Kultūras ziņas

Orķestra "Rīga" skanējums Doma velvēs

Kultūras ziņas

Meža meitu stāsti Stūra mājā

Noslēdzas pieteikšanās Lielajam Kristapam

Noslēdzas pieteikšanās «Lielajam Kristapam»; pieteiktas 14 spēlfilmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

15. augustā noslēdzas pretendentu pieteikšanās Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps". Kā atklāj "Lielā Kristapa" rīkotāji, kinoļaužu aktivitāte ir bijusi liela - kopumā saņemti ap 80 pieteikumu. Balvai pieteiktas 14 pilnmetrāžas spēlfilmas, kas Latvijai ir liels skaits. Tāpat konkursā šogad atgriezīsies pilnmetrāžas animācijas filmu kategorija un kategorija "Televīzijas filmas un seriāli".

Precizēts pieteikto spēlfilmu skaits.

"Aktivitāte ir liela," atzīst Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” producente Marta Bite. "Uz šo brīdi pieteikumu skaits ir aptuveni 80. Tās ir gan profesionāli producētas filmas, gan arī, ja tā var teikt, neatkarīgi producētas filmas, bet kopumā tā situācija šobrīd ir līdzīga vai tuvu tam kā pagājušajā gadā, kad bija liels simtgades filmu skaits – arī šogad mums ir, uzreiz varu teikt, ka

spēlfilmu kategorijā ir pieteiktas 14 pilnmetrāžas spēlfilmas, kas mums kā nelielai valstij, nelielai industrijai ir ārkārtīgi liels skaitlis.

Šajā kategorijā – spēlfilmas – ir arī četras jaunu autoru, jaunu režisoru filmas, tā kā ir tāda pēctecība arī."

"Arī ir ap padsmit pilnmetrāžas dokumentālo filmu, un gribētos izcelt arī, ka

vairākus gadus pēc kārtas nebija kategorija "Pilnmetrāžas animācijas filmas", bet šogad tāda būs,

tur gan būs simtgades filma “Saule brauca debesīs”, gan arī tikko pasaules pirmizrādi piedzīvojusī Ginta Zilbaloža filma “Projām”, gan “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi"," turpina Bite.

Uz 2019. gada "Lielo Kristapu" var pretendēt filmas, kas pirmizrādītas, sākot no 2018. gada 1. janvāra. Visus pretendentus sākotnēji vērtēs priekšatlases komisija septiņu kino profesionāļu sastāvā, kas izvirzīs trīs līdz piecus pretendentus katrā kategorijā. Laureātus savukārt noteiks starptautiska žūrija. Viens no priekšatlases komisijas dalībniekiem ir leģendārais kino operators Miks Zvirbulis, kurš piekrita pastāstīt par saviem kino skatīšanās ieradumiem.

"Es esmu ārkārtīgi vecmodīgs, un manī pietiekami dziļi ir iesēdušies tie principi, ko man mācīja institūtā," norāda Miks Zvirbulis. "Viena no tādām gudrākajām atziņām, ko es institūtā guvu, ka ekrānam mēli blakus nepiekārsi, ka viss ir jāskatās un jāredz, un par labu filmu vārdos var pastāstīt kaut ko aptuveni, vai nu tādu tā kā sižetu, nu tādu, bet ne jau pašu to, kā saka, emocionālo iedarbību."

Šī gada pretendentus uz Nacionālo kino balvu uzzināsim oktobra sākumā, bet noskatīties "Lielajam Kristapam" nominētās filmas skatītāji varēs novembra otrajā nedēļā.

Svinīgā "Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonija notiks 12. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace". Par savu favorītu gan elektroniski, gan klātienē varēs balsot arī kino skatītāji. Turklāt šogad "Lielā Kristapa" konkursā atgriezusies arī kategorija “Televīzijas filmas un seriāli”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti