākslas nākotnes sejas un rokrakstus. Diplomdarbu "Fest-a" “non stop” kino vakarā vērojami 18 kino darbi, ko radījuši Latvijas mākslas augstskolu pēdējo kursu studenti. Starp tiem ir gan dokumentālas filmas, gan komēdijas, tāpat arī animācijas filmas un pat modes skates video. Augstskolas, kas sagatavo jaunos speciālistus audiovizuālo mākslu jomā, jūtot vieglu konkurenci, tomēr apzinās, ka katra ar savām studiju programmām drīzāk cita citu papildina un sagatavo noderīgus kolēģus, nevis sīvus konkurentus.

“Mēs dodam profesionālās kvalifikācijas, kas ir TV režisors, TV operators, TV un kino producents, scenārists. Jau pašās kvalifikācijās ir noteikts, ka mēs strādājam vairāk uz elektroniskajiem medijiem. Tas, protams, nenozīmē tikai TV. Elektroniskie mediji ir arī interneta portāli, dažādas aģentūras. Audiovizuālās izglītības pamats, protams, ir kino. Līdz ar to mūsu studenti bieži savu ceļu meklē kino jomā,” pastāstīja RISEBA Audiovizuālās mediju mākslas katedras vadītājs Jānis Holšteins.

Kamēr RISEBA audiovizuālo mākslu speciālistus sagatavo deviņus gadus, Latvijas Kultūras akadēmija kino profesionāļus apmāca jau vairāk nekā 25 gadus. Kino vakarā demonstrēja sešas Kultūras akadēmijas Nacionālas filmu skolas maģistratūras studiju beidzēju dažādu žanru īsfilmas, kas novērtētas kā izcilas.

“Mums nav vajadzīgs vēl viens Seleckis, vēl viens Streičs. Mums ir svarīgi, lai veidojas jauna kino paaudze, kas runā savā valodā. Manuprāt, jebkuram cilvēkam, kurš grib iegūt kaut kādu jaunu skatienu uz lietām, ir svarīgi skatīties filmas, kuras top jaunu cilvēku rokām, tur var notvert laikmeta garu. Visa šī programma norāda uz to, kas ir interesants jauniem cilvēkiem, kas viņus saista. Tādā veidā vari uzzināt, kas ir mūsdienu domāšanas specifika,” uzskata Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas pasniedzējs Dāvis Sīmanis. 

Kino vakara programmu papildināja arī Ņujorkas “Tisch” skolas absolventa  Matīsa Kažas diplomdarbs “Meierholda lidojums”. Šo jauno režisoru Latvijas auditorija jau iepazina ar filmu “Vienu biļetīti, lūdzu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti