Nedēļas nogalē Rīgā skatāmas Kanādas inuītu filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nedēļas nogalē Rīgā notiks Kanādas inuītu filmu dienas, piedāvājot iepazīt eksotisko un senatnīgo inuītu kultūru. Programmā būs četras spēlfilmas, kā arī tikšanās ar slavenāko inuītu aktieri Nataru Ungalaku, kurš ir daudzu starptautisku kino balvu laureāts. Filmu dienas risināsies no piektdienas līdz svētdienai kinoteātrī „K.Suns".

Rīgā skatāmās filmas ļaus ielūkoties savdabīgajā inuītu kultūras pasaulē. Inuīti ir Kanādas pamatiedzīvotāji, kuri gadu tūkstošiem apdzīvojuši arktiskās teritorijas. Šobrīd Kanādā ir aptuveni 55 000 inuītu, kuri pamatā dzīvo Ziemeļrietumu teritorijā Nunavutā un Kvebekas provinces ziemeļos.

„Tā ir ārkārtīgi interesanta un specifiska kultūra, kas saistās ar inuītu īpašo tuvību dabai un skarbajiem apstākļiem, kādos viņi dzīvo. Filmas interesantas ar to, ka ļauj pietuvoties šai kultūrai. Filmas ir arī ārkārtīgi vizuāli skaistas, jo tās ir uzņemtas ziemeļos, tās atklāj inuītu tradicionālo dzīvesveidu un mītus," stāsta Kanādas vēstniecības Latvijā pārstāve Aija Matule. Filmās ļoti interesanti būs dzirdēt arī inuītiem raksturīgo skaņu pasauli un viņu valodu.

Rīgā būs iespēja redzēt pirmo inuītu valodā uzņemto spēlfilmu „Atanar-žuats: Leģenda par Ātro skrējēju". Tās pamatā ir senas šīs tautas leģenda, kas vēsta par sāncensību, atriebību un protams - mīlestību.

Filma „Knuta Rasmusena dienasgrāmatas" savukārt vēsta par būtisku pavērsiena brīdi inuītu vēsturē, kad viņi pirmo reizi sastopas ar ieceļotājiem no Eiropas un kristietību. Filmas centrā ir inuītu vadoņi - pēdējais izcilais šamanis Ava un Umiks Inuks, kurš vadīja pāreju uz kristietību.

Ļoti aizkustinošs stāsts ir filma „Dzīvei nepieciešamais", kam iedvesma gūta no tuberkulozes epidēmijas, kas inuītu kopienā izcēlās pagājušā gadsimta 40.-50.gados. Saistībā ar slimību filmas galvenais varonis tiek izrauts no ierastās vides, lai ārstētos Kvebekas slimnīcā, kur piedzīvo pamatīgu kultūršoku. „Filma atklāj konfliktu starp moderno pasauli un tradicionālo inuītu kultūru. Tas ir stāsts par inuītu vīrieti, kurš ir slims ar tuberkulozi un kuru aizved ārstēties uz Kvebekas slimnīcu. Viņš ierodas savas kopienas tradicionālajā tērpā - biezās kažokādās, un filma parāda, kā šī viņa pieredze un dzīves izjūta konfrontējas ar moderno kultūru," stāsta Aija Matule.

Latvijas skatītājiem tiks piedāvāta arī ļoti reta un interesanta iespēja - tikties ar slavenāko inuītu aktieri Nataru Ungalaku. „Viņš pats nāk no Kanādas tālo ziemeļu teritorijas - Nunavutas, maza Iglukas ciematiņa. 29.novembrī, ierodoties Latvijā, viņš būs šķērsojis vairāk nekā 7000 kilometru, lai nokļūtu pie mums, lai stāstītu par savu dzīvi, savu kultūru un parādītu to, kādi ir inuīti. Tā kā tas ir absolūti unikāls notikums arī Latvijai," saka Laila Kirša, Kanādas vēstniecības Latvijā pārstāve.

Līdzās aktiera karjerai Natars Ungalaks ir arī slavens skulptors, viņa mākslas darbi apskatāmi pasaules nozīmīgākajās inuītu mākslas kolekcijās, tajā skaitā Kanādas Nacionālajā galerijā.

Ar Nataru Ungalaku būs iespēja tikties piektdien 29.novembrī kinoteātrī „K.Suns", kur viņš nolasīs lekciju un piedalīsies diskusijā. Inuītu filmu programma „K.Sunī" būs skatāma no piektdienas līdz svētdienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti