No supervaroņu sāgām līdz kulta šausmenēm. Ko savos ekrānos sagaidīsim 2022. gadā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ja 2021. gads par spīti pandēmijas trakumiem mūs ir apveltījis ar bagātīgu un daudzveidīgu TV un filmu klāstu, tad 2022. gadu varētu dēvēt par visu pirms-pandēmijas ražojumu lielo "gadatirgu", tikai ar vēl lielāku pompu. Turklāt uz ekrāniem nonāks ne vien ilgi gaidītas Holivudas filmas un seriāli no ilgu gadu "sērijām", bet sagaidāmi arī tā saucamie "sequels" jeb "pirmsstāsti" jau zināmām sāgām. Arī Latvijas kino gaida savu uznācienu, skatītājiem piedāvājot jaunāko laiku vēstures interpretācijas no 1980. – 1990. gadiem. Tātad, ko mēs, visticamāk, sagaidīsim savos datora un kino ekrānos 2022. gadā?

Jauno laiku Latvija

Muzikālo filmu Latvijā, tāpat kā mūsdienīgu 21. gadsimta cilvēku portretējumu manā uztverē nevar būt par daudz. Kino industrijas profesionāļiem Latvijā ir jācīnās par vieniem un tiem pašiem naudas "maisiņiem", pārnestā nozīmē cīnoties par tiesībām izrādīt stāstus no dažādiem laika posmiem. Pagaidām gan viss izskatās sabalansēti un cerīgi, un kino režisoriem "jauno laiku" izrādīšanā nav jāstāv rindā pirms senlaiku vēstures sāgām, padomju okupācijas atveidēm un citām vēsturiskajām nodevām, kurām, protams, ir sava vieta un laiks.

Šogad uzsāktā Aigara Graubas spēlfilma par grupas "Jumprava" vēsturi sola atrādīt krāšņo laika posmu no 1984. līdz 1991. gadam. Filma, kuras producents un režisors arī ir pašas grupas labi zināmais dalībnieks, kura balsi dziesmā "Ziemeļmeita" nudien nevar sajaukt ne ar vienu citu. Veidotāji sola, ka tiks restaurēti leģendārās grupas koncertu mirkļi, filmējot savulaik populārajā LTV "Z studijā", kur uzstājušās vairākas Latvijā populāras grupas no 1970.-1990. gadiem. Pavisam nesen "Z studijas" koncertu sērija tika atjaunota, dodot vietu jaunajiem un piedāvājot kvalitatīvus koncertierakstus, ko patērēt straumēšanas vietnē Replay.lv.

Filmā līdzās pieredzējušiem aktieriem piedalīsies arī jaunieši bez pieredzes, to vidū grupas "Carnival Youth" dalībnieks Roberts Vanags. Filmas "Jumprava. Lielais notikums" pirmizrāde paredzēta 2022. gada sākumā.

Savdabīgais rakstnieces Noras Ikstenas romāns "Mātes piens" savu ceļu uz ekrāniem sāka 2020. gada septembrī. Tas būs stāsts par māti un meitu Latvijā no 1945. līdz 1985. gadam, atklājot jaunas ginekoloģes sarežģītos karjeras līkločus, viņas cīņu ar padomju medicīnas iesīkstējušajiem uzskatiem. Ārste ar laiku zaudē visu, pat mātes instinktu, nokļūstot dziļā depresijā un liedzot meitai mātes pienu. Caur šo liegumu māte cenšas pasargāt savu meitu no negācijām, mainoties ar lomām – māte un meita.

Galvenajā, mātes Astras lomā dažādos dzīves posmos iejūtas trīs aktrises – Maija Doveika, Elīna Vaska un Madara Mazā kā Astra bērnībā. Meitu Noru tēlo Rūta Kronberga, bet Jesi – Zane Bierande. Filmas režisore – Ināra Kolmane, kura iepriekš uzņēmusi filmu "Bille" pēc rakstnieces Vizmas Belševicas grāmatas motīviem.

Jaunais, uzlecošais kino talants Matīss Kaža ir viens no darbīgākajiem latviešu režisoriem, kurš "kaļ dzelzi, kamēr tā karsta". Jau šogad vien skatītāji vēroja viņa vesternu "Wild East. Kur vedīs ceļš" un komēdijskeču dokumentālā stilā "Kino un mēs". Režisors solīja, ka viņa jaunākā tīņu drāma "Neona pavasaris" tiks demonstrēta šī gada nogalē, taču, šķiet, vēl jāpagaida.

Šeit režisors atklās 20 gadus jaunās Laines iekšējos konfliktus, dzīvojot Rīgas priekšpilsētā. Laines vecāki izšķiras, bet viņa pati nonāk reibinošajā pagrīdes reiva scēnā un iemīlas meitenē. Reiva ballītes būs atpazīstamas visiem kluba "Autentika" apmeklētājiem. Galvenajā lomā – jaunā dzejniece un publiciste Marija Luīze Meļķe. Būtiska loma būs "Dvēseļu puteņa" Martas lomas atveidotājai Grētai Trušiņai. Redzēsim arī Jaunā Rīgas teātra studijas audzēkņus Gerdu Lapošku, Emīlu Ralfu un Matīsu Ozolu. Interesanti būs vērot Jāni Skuteli, kuram galvenās varones tēva loma būs pirmais mēģinājums drāmas žanrā.

Filma "Neona pavasaris"
Filma "Neona pavasaris"

Ar cerību gaidām arī Viestura Kairiša spēlfilmu "Janvāris", kurā tiks atainotas 1991. gada barikādes. Filmēšanas darbi noslēdzās šī gada martā, īpaši šim notikumam, izmantojot operatora un režisora Zigurda Vidiņa 1991. gadā filmēto materiālu, tiks restaurētas barikāžu konstrukcijas.

Šī gada decembrī bija paredzēta režisora Armanda Zvirbuļa daudzsēriju filmas "Meklējiet sievieti" pirmizrāde. Diemžēl to nesagaidīja filmas literārā avota autors, rakstnieks Andris Kolbergs, kaut arī filmēšanas darbi noslēdzās jau šī gada vasarā. "Meklējiet sievieti" sižets savērpjas ap kādas sievietes slepkavību, kas notiek uz 90. gadu sarežģītā fona, bet kuras saknes sniedzas krietni senākā pagātnē – vēl dziļos padomju laikos.

Kā uzsver producente Arta Ģiga, pēc PSRS sabrukuma pieredzētais un kopīgā vēsture ļaus filmu ar vienlīdz lielu interesi skatīties gan Baltijas valstu, gan Krievijas un Ukrainas skatītājiem. Filmā būs redzami prominenti latviešu, krievu, arī ukraiņu, lietuviešu un armēņu aktieri. To vidū – lietuviešu aktieris Valentīns Novopoļskis, filmas "Oļegs" galvenās lomas atveidotājs.

Klasiskie detektīvi, tīņu šausmenes un ilgi gaidītie supervaroņi

Kad pēc ceturtās šausmu filmas "Kliedziens" daļas šķita, ka nu jau viss, ņem un atnāk jau piektā sērija ar visu Nīvu Kempbelu, seriāla "Draugi" zvaigzni Kortniju Koksu un vientiesīgo policistu Deividu Ārketu.

Kad 1996. gadā šausmu kino pionieris Vess Kreivens sadomāja radīt kino atsaucēm bagātu, ironisku tīņu "šķaidekli", domājams, ka arī viņš neparedzēja savai filmai šādu kulta statusu un neskaitāmus turpinājumus, lasīt – naudas drukātavu.

Un tomēr – kaut kas šajā formulā ir mūžzaļš. Bariņš jauniešu pa vienam vien tiek nodurti, nošauti un nonāvēti muļķīgos sadzīves negadījumos. Nīvas Kempbelas atveidotā Sidnija ir visa epicentrs. Ap viņu krājas pagātnes noslēpumi un nekad nedzīstošās traumas. Protams, vainīgais vienmēr ir kāds no savējiem, kuram, kā likums, ir dzelžaina motivācija slepkavības veikšanai. Piemēram, skaudība uz par sevi vecāko māsīcu, jo viņa tagad ir tik slavena, ka cērtas acīs.

Tikmēr "vecie kliedzinieki" no pirmās filmas, vismaz filmas video rullītī, izskatās tā, it kā būtu atnākuši uz savu veco darbu slepkavības pastrādāšanas vietā. Kas jādara, jādara. Rūdītajiem Vudsboro ciemata slepkavību cienītājiem šī skandalozi jautrā spēlīte ar duramajiem instrumentiem noteikti patiks.

Kino – no 14.01.2022.

Ja ir vēlme pēc piezemētākiem noziegumiem ar vieglu intelekta devu, te jums jaunākā Erkila Puaro detektīvsāga "Death on the Nile", kas ir ilgi gaidītais "Murder on the Orient Express" jeb "Slepkavība Austrumu ekspresī" turpinājums. Šoreiz beļģu nūģīgo detektīvu Puaro atveidos filmas režisors Kenets Brenehs, kuram atkal nāksies strādāt brīvdienās, noskaidrojot, kurš pastrādāja noziegumu Ēģiptē.

Kino – no 11.02.2022.

Beidzot būsim sagaidījuši jauno "Betmenu" ar veco "Krēslas" vampīru Edvardu jeb Robertu Patinsonu Brūsa Veina ampluā. Par Patinsonu man jau sen ir laiks beigt smaidīt, jo kopš "Krēslas" aktieris sevi pavisam nopietni ir pierādījis lieliskās dramatiskajās lomās un nav vis kāds "vienas dziesmas varonis". Filmas veidotāji sola, ka šis gabals būs vēl drūmāks par "Tumšo bruņinieku". Ja šķiet, ka Hīta Ledžera Džokera augstienes neviens nespētu sasniegt, tomēr to varētu paveikt talantīgais Pols Dano, kuru būsit iepazinuši filmā "There Will Be Blood" un izcilajā trillerī "Prisoners". Dano ir visas iespējas skatītājiem piedāvāt ļoti mūsdienīgu Betmena antagonistu bez "sešpakas" un Švarcnegera muskuļiem – psihopātisku, neirotisku, sīku ļaundari, pēc kura izskata jūs pat nenojaustu, uz ko tāds cilvēks ir spējīgs.

Kino – no 04.03.2022.

Kā jau minēju, TV producentiem ļoti patīk turpinājumi ar nosacījumu, ka tas ir komerciāli veiksmīgs produkts, kas patīk visiem. Tad nu britu aristokrātiem, lai tiek savi prieki – pirmizrādi piedzīvos "Dauntaunas Abatijas" jaunā pilnmetrāžas filma, kurā Krovliju dinastija ar bērniem, suņiem un omēm pārcelsies uz kādu noslēpumainu villu Francijas dienvidos, kas tikpat noslēpumainā veidā ir iegūta mantojumā. Tas viss – pasniegts 20. gadsimta 20. gadu "trauksmaino divdesmito" retro stilā. Nezinu, kā jūs, bet es jau tagad sagādāšu britu tēju ar pienu un cepumiņiem.

Kino – no 18.03.2022.

Režisors Roberts Egerss pēdējos gados ir notvēris šausmu trilleru cienītāju sirdis ar savu izsmalcināto vizuālo valodu, kurā apvienojas mītiskais, tradicionālais ar kaut ko pavisam netveramu, pat psihedēlisku. Pirms viņa jaunākās filmas "The Northman" ar Skarsgārdu aktieru dinastijas pārstāvi, zviedru aktieri Aleksandru Skarsgārdu iesaku noskatīties arī melnbalto drāmu "The Lighthouse" un raganu mistēriju "The Witch", kas jūsu kauliņus sastindzinās līdz pēdējai molekulai. "The Northman" sižets noritēs 10. gadsimta Islandē, un tajā, kā noprotat, būs ļoti daudz vikingu.

Kino – no 22.04.2022.

Kaut pagaidām neko daudz nezinām, nākamgad muzikālo filmu par pašu Elvisu Presliju sola Bazs Lurmans. Tas pats režisors, kura radošajam prātam pieder "Romeo+Džuljeta" 90. gadu "grunge" estētikā, "The Great Gatsby" un, protams, "Mulenrūža". Šīs filmas sakarā nešaubos, ka it viss būs koši, spoži, pārspīlēti un ar vietām bezgaumīgu kiču. Tātad, gaumes jautājums.

Kino – no 24.06.22.

Narkotiku drāmas, karaļnami un "Troņu spēles" priekšvēstnesis

Te nu laiks ārvalstu seriālu jaunumiem. Pirmkārt un galvenokārt ir jāsāk ar divām episkām fantāziju sāgām, kuras visi gaida jau mūžību. Tie ir "Gredzenu pavēlnieks" un "House of the Dragon". Pirmais no nosauktajiem solās būt ar kosmisku budžetu, kaut gan vēl joprojām nav līdz galam skaidrs, kāds būs seriāla centrālais sižets. Zināms, ka tā būs Tolkīna literāro avotu ekranizācija, savukārt "House of the Dragon" 10 sērijās atklās notikumus 200 gadus pirms troņa gāšanas, kad pasaules varenie vēl būs Targerijanu dinastija, bet par tādu Džonu un "Winter is coming... " neviens vēl nebūs dzirdējis. Seriāla veidotāji sola, ka būtisku lomu sižetā spēlēs pūķi. Uz to tad arī ceram.

"Lord of the Rings" – straumēšanai būs pieejams no 2022. gada 2. septembra, "House of the Dragons" – no 2022. gada otrās puses.

"The Crown" piekto un, kā noprotams, noslēdzošo sezonu, līdzīgi kā ar "Dauntaunas Abatiju", skatītāji gaida ar tikpat lielu svarīguma apziņu kā pašas britu karalienes kronēšanu. Seriāls sākās ar karalienes Elizabetes nākšanu pie varas, un nu karaliskajā laika līnijā esam nokļuvuši pie 1990. gadu vidus.

Princese Diāna pavisam drīz kļūs par "Tautas princesi", kurai par godu tiks būvēti pieminekļi. Princis Čārlzs joprojām cīnīsies par savu laimi un Kamillu Pārkeri-Boulzu, bet britu karaļnams joprojām salti klusēs par visiem neglītumiem un skandāliem, kādus vien var iedomāties. Diānas lomā – Elizabete Debicki, Čārlzu atveidos pazīstamais britu aktieris Dominiks Vests. Karalienes lomā – Imelda Stountone.

Straumēšanas vietnēs – no 2022. gada novembra.

Visbeidzot, skandalozais un šokējoši atklātais seriāls jauniešiem par narkotiku atkarību, viendzimuma attiecībām, skolu un seksu – "Eiforijas" otrā sezona. "HBO" producētā tīņu drāma pamatīgi satricināja bažīgos vecākus, bet krietni iepriecināja seriāla galveno mērķauditoriju – jauniešus, ar savu necenzēto pieeju "dzīvei, kāda tā ir".

Un lielākoties 2000. gadu dzimušajiem "narkotikas+ballīte" ir "jaunais melnais", patīk tas mums, vecajiem, vai ne. Tāda ir realitāte, kuru ir jāpieņem, taču neviens vēl nav atcēlis draudzību, mīlestību un maigumu. Arī tā visa "Eiforijā" būs papilnam. Galvenajā Rū lomā – populārā dziedātāja un aktrise Zendaja.

Straumēšanas vietnēs – jau no 2022. gada 9. janvāra.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti