Kultūras ziņas

Grāmatu izdevēji izvērtē aizvadīto gadu

Kultūras ziņas

Kāpēc nav vienlīdzīgas pieejas pedagogu piemaksām?

Anitas Uzulnieces kino (un) laiks

Neobjektīvā kinokritika. Iznākusi Anitas Uzulnieces grāmata «Mans kino (un) laiks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Apgādā “Laika Grāmata” iznācis kino zinātnieces Anitas Uzulnieces recenziju un piezīmju apkopojums “Mans kino (un) laiks” – privāts ceļojums Latvijas kino vēsturē, kura laikā satiktās personības ietekmējušas un veidojušas kinokritiķes izpratni par kino valodas nozīmi.

“Man šķiet, ka mūsdienu kino valoda, no vienas puses, ir it kā bagātāka tehnoloģijām, bet reizēm ir arī plakanāka, ja tā drīkst teikt. 

Ne velti ir tie atsevišķie autori, kas izceļas no “meinstrīma”,” vērtēja Anita Uzulniece. Viņa atzina, ka mūsdienu cilvēkam ir grūti iedomāties, kā tas bija – “ka radīja uz 35mm filmas, ka filmas bija kaut kādās bundžās, ko vajadzēja kaut kur vest un par filmu skatīšanos vajadzēja cīnīties un pārvarēt grūtības un riskēt."

Šī grāmata apliecina, ka kino kritiķis ir laikmeta hronists, vērtēja izdevuma redaktore, kino vēsturniece Kristīne Matīsa: “Tajā brīdī, kad mēs sākām jau reāli likt kopā rakstus, kas varētu būt grāmatā, es atceros to pirmo stadiju, kad no visa tā, ko Anita bija pirmajā sajūsmā sastādījusi, es saskaitīju visu kopā, saliku recenzijas un tur bija apmēram miljons rakstu zīmju.”

Daudzu gadu garumā tapušās recenzijas apkopotas stāstos par Latvijas dokumentālo kino un spēlfilmām. Īpaša nodaļa veltīta 90. gadu liecībām, kad kino nozare Latvijā piedzīvoja lielāko finansiālo un arī skatītāju uzticības krīzi. Anita Uzulniece atzina, ka latviešu režisori pie šīs krīzes mēdza vainot arī kinokritiķus, kuri slavēja ārzemju filmas. Kristīne Matīsa paskaidroja:

“Recenzija nevar būt “ne-personiska”. Labā recenzijā ir iekšā autora gars un sajūta, jo objektīva kinokritika nav iespējama.”

Anitas Uzulnieces stāstiem par kino grāmatā “Mans kino (un) laiks” jau sagatavota otrā daļa – “Manas kino mīlestības”. Tajā lasītājiem būs iespēja iepazīties ar kritiķei būtiskiem ārzemju kino dižgariem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti