No simtgades filmas līdz eksperimentālajām. Kino izlase, ko skatīties mājās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mākslinieki un kino veidotāji visā pasaulē sākuši bez maksas piedāvāt savas filmas, lai atbalstītu visus, kas izvēlas vai ir spiesti palikt mājās, lai mazināt koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību. Latvijā Kultūras ministrija uzsākusi kampaņu #Ēkultūra, lai apkopotu tiešsaistē pieejamo kultūras klāstu. Taču līdzīgas iniciatīvas uzsāktas arī citur pasaulē. Sabiedrisko mediju portālā LSM.lv – dokumentālā un eksperimentālā kino izlase, ko skatīties mājās.

Simtgades filma "Mērijas ceļojums"

Režisore Kristīne Želve piedāvā noskatīties savu dokumentālo spēlfilmu “Mērijas ceļojums”. Filma stāsta par Mēriju Grīnbergu – sievieti, kura pēc 2. pasaules kara izglāba lielu daļu Latvijas muzeju vērtības. Otrā pasaules kara beigās vācu armija atkāpjoties ņēma līdzi arī 700 kastes ar Latvijas muzeju kolekciju vērtībām. Muzejniece un arhivāre Mērija kā brīvprātīgā 1944. gadā devās līdzi ešelonam ar Latvijas mākslas vērtībām un kopā ar tām atgriezās Rīgā.

Filma “Mērijas ceļojums” saņēmusi trīs balvas “Lielā Kristapa” ceremonijā – žūrijas īpašo balvu par scenāriju, laikraksta “Diena”, žurnāla “SestDiena” un izdevuma “KDi” specbalvu, kā arī prestižo starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI balvu.

Filma no izstādes "Nenorunātās tikšanās"

Māksliniece Ieva Balode interesentiem atvērusi visu savu “Vimeo” kontu, kurā skatāmas viņas filmas. Savā “Faceook” kontā Balode uzsver, ka pievienojas starptautiskajai iniciatīvai publiskot savus darbus laikā, kad kino un mākslas telpas daudzviet pasaulē ir slēgtas. Starp Balodes filmām skatāms arī darbs "Commission", kas bija daļa no Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izstādes "Nenorunātās tikšanās" izstāžu zālē "Arsenāls".

Filma par Ņujorkas aktīvāko teātra apmeklētāju

Jau ziņojām, ka vairākus kino darbus bez maksas noskatīties piedāvā filmu studija "Deep Sea Studios" un režisors Matīss Kaža.

Starptautiski apbalvotā Matīsa Kažas dokumentālā filma “Vienu biļeti, lūdzu” ir stāsts par Nikiju Kokrenu – Ņujorkas aktīvāko teātra apmeklētāju. Šī indiešu izcelsmes kundze katru dienu pēdējos 25 gadus noskatās vismaz vienu teātra izrādi.

Īsfilmā “Meierholda lidojums” Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš iejūtas krievu avangarda teātra režisora Vsevoloda Meierholda lomā.

Režisora Gunta Bojāra dokumentālā filma “Vīrietis un dālijas” vēsta par jaunu vīrieti, kurš pēc mammas nāves cenšas tikt galā ar atstāto mantojumu – dāliju kolekciju. Filma ieguvusi “Lielo Kristapu” kategorijā “Gada debija”.

Triloģija par teātra pasauli un cilvēkiem tajā

Kinorežisore Krista Burāne skatītājiem piedāvā savu dokumentālo filmu triloģiju par trīs Latvijas teātra ainā nozīmīgiem māksliniekiem.

Filmas "Piektais Hamlets" galvenais varonis, 86 gadus vecais režisors Oļģerts Kroders, Valmieras Drāmas teātrī Šekspīra "Hamletu" iestudē ceturto reizi. Filma seko līdzi režisora ikdienai, izrādes mēģinājumiem un aicina uz sarunu viņa četrus Hamletus – Rihardu Rudāku, Ivaru Stoninu, Jāni Makovski un Ivo Martinsonu. Oļģerta Krodera un viņa aktieru dzīves kļūst arī par Latvijas vēstures un dažādu paaudžu likteņa lieciniecēm.

Filma “Māra” seko līdzi teātra režisores Māras Ķimeles attiecībām ar vecomammu, dēlu un darbu, dokumentējot teātra kā nereālas realitātes tapšanu ne tikai uz skatuves, bet arī ikdienas dzīvē. Komponists Jēkabs Nīmanis par darbu pie filmas saņēma "Lielo Kristapu" kategorijā "Labākais mūzikas autors"

Filma “Pasaka par tukšo telpu”, par kuru Burāne saņēma “Lielo Kristapu” kā labākā dokumentālās filmas režisore, stāsta par izcilo Eiropas scenogrāfu un pedagogu Andri Freibergu, kurš savu pašportretu rada uz skatuves kā izrādes «Andris Freibergs» scenogrāfiju.

Amsterdamas dokumentālo filmu festivāls

Savukārt Amsterdamas Starptautiskais dokumentālo filmu festivāls savā mājaslapā bez maksas piedāvā noskatīties gandrīz 300 dažādas dokumentālās filmas. Vairums no tām pieejamas visā pasaulē, kaut festivāla rīkotāji brīdina, ka daļa darbu skatāmas tikai Nīderlandē.

Eksperimentālais kino no visas pasaules

Tikmēr daudzi eksperimentālā kino veidotāji no visas pasaules sākuši publiskot savus darbus vienkopus, veidojot iespaidīgu datubāzi. Filmas apkopotas dažādās kategorijās pēc to noskaņojuma – atrodamas filmas brīžiem, kad gribas raudāt, kad gribas dziedāt un dejot vai aiz dusmām kliegt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti