Nacionālajā bibliotēkā atklās Rīgas Fotogrāfijas biennāles izstādi «Ja tu mani aizmirstu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmā 20. augustā atklās uz Latvijas Nacionālo bibliotēku atvestu poļu fotomākslas klasiķu izstādi no Fotogrāfijas arheoloģijas fonda krājumiem. Izstāde ieguvusi nosaukumu no čīliešu dzejnieka Pablo Nerudas dzejoļa rindas “Ja tu mani aizmirstu”, ko izmanto viens no autoriem.

Turpinot sekot attēlu kultūras attīstībai, Rīgas Fotogrāfijas biennāle šogad izvēlējusies pievērsties realitātei fotogrāfijās, jo attēls kā viens no informācijas nesējiem mūsdienās zaudē dokumentālo funkciju, vienlaikus iegūstot neierobežotu brīvību radīt un imitēt nozīmi un īstenību.

“Šogad biennālei galvenā tēma ir “Realitātes arheoloģija”, kas apskata realitātes dažādos formātos, kā vispār šodienas cilvēks, īpaši ņemot vērā tehnoloģijas laikmetu, izprot, kas ir realitāte,”

skaidro Rīgas Fotogrāfijas biennāles vadītāja Inga Brūvere. “Jo, protams, tehnoloģijas laikmets ir atstājis lielu iespaidu un dod iespaidu veidot iedomātas un mākslīgas realitātes. Un tas ir arī tas jautājums – ko mēs atstāsim nākamajām paaudzēm? Pēc kā viņi spriedīs par mums, kas mēs bijām?”

Par to runā arī poļu fotomākslas klasiķu darbu izstāde “Ja tu mani aizmirstu”, kas tapusi sadarbībā ar Polijas Fotogrāfijas arheoloģijas fondu, Adama Mickeviča Institūtu un Latvijas Nacionālo bibliotēku. Izstādes pamatā ir divpadsmit izcilu, jau mūžībā aizgājušu, poļu fotogrāfijas meistaru gandrīz nezināmi vai aizmirsti darbi kā mantojuma sastāvdaļa.

Inga Brūvere norāda: Nosaukums “Ja tu mani aizmirstu” ir viena no fotogrāfiem Zbigņeva Dlubaka darbiem, kas ir Pablo Nerudas dzejolis “Ja tu mani aizmirstu, nemeklē mani, es jau būšu tevi aizmirsis”. Filozofiski man liekas, tas ir tas dzīves mirklis, viņš ir aizgājis, tas mirklis, mēs viņu neatceramies, bet viņš kaut kādā veidā ir atstājis iespaidu uz mūsu dzīvi, uz mums pašiem.”

Fotogrāfijas arheoloģijas fonds pēta, apstrādā, kārto un uzglabā Polijas fotogrāfu arhīvus, kā arī strādā ar mūsdienu māksliniekiem, sniedzot viņiem ierosmi raudzīties uz vēsturisko fotogrāfiju jaunā gaismā un pievērsties laikmetīgajai fotogrāfijai caur fotogrāfijas arhīvu prizmu. Izstādes kurators ir mākslas kritiķis un vēsturnieks Adams Mazurs (Adam Mazur, Polija).

10. septembrī pulksten 17.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks arī Fotogrāfijas arheoloģijas fonda pārstāves Martas Pšibilio (Marta Przybylo, Polija) lekcija “Pieredzot matēriju: Par darbu ar arheoloģijas arhīviem”.

Zbigņevs Dlubaks, “bez nosaukuma”, 1962.
Zbigņevs Dlubaks, “bez nosaukuma”, 1962.


Izstādes dalībnieki: Fotogrāfijas no Fotogrāfijas arheoloģijas fonda arhīva (Polija) – Janušs Bonkovskis (Janusz Bąkowski), Zofja Homentovska (Zofia Chomętowska), Zbigņevs Dlubaks (Zbigniew Dłubak), Marjušs Hermanovičs (Mariusz Hermanowicz), Mareks Pjaseckis (Marek Piasecki), Tadeušs Suminskis (Tadeusz Sumiński), Vojcehs Zamečniks (Wojciech Zamecznik), Antonijs Zdebjaks (Antoni Zdebiak).

Izstādē “Ja tu mani aizmirstu” redzamās fotogrāfijas ir atlasītas no apjomīgajiem Fotogrāfijas arheoloģijas fonda krājumiem. Gandrīz visas tās ir uzņēmuši izcili poļu mākslinieki; pašas fotogrāfijas savukārt nav nemaz tik pazīstamas vai pat ir aizmirstas. Tām nav daudz kopīga ar mākslinieku personībām, tās arī neilustrē notikumus, bet gan pašas kļūst par notikumu.

“Izstādes kuratora atlasē jūtama poēzija, gaidas, ka attēls satiks jūtīga vērotāja skatienu, ļausies interpretācijai un iekustinās asociāciju virkni.

Atsaucoties uz ikdienas pieredzes mirklīgumu un gaistošo dabu, arī pati izstāde ieguvusi savu nosaukumu – “Ja tu mani aizmirstu” – tās ir čīliešu dzejnieka Pablo Nerudas rindas, no kurām savukārt iedvesmojies viens no izstādes dalībniekiem – Zbigņevs Dlubaks,” skaidro izstādes organizatori.

Vojcehs Zamečniks, Mondo Cane filmas plakātā izmantota fotogrāfija. Attēlā redzama Halīna Zamečnika,...
Vojcehs Zamečniks, Mondo Cane filmas plakātā izmantota fotogrāfija. Attēlā redzama Halīna Zamečnika, 1964.


Fotogrāfijas arheoloģijas fonds (FAF) dibināts 2008. gadā, un tas pēta, apstrādā, kārto un uzglabā Polijas fotogrāfu arhīvus. Šobrīd fonds gādā par 12 mākslinieku arhīviem, kurus kārto, digitalizē un padara pieejamus tiešsaistē. Fonds arī uztur savu izstāžu galeriju, vada pētnieciskus projektus, organizē izstādes, meistardarbnīcas un lekcijas, kā arī izdod fotogrāmatas un grāmatas, kas veltītas fotogrāfijas teorijai un vēsturei. Izstādes, kuru pamatā ir FAF sagatavotas kolekcijas, norisinājušās Pompidū centrā Parīzē, Elizejas muzejā Lozannā un festivālā ''Photoespaña'' Madridē, kā arī citur. Grāmata “Vojcehs Zamečniks. Foto-grafika” 2016. gadā saņēma labākā kataloga godalgu Parīzes fonda ''Photo-Aperture'' fotogrāmatu konkursā. 2013. gadā fondam tika piešķirta arī Kultūras ministrijas un Nacionālā mantojuma balva.

Izstādi “Ja tu mani aizmirstu”  un lekciju organizē ''Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2020'' sadarbībā ar Fotogrāfijas arheoloģijas fondu, Adama Mickeviča Institūtu un Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Vojcehs Zamečniks, “VII Sanpaulu biennāles plakāta foto-grāfisks tests”, 1963.
Vojcehs Zamečniks, “VII Sanpaulu biennāles plakāta foto-grāfisks tests”, 1963.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle

Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Biennāles tematika aptver jautājumus no kultūras teorijas līdz aktuāliem sociālpolitiskiem procesiem Baltijas un Eiropas reģionā, tiecoties fiksēt un mākslas festivāla formātā piedāvāt kopīgi izprast pasaulē notiekošās pārmaiņas, kuras mums nepieciešams ne tikai redzēt, bet arī iztēloties, tulkojot mūsdienās tik sarežģīto un piesātināto vizuālo valodu jēgpilnās attiecībās − starp ikdienu, kameras objektīvu, vēstures materiālu, laikmetīgo mākslu, tehnoloģijām un nākotni.

''Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2020'' programma pieejama biennāles mājaslapā.

Izstādes “Ja tu mani aizmirstu” sadarbības partneri: Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Adama Mickeviča Institūts, Fotogrāfijas arheoloģijas fonds, “LG Electronics Latvia”, “Rixwell Hotel”, tipogrāfija “Adverts”, “Hibnerstudio”, “Arterritory”, LSM.lv, “Satori”, žurnāls “IR”, “Punctum”, “Literatūra ir Menas”, Latvijas Radio, “Radio Naba”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti