Piejūras klimats

Latviešu kino pirmizrādes Riga IFF: "Inga dzird" un "7 miljardi gadu pirms pasaules gala"

Piejūras klimats

Kaspars Goba: Filma "Inga dzird" iznākusi diezgan spēcīga, bet vienlaikus arī skumja

"7 miljardi gadu pirms pasaules gala" - lielas jūtas par ļoti mazu naudu

Neprātīgas jūtas mikrobudžeta ietvaros. Saruna ar filmas «7 miljardi gadu pirms pasaules gala» aktieriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jāņa Ābeles filma "7 miljardi gadu pirms pasaules gala", kas pirmizrādi piedzīvos Rīgas Starptautiskā kino festivāla konkursa skatē 25. oktobrī, ir rets gadījums latviešu kino: filma stāsta par mīlestību un jaunības alkām, tās galvenie iedvesmas avoti – franču jaunais vilnis un poļu režisora Kšištofa Keslovska filmas.

"Filma ir Jāņa Ābeles autordarbs, kurā viņš daudz ielicis no savas dzīves," uzskata galvenā varoņa jeb Leo lomas atveidotājs, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms. "Tas būtībā ir jauna cilvēka skatījums uz viņa paša dzīvi, uz to, kur viņš atrodas un kā vēlas sevi redzēt.

Galvenā varoņa dzīve dramatiski mainās, jo stāsts ir par visinteresantāko tēmu dzīvē – mīlestību, un tur, kā paši zinām, mierīgi nekas nevar notikt...

Iekšējās pasaules notikumi filmā gan parādās diezgan savdabīgi – tie nav ārēji plaši un ekspresīvi. Režisora vēlme bija iekšējo pasauli rādīt jūtīgiem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem, kurus viņš aizguvis, iedvesmojoties no franču jaunā viļņa metodēm un filozofijas. Bija ļoti interesanti strādāt!"

Un interesanti bijis arī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrisei Janai Herbstai, kura filmā atveido Annu: "Tobrīd latviešu kinematogrāfijā tādas filmas par divu jaunu cilvēku attiecībām nemaz nebija. Tur ir tālu no miera, tālu no skaistā, bet… tas viss ir skaisti.”

Radošā komanda pirmo reizi satikusies pusgadu pirms filmas uzņemšanas sākuma – režisors vēlējies, lai aktieri paši iesaistītos tēlu un arī paša stāsta veidošanā.

Raimonda Celma atveidotais Leo ir restaurācijas students, kurš stāsta sākumā atrodas viesstudijās ārzemēs. "Sapratu, ka vajag sākt ar profesijas zināšanu apguvi,” stāsta aktieris.

"Abi ar režisoru gājām skatīties restauratoru darbu – mājās pats uzņēmos mazas gleznas restaurācijas procesu, darīju to, un lēnais, mierīgais, atbildīgais darbs ļāva caur profesiju saprast tēla domāšanu."

Jana Herbsta kopā ar Jāni Ābeli pirmo reizi satikušies viņa maģistra darbā – filmā "Augstāk par zemi”. "Tā bija veiksmīga un radoša pirmā profesionālā iemīlēšanās režisorā,” atceras aktrise. "Jānis ir no tiem režisoriem, kurš aktierim dod lielu brīvību, tāpēc pirms filmas daudz tikāmies – vairāk pat runājām un spriedām.

Tiklīdz viņš juta samākslotību spēlē vai tekstā, pārdzīvoja – vēlējās, lai notiekošajam pieslēdzam savu prātu un dvēseli. 

Filma ir par sajūtu lietām."

Filmēšanas gaitā nepieciešamās noskaņas radīšanai Ābele aktieriem devis skatīties franču jaunā viļņa kino. "Viņš  gribēja, lai noķeram Sajūtu – Jānis ir liels improvizācijas mīlētājs. Projektos, kuros esam sadarbojušies, esmu novērojusi – viņš ļoti ciena neplānotus, bet patiesus izgājienus,” atklāj Jana Herbsta.

"Skaistākais, kas man saistās ar šo filmu – tas ir neprātīgs jauneklīgas degsmes projekts, kur mēs, jauni cilvēki, esam satikušies, vēloties izstāstīt daļu no jaunības sajūtas, kas mūsos mīt. Ņemot vērā, ka mums bija supermikrobudžets, toties lielas ambīcijas, kā tas kopumā varētu izskatīties; visu savu labāko gribu ieguldījām šajā darbā. Esmu ļoti priecīgs par to,” stāsta Raimonds Celms.

"Vienojošais elements visā bija kopīgā ideja un entuziasms. Bijām maza komanda, kas regulāri tiekas – tas radīja ģimenes sajūtu, ka strādājam par vienu ideju, lai tikai sanāktu," rezumē Jana Herbsta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti