Nav vienotas pieejas Latvijas kino pieejamībai internetā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Internetā parādās aizvien jaunas platformas, kurās par samaksu var skatīties latviešu filmas. Tas darīts gan lai piedāvātu labu izklaidi skatītājam, gan arī tāpēc, lai cīnītos ar pirātismu. Nacionālais kino centrs uzskata, ka visām filmām jābūt pieejamām, bet pagaidām vēl neredz iespēju vienoties par bezmaksas kino rādīšanu internetā. Tikmēr kino kritiķis Normunds Naumanis uzskata, ka par valsts naudu finansētās filmas jārāda bez maksas.

Viestura Kairiša mākslas filma „Tumšie Brieži, Jāņa Vingra „Jumtu cilvēks”, Askolda Saulīša „Keep Smiling” un citas filmas par dažiem latiem iespējams skatīties jau pirms vairākiem gadiem izveidotajā portālā onlinefilm.org, kurš tapis sadarbībā ar ārvalstīm. Tolaik valstij nešķita svarīgi attīstīt platformu internetā, lai piedāvātu cilvēkiem skatīties filmas. Tomēr režisors Jānis Vingris stāsta, ka bija jādomā, kā cīnīties ar pirātismu, piedāvājot vietā kaut ko labāku.

„Mērķis ir meklēt modernus veidus, kā izplatīt filmas. Nav noslēpums, ka filmai ir vajadzīgs skatītājs, kāda nonāk kino, kāda TV, bet iespējas jau ir plašākas. Iespēja ir konkurēt ar pirātiem, kas piedāvā nelegālo lejupielādi. Mēs piedāvājam to pašu, tikai kvalitatīvā veidā," stāsta Vingris.

Tagad ir vairākas mājas lapas internetā, kur var skatīties filmas par samaksu, ko nodrošina gan uzņēmumi, gan arī Eiropas nauda. Arī portāls filmas.lv piedāvā no visām Latvijas bibliotēkām skatītes latviešu autoru kino, multiplikācijas un dokumentālās filmas.

Kā norāda Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte Holmberga, jāpanāk, lai visas filmas ir pieejamas internetā.

„Vajadzēt paredzēt, ka valsts finansētās filmas pēc kāda laika ir pieejamas internetā. Tas notiktu pēc tam, kad filma izgājusi kino un DVD apriti. Ziemeļvalstīs ir prakse, ka dokumentālās un īsfilmas tiek izplatītas bez maksas, bet komerciālās - producenti vēlas ilgāk izrādīt. Viņiem šīs iespējas būtu jādod," norāda Gailīte Holmberga.

Pagaidām gan nav runa par kino bezmaksas pieejamību, jo Latvijā dārgi izmaksā autortiesības. Par filmu pieejamību par vai bez maksas jālemj arī producentiem.

Kinokritiķis Normunds Naumanis uzskata, ka filmām pus gadu vai gadu pēc to pirmizrādes ir jābūt pieejamām publiski un bez maksas.

„Latvijas filmas ir jārāda par velti, tāpēc ir šī valsts, lai viņiem tik daudz kauna būtu, ka viņi saprastu, ka Latvijas filmas ir jāredz Latvijas cilvēkiem. Mums ir ļoti bagāti arhīvi, kāpēc visu to nelaist tautā. Kādu vēl komercizdevīgumu tur atrast: nopelnīt tos četrus latus?” prasa Naumanis.

Kinokritiķis arī norāda, ka jārisina jautājums par filmu pieejamību veikalos, kuru cenai ir jābūt samērotai ar Latvijas situāciju un tam, ka lielākai daļai filmu tērēta nodokļu maksātāju nauda. Tāpat viņš uzsakta, ka ir nekavējoties jārisina kinoteātru trūkums Latvijā un to modernizācija.

Jāatgādina, ka jau tagad cilvēki izmanto iespēju noskatīties filmas bibliotēkās. Tur skatītākās ir tieši bērnu filmas un multfilmas, kas skatītas vairākus tūkstošus reižu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti