Rīta Panorāma

Intervija ar Valsts robežsardzes priekšnieku ģenerāli Gunti Pujātu

Rīta Panorāma

Pakistānā tradicionālās mūzikas un amatu festivāls

Raidījums "Neatklātā Kurzeme" piecās sērijas

No kapličas piramīdas formā līdz suitu sievām – jauns LTV raidījums «Neatklātā Kurzeme»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atklāt Kurzemi no jauna un uzzināt, ko glabā šis novads, piedāvās jaunais Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Neatklātā Kurzeme”. Lai arī šķiet, ka Kurzemi visi pazīst, tā joprojām spēj pārsteigt ar nezināmā vietām un interesantiem cilvēkiem, LTV raidījumā “Rīta Panorāma” stāstīja raidījuma vadītāja Keita Rožāne.

“Kad visa komanda apsēdāmies pie galda, sapratām, ka mums ir problēma, jo par Kurzemi taču visi visu zina. Bet, kad sākām rakt, – jo dziļāk rakām, jo lielākus dārgumus atradām. Kurš gan zina, ka Kurzemē ir piramīda? Es runāju par Dunalkas barona kapliču – tiešām iespaidīgu ēku, ko pat vietējie īsti nezina,” stāstīja Rožāne.

Raidījuma producents Sandijs Semjonovs atzina, ka pirms diviem gadiem, filmējot raidījumu ciklu “Neatklātā Sēlija”, bija vieglāk, jo par šo Latvijas daļu ir daudz nezināmā:

“Kurzemi tomēr visi zina, tāpēc bija izaicinoši – jāatrod kaut kas jauns, bet ir arī obligātā programma. Kā neaizbrauksi pie suitu sievām, stāstot par Kurzemi?”

Rožāne pauda, ka par kurzemniekiem ir daudz stereotipu, taču ne vienmēr tie atbilst patiesībai. “Piemēram, ka viņi ir ļoti noslēgti. Varbūt ir vairāk kā citviet, bet tas nav tik traki. Pāri visam stāvošā vērtība ir viņu brīvības sajūta, man viņi likās nedaudz nepieradināmi.”

"Neatklātā Kurzeme"

Raidījums "Neatklātā Kurzeme" redzams LTV katru otro sestdienu pulksten 17:30 un Replay.lv. Savukārt LSM.lv iespējams lasīt raidījuma vadītāja Keitas Rožānes rakstu sēriju par raidījuma varoņiem.

Raidījuma vadītājai īpaši spilgti atmiņā iespiedušies “Neatklātās Kurzemes” varoņi Āris un Ginta Godiņi, kuri pārcēlušies no steidzīgas dzīves galvaspilsētā uz rāmu dzīvi mežā,  uzbūvējuši piecus kvadrātmetrus lielu Ziemassvētku namiņu, kuram apkārt slejas piecus hektārus plaša zeme.

"Bet viņiem ar to pilnībā pietiek, viņi ir sapratuši, ka laime nav lietās," pauda Rožāne. 

Semjonovs sacīja, ka kurzemnieki noteikti ir lepni: “Tas vēsturiski tā ir izveidojies. [...]Ja salīdzina ar Latgali, kur jebkurā sēta tevi vienmēr aicinās iekšā, tad Kurzemē uz tevi vispirms apskatīties, kas tu tāds esi, un nez vai atņems sveicienu.”

Producents arī uzsvēra, ka raidījuma komanda centās meklēt cilvēkstāstus, “jo viss sākas no cilvēkiem – viņi atklāj vietu un iedod pievienoto vērtību. Kurzemei tomēr ir dziļa vēsture, ar Kurzemes katlu, mežabrāļiem. To izstāstīt piecās sērijās nav viegli."

Raidījums viesojās arī pie stilistes un mūziķa Renāra Kaupera sievas Agneses Kauperes Liepājā, uz kurieni pārcēlusies teju visa viņas ģimene. "Pirmajā sērijā viesojāmies pie koku rotaļlietu meistara Sabilē, arī ļoti interesants stāsts," uzsvēra Semjonovs.

Raidījuma “Neatklātā Kurzeme” piecas sērijas būs skatāmas ik pārnedēļas sestdienās no 13. novembra pulksten 17.30 LTV1 un Replay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti