Nemīzt no dzīves. Ko gaidīt no filmas «Upurga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai atrastos, vispirms ir jāpazūd – filma "Upurga" ievilina mitoloģiskā trillerī, kura norises vieta ir tepat, skaistajā Latvijas dabā. "Upurga" ir režisora Uģa Oltes debija spēlfilmas žanrā, savukārt filmas galveno varoni Andreju atveido aktieris Igors Šelegovskis.

Uģa Oltes rokraksts ir labi zināms raidījumu "Ziemeļu puse" un "TE" skatītājiem. Viņš ir veidojis videoklipus grupai "Instrumenti". Kopā ar norvēģu režisoru Mortenu Troviku uzņēmis dokumentālo filmu "Atbrīvošanas diena" ("Liberation Day") par slovēņu "Laibach" jeb pirmās Rietumu rokgrupas koncertu Korejas Tautas Demokrātiskajā Republikā. Un arī filmā "Upurga" režisors ir sev uzticīgs, atpazīstams izvēlēs un godīgi pasaka, ka filmu iedvesmojuši arī viņa paša piedzīvotie dzīvībai bīstamie atgadījumi tepat, Latvijas dabā. 

Filma "Upurga"
Filma "Upurga"

"Upurga" ir vizuāli krāšņa un dinamiska filma, kas ļauj izdzīvot ļoti plašu emociju gammu. Attīstība notiek strauji, un uzreiz netop skaidrs, kurš ir labais, kurš ļaunais. Vai tas notiek pa īstam vai tomēr sapnī? Šādi arī skatītājs tiek ievests neceļos un upes līkločos – pats sāk līdzdarboties filmas radīšanā, atgādinot par to, kā mēs aiz bailēm mēdzam piedēvēt mistisku spēku pavisam dabiskiem dzīves šķēršļiem.

Taču savām bailēm ir jādodas pretī, kā to savā ziņā piespiedu kārtā dara Igora Šelegovska atveidotais gids Andrejs, kurš filmas sākumā tika pie iesaukas "mīzējs".

Andreja lielajām bailēm tiek dots arī racionāls izskaidrojums, bet tas nedos atkāpšanās ceļu. 

Filma "Upurga"
Filma "Upurga"

Klasisks kino paņēmiens intrigas, spriedzes radīšanai ir skaņas un trokšņi – "Upurga" skaņu celiņa autors ir Reinis Sējāns, filmas skaņu partitūra tiks izdota atsevišķi albuma formātā. Arī dekorācijas, varoņu apģērbs iegūst dubultu nozīmi. No vienas puses tas ir ļoti piemērots piedzīvojumiem dabā – gida Andreja oranžo, izturīgo jaku var pamanīt tālēs, un viņa māsas koši sarkanie zābaki labi izceļas uz upes pelēkā ūdens. No otras puses – apģērba nav. Kad esi ar savu patieso dabu, tad apģērbs jeb sociālie uzslāņojumi ir jāatmet. Sava loma stāstā ir kāpostam. Tas ir zināms gan kā naudas, gan kā dumiķa (kāpostgalva) apzīmējums, bet visam pāri kāposts ir vērtīgs dārzenis, tā sula – jaudīgs organisma attīrītājs.

Filmas kontekstā kāposts simboliski parāda lapu virskārtu jeb uzslāņojumu atsegšanu, kas nepieciešama, lai tiktu pie kāposta stumbra, un ir svarīga daļa no filmas kopējās mistikas – ļauj apzināties savu dabas doto intuīciju, dzīves ziņu un pārvērtēt vērtību skalu. 

Filma "Upurga"
Filma "Upurga"

Svarīgs dzinulis galvenā varoņa ceļam, kā arī neatkarīga sižeta līnija pati par sevi ir filmas varoņa māsas (atveido Elvita Ragovska) un reklāmas aģentūras projektu vadītājas (atveido Inga Tropa) transformācijas. Arī viņas pārvar bailes un uzņemas savas dzīves vadību. Savukārt Riharda Sniega varonis šai mistikai iedod vajadzīgo dzīvespriecīgo, sadzīvisko balansu – iedod paēst un sausas drēbes. Viņš vienmēr būs gatavs jauniem piedzīvojumiem. Viņš ir kā galvenā varoņa "ieroču nesējs", kurš negaidīti kļūst par varoņa glābēju. Filmas kulminācija ir transcendentāla un atvērta dažādām interpretācijām.

Galu galā "Upurga" izspļauj ārā arī skatītāju, un viss ātri saliekas pa vietām. Un izrādās, ka filmas protagonists un antagonists ir dalījuši kopēju sāpi – sēras. 

"Upurga" ir aizraujoša piedzīvojumu filma, kas ātri ved uz priekšu. Filmā ir laba deva humora – gan tiešos bliezienos, gan starp rindām izlasāma – spēcīga kā krūzīte svaigi spiestas kāposta sulas. Ar varoņiem viegli var personificēties. Ja par fundamentālām bailēm un dziļiem pārdzīvojumiem var stāstīt šādā veiklā, azartiskā veidā, tas rada cerību, ka vistumšākās naktis ir pārdzīvojamas. Ļoti laba kino izvēle, tieši veļu laiku gaidot! 

 

Latvijas filmu rudens maratons

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti