No Baltā nama līdz guļamistabai. 10 atklātas dokumentālās filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dokumentālā kino klāsts arī pēdējos gados ir bijis ārkārtīgi bagātīgs, un tie ir stāsti, kas parāda tieši tādu dzīvi un pasauli, kurā šodien esam mēs katrs. Globālā klimata aktīviste, pusaudze, kura kļuvusi par elku, sieviete Baltajā namā vai mums kaimiņos. No Krievijas līdz ASV un Latvijai, uz ielas un telefonā – kaut kur pasaulē ik dienas norit ārkārtīgi būtiski procesi – globāli un intīmi, kurus plašam skatītāju lokam atklājuši labākie pasaules režisori. Piedāvājam izlasi ar vērtīgām dokumentālajām filmām, kas liks apstāties, pārdomāt un iedvesmoties.

Iemūžināts skaistums un nāve

“The Self Portrait” / “Pašportrets” (Zviedrija, 2020)

Norvēģiete Lēna Marija Fosena ir viena no talantīgākajām fotogrāfēm pasaulē, taču viņas dzīvi aizēno bīstama slimība – anoreksija. Meitene pārtrauca ēst 10 gadu vecumā, jo nespēja pieņemt savu pieaugšanu. Slimība viņā raisījusi dziļu diskomfortu un tai pašā laikā raisījusi talantu – atspoguļot savu ķermeni ar fotokameras palīdzību.

Dokumentālā filma “Pašportrets” atklāj viņas progresējošās slimības gaitu, iezīmē vecāku rūpes un lielo uztraukumu par meitas veselību, bet visvairāk tiek parādīts Lēnas radošais process. Ar kameru rokās viņai izdodas radīt intīmus cilvēku portretus visā Eiropā un uzņemt pašportretus, kas liek bailēs noelsties un aizkustinājumā notraust asaras. Foto industrijas pārstāvji viennozīmīgi uzskata Lēnu par ārkārtīgi talantīgu un drosmīgu mākslinieci, kamēr viņa pati vēlas, lai viņas darbi sasniegtu pēc iespējas vairāk cilvēku. Šis ir viens no retajiem video iemūžinātajiem darbiem ar Lēnas dalību, jo 2019. gadā viņa 33 gadu vecumā devās mūžībā.

Filma līdz 15. martam skatāma Replay.lv.

Pusaudze, kura sadusmoja Trampu

“I Am Greta” (Vācija, 2020)

Zviedru pusaudze, kura viena ar protesta plakātu protestēja par klimata izmaiņām pasaulē, nu ir kļuvusi par globālu sensāciju. Grētai Tūnbergai (Tūnberjai) seko līdzi miljoniem cilvēku, viņas paustās idejas dominē kā saukļi protesta gājienos, bet augsta ranga amatpersonas ir spiestas klausīties Grētas teiktajā svarīgākajos politikas notikumos. Viņa ir kļuvusi par klimata aktīvisma šodienas “seju”.

Tomēr aiz drosmīgās ārienes slēpjas vientuļš bērns, kurš ne vienmēr jūtas saprasts un kura dzīvi nosaka Aspergera sindroms. Būdama emocionāli noslēgta, Grēta grib pateikt būtiskāko un dara to tik asi, ka tas izraisa pretreakciju pat no paša Donalda Trampa un Vladimira Putina. Tikmēr Grēta ir nominēta Nobela miera prēmijai līdzās Aleksejam Navaļnijam, bet pārmaiņas klimata jomā notiek šeit un tagad. Viens no Baidena pirmajiem uzdevumiem bija atjaunot ASV dalību Parīzes nolīgumā, ko Tramps savulaik atcēla. Tas nozīmē ASV iesaisti centienos samazināt globālo temperatūru un mazināt siltumnīcas efekta gāzu izmešus. Šis ir personisks stāsts par Grētas ģimeni un ikdienu, kas nebūt nav tik rožaina, ja visa pasaule seko katram Grētas solim.

Filma skatāma vairākās straumēšanas platformās.

Krievijas imperators vai tautas aizstāvis?

“A Palace for Putin: The Story of the Biggest Bribe” (Krievija, 2021)

Reti kam tiek pievērsta tik liela uzmanība Krievijas lokā kā Putina-Navaļnija konfliktam. Alekseja Navaļnija indēšanas mēģinājums pērnā gada vasarā izraisīja starptautisku skandālu un noteica jaunas Eiropas sankcijas Krievijai, bet Navaļnija komanda tikmēr publicēja, iespējams, populārāko “Youtube” videofilmu pēdējā gada laikā.

Vairāk kā 113 miljoni cilvēku nu iepazinuši Putina krāšņo Melnās jūras rezidenci, tās tapšanas vēsturi, neticamās bagātības, tostarp, potenciālo hokeja halles būvi. Tas nav pārsteigums, jo Putins ir liels hokeja cienītājs, tikmēr pats prezidents savas īpašumtiesības uz rezidenci noliedz. Dokumentālie kadri paver ainas no rūpīgi slēptās pils iekšienes un apkārtnes, kas iegūti ar slepena drona starpniecību. Kā Navaļnija līdzgaitniekiem izdevās iekļūt rūpīgi slēptajā īpašumā un kā attīstīsies šis konflikts laikā, kad Navaļnijs ir ieslodzīts aiz restēm?

Filma skatāma vietnē "Youtube".

Opera, kuras libretu raksta vējš

“Koku opera” (Latvija, 2020)

2019. gada augustā Somijas mežā Kainū reģionā noritēja unikāls dabas, mūzikas un mākslas projekts “Koku opera. Vējgāzes” ar latviešu komponistes Annas Ķirses mūziku un dramaturga Andra Kalnozola libretu.

Skarbajos, vēja aplauztajos kokos dziedātāji kļuva par lapām un saknēm, visapkārt vīdēja iespaidīgas gaismu instalācijas, šūpojās koki un dziedātāji pat uzstājās koku galotnēs uz īpaši veidotām platformām. Fantāzijas lidojums scenogrāfijā pieder arhitektam Austrim Mailītim, Robertai Fišerei un māksliniekam Andrim Eglītim, kurš jau iepriekš bija zināms ar dažādu meža un dabas metaforu lietojumu savā mākslā. Veidojot scenogrāfiju, autori izmantoja dabīgās tapas, nekur netika lietotas metāla skrūves vai ķīmiskas krāsas. Tas viss tādēļ, lai radītās instalācijas pēc operas paliktu dabā. Komponiste uzrunāja tikai drosmīgākos dziedātājus no Latvijas Radio kora ar diriģentu Artūru Gaili priekšgalā, jo kādam no viņiem bija pat jākļūst par alpīnistu, tērptam modernā bitenieka kostīmā. Tāpat varam vērot vienu no retajām Petcolda flautistēm Annu Petrini no Zviedrijas, kuras uzdevums ir paspilgtināt spokaino operas noskaņu mežonīgās dabas skāvienā.

Režisora Mārtiņa Grauda dokumentālais “aizskatuves” vēstījums pats par sevi ir mākslas darbs, kur avangardiskajai skaņai, operatora darbam un pat pelēkzaļajai gaismai ir sava vieta šajā dabas kompozīcijā.

Filma skatāma Replay.lv.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Guļamistabas balādes vecāku mājās

“Billie Eilish: The World’s a Little Blurry” (ASV, 2021)

Amerikāņu dziedātājas Billijas Ailišas fenomenālie panākumi ir gan pārsteigums, gan likumsakarība. Sevišķi tad, ja tu esi pusaudzis un, jo sevišķi, ja savu pirmo dziesmu “Ocean Eyes” nodod skatītājiem ar interneta starpniecību.

Mūsdienu mūzikas industrijas priekšrocības ir tajā, ka jebkurš savus darbus var publicēt bez izdevēju labvēlības kaut vai šodien “Youtube” vai “Soundcloud” platformās. Gluži tā, kā to darīja Billija, sarakstot dziesmas vecāku mājas guļamistabā kopā ar brāli, dziesmu producentu Finesu. Pārsteiguma daļa ir tajā, cik ļoti nostrādāja veiksmes faktors, un tas, ka Billijas dziesmu tumšā aura trāpīja sirdī vai katram tīnim.

Likumsakarības meklējamas Billijas dzīvesstāstā. Audzināta ar ģimenes gādību mājmācībā, viņas mamma ir mūziķe, bet brālis – uzticamais ierakumu biedrs, ar kuru meitene dziedājusi jau kopš agras bērnības. Var teikt, ka iedotā brīvība – darīt un dziedāt, ko vēlies – Billijai ir atstājusi tikai vienu ceļu – kļūt par slavenu mūziķi ar izpārdotiem, enerģijas piepildītiem šoviem, piecām “Grammy” balvām, miljoniem “Youtube” skatījumu. Visi mūzikas klipi ir viņas režisēti, visas dziesmas radītas tikai ar brāli, izmantojot vien pāris instrumentus un mikrofonu.

Filmas lielākā vērtība ir prominentā režisora Erdžei Katlera novērojumi no malas, izmantojot “cinema verite” jeb vērojošā kino taktiku. Billija savā istabā, nomākta un priecīga, ģimene, kas sarunājas mājas virtuvē, satikšanās ar savu elku Džastinu Bīberu – ikkatra detaļa ir vienlīdz svarīga meitenes pieaugšanas stāstā. Tajā ir arī depresija, mentālās veselības problēmas, slavas nasta un bērnišķīgi sapņi par savu auto. Droši var teikt, ka šī dokumentālā filma nav tikai mūzikas cienītājiem. Tā atklāj veselu jūru ar emocijām, kurām cauri iet katrs jauns cilvēks.

Filma skatāma "Apple TV" straumēšanas platformā.

Kuģa bojāejas slepenie faili

“Estonia: The Find That Changes Everything” / “Estonia: atradums, kas mainīs visu” (Norvēģija, 2020)

2020. gadā uzņemtais dokumentālais seriāls ir absolūti sašūpojis Igaunijas un Ziemeļvalstu sabiedrības, atklājot šokējošus un līdz šim noklusētus faktus un secinājumus par prāmja "Estonia" katastrofu.

Zviedrijā dzimušais žurnālists Hendriks Evertsons devies nelegāli pētīt kuģa vraku, un secinājumi par 1994. gada “Estonia” katastrofu ir pavēruši ceļu jaunai izmeklēšanai. Izrādās, kuģa vraks glabā milzīgu plaisu vairāku metru platumā, par kuru varasiestādes klusēja. Savukārt Igaunijas premjers Jiri Ratass jau ziņojis, ka tiks veiktas jaunas izmeklēšanas, lai noskaidrotu kuģa nogrimšanas patiesos cēloņus. Unikālas intervijas ar ekspertiem un vēl neredzēti zemūdens kadri no notikuma vietas – tas viss skandalozajā seriālā par vienu no lielākajām traģēdijām Baltijas valstu vēsturē, kad bojā gāja vairāk nekā 850 cilvēku, tostarp pasažieri no Latvijas.

Filma skatāma vietnē Go3.lv.

Sieviete, kura iekaroja Balto namu

“Becoming”/ “Izaugt” (ASV, 2020)

ASV pirmā lēdija Mišela Obama ar savu pārliecību, dzirkstošo humoru un atvērtību atgrieza ticību Baltajam namam. Būdama sieviešu tiesību aizstāve, Obama vienmēr ir atbalstījusi veselīgu dzīvesveidu, vienlaikus būdama vīra labākais draugs un atbalsts.

Pēc Mišelas Obamas autobiogrāfijas “Izaugt” motīviem uzņemtā dokumentālā filma atklāj viņas ceļu līdz Baltajam namam, kas piepildīts ar šaubām un milzu mērķtiecību. Filmas laikā skatītājam ir iespēja sekot viņai uz 34 ASV pilsētām, kurās Obama sniedz intervijas pat Oprai Vinfrijai un atklāj intīmas detaļas par jaunībā piedzīvotiem mazvērtības kompleksiem, bērnu audzināšanu un perfekcionisma graujošo dabu. Mišela Obama nekautrējas jokot ar savu miesassargu, bet brīvajos mirkļos uzdejo hiphopa ritmos.

Dokumentālā filma 2020. gadā tika nominēta četrām “Primetime Emmy” balvām. Šis ir personisks stāsts par to, kāda nasta un atbildība ir būt valsts pirmajai lēdijai valstī, kurā joprojām ir dzīvs rasisms, plaisa starp bagātajiem un nabagajiem un dzimumu nevienlīdzība.

Filma skatāma platformā "Netflix".

Sociālo tīklu atkarības gūstā

“Social Dilemma” (ASV, 2020)

Viena no apspriestākajām dokumentālajām filmām 2020. gadā “Social Dilemma” atklāj sociālo tīklu “netīro” pusi, uzdodot jautājumus par privātumu un atkarību no digitālajām ierīcēm. Kas patiesībā kontrolē cilvēka dzīvi – sociālie tīkli vai mēs paši?

Šī ir tā reize, kad atklāti par cilvēka uzvedības aprēķiniem un psiholoģiskajām spēlēm runās paši līdzvainīgie – pārstāvji no lielajām korporācijām “Google”, “Facebook”, “Pinterest” un “Twitter”. Tās ir platformas, bez kurām ikdiena nav iedomājama, bet – par kādu cenu? Un kā mazināt atkarību no spīdošajiem telefona ekrāniem, kas ņirbinās 24 stundas diennaktī?

Filma skatāma platformā "Netflix".

Maestro dzīves aizskatuve

“Mūžīgais dzinējs. Raimonds Pauls” (Latvija, 2020)

Viņam ir 85 gadi, taču nekur nav zudis azarts un mīlestība pret mūziku. Tā ir bijusi vienmēr, par spīti postošam alkoholam, nelabvēļiem un finansiālajām grūtībām. Maestro Raimonds Pauls sev raksturīgajā sarkasmā ir atklājies talantīgajam dokumentālo filmu veidotāju duetam – Andrejam Verhoustinskim un Henrietai Verhoustinskai.

Sekojot emocionāli uzlādētajai filmai par brāļiem Žagariem, autori arī šoreiz meistarīgi izvilinājuši maestro no “bruņurupuča čaulas” – bez klavieru aizsega un skatītāju aplausiem. Šī ir lieliska iespēja iepazīt mazliet citu maestro, kurš nebaidās būt atklāts un tikai mazliet – skumjš, stāvēdams viens Mežaparka estrādes priekšā. Intervijas un tikšanās ar maestro kolēģiem papildina reti arhīva kadri, poētisks kameras darbs un labākie mirkļi no Paula koncertiem.

Filma skatāma Replay.lv.

Deja kā psihoterapija

“Strip Down, Rise Up” (ASV, 2021)

Ja arī jums “stieņa deja” jeb “pole dance” saistās ar erotiskām kustībām tumšā klubā jeb vienkārši striptīzu, šī dokumentālā filma salauzīs jebkurus stereotipus.

“Oskaram” nominētā marokāņu izcelsmes režisore savu dejas stāstu “Strip Down, Rise Up” ļauj paust pašām sievietēm, kuras cietušas no seksuālas vardarbības, piedzīvojušas vīra nāvi vai grimst mazvērtības kompleksos. Filma aizkustinās, saraudinās un iedvesmos katru sievieti, kura, vērojot sevi spogulī, nespēj pieņemt savu ķermeni, bet “pole dance” zāle šajā reizē ir vieta, kur atklāties un izstāstīt savu pieredzi, kā arī būt pieņemtai neatkarīgi no vecuma, svara un pieredzes.

Filma skatāma platformā "Netflix".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti