Nacionālais Kino centrs piešķir finansējumu pieciem filmu projektiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Nacionālais Kino centrs (NKC) piektdien, izvērtējot divu projektu konkursu rezultātus, saskaņā ar ekspertu komisijas lēmumu piešķīris finansējumu trīs spēles īsfilmām un divām pilnmetrāžas filmām, aģentūru BNS informēja centra pārstāve Astra Spalvena.

Spēles īsfilmu, kuru garums nepārsniedz 30 minūtes, projektu konkursā no iesniegtajiem 12 projektiem atbalstīti trīs par kopējo summu 40 tūkstoši latu. Studijas "Camera Obscura" projektam "Es atgriezīšos kā kvēlojoša roze" piešķirti 16 897 latu, studijas "Ego Media" projektam "Trauslā sirds" - 14 126 latu un studijas "Tasse Film" projektam "Zivs" - 8977 latu.

Šī projektu konkursa mērķis ir dot iespēju jauniem režisoriem un scenāristiem īstenot mākslinieciski un tehnoloģiski inovatīvas, kā arī eksperimentālas ieceres, norādīja Spalvena. Piešķirtais finansējums paredz filmu pabeigšanu un publisku demonstrēšanu 2013.gadā.

Režisores Signes Birkovas filma "Es atgriezīšos kā kvēlojoša roze" ir stāsts par Kasandru, vientuļu, 45 gadus vecu strādnieci, kurai ārsts uzstāda letālu diagnozi. Notikumi skolas salidojumā neatgriezeniski sagrauj viņas ilggadējo rutīnu. Kasandra bēg no pilsētas. Mežā viņu sevī ierauj upe un aiznes neapdzīvotā jūras krastā, kur, ilgstošā vienatnē, Kasandra piedzīvo neparastu izdziedināšanu un atdzimšanu.

Režisores Astras Zoldneres filma "Trauslā sirds" ir absurds stāsts par neiespējamu mīlestību, kurš notiek Ziemassvētku laikā, kad tomēr ne visi ir laimīgi un mīlēti. Divi svešinieki sastopas savdabīgā vidē – morgā. Pirmajā brīdī šķiet, ka tiešām noticis Ziemassvētku brīnums – Viņš ir augšāmcēlies no miroņiem, Viņa – atradusi mīlestību, tomēr šis nebūs stāsts ar laimīgām beigām.

Savukārt režisores Ksenijas Zaķes filma "Zivs" ir stāsts par kādu vecu vīru vārdā Alberts, kurš pēc sievas nāves dzīvo vientulībā un izmisumā, līdz piekrīt autoveikala pārdevējas Veltas vadītam spiritisma seansam, cerībā mirušo sievu atgūt. Seanss neizdodas, Alberts zaudē samaņu, un aizsākas virkne sirreālu notikumu.

Konkursos iesniegtos projektus vērtēja NKC izveidotā spēlfilmu ekspertu komisija, ko veido viens NKC darbinieks un pa vienam Latvijas kinematogrāfistu savienības (LKS) un Latvijas Kinoproducentu asociācijas (LKPA) izvirzītam pārstāvim.

Savukārt tiem filmu projektiem, kuri ir saņēmuši Eiropas Komisijas audiovizuālās programmas "Media" finansējumu, bija iespēja saņemt atbalstu projekta īstenošanai, piedaloties līdzfinansējuma konkursā. Pieejamais finansējums 26 981 latu apmērā tika piešķirts diviem projektiem: studijas "Tasse Film" projekta "Es esmu šeit" attīstīšanas pabeigšanai - 17 082 lati (līdzfinansējums "Media" programmas piešķīrumam 28 112 latu apmērā) un Studijas "Ego Media" projekta "Neredzamā pilsēta" attīstīšanai un ražošanas pirmajam posmam - 9899 lati (līdzfinansējums "Media" programmas piešķīrumam 17 570 latu apmērā).

Režisora Renāra Vimbas spēlfilma "Es esmu šeit" ir stāstas par 17 gadus veco Raju, kas pēc tēva nāves spiesta ieņemt vecāku vietu ģimenē un rūpēties par jaunāko brāli Robi (12) un nelielo lauku saimniecību. Bērni joprojām cer saņemt kādu ziņu no Londonas, uz kurieni pirms pāris gadiem darba meklējumos devusies viņu māte. Vecmamma Olga, kura kļuvusi par Rajas un Robja aizbildni, pretēji viņu gribai plāno īpašumu pārdot. Taču situācija negaidīti mainās un Raja un Robis nokļūst izvēles priekšā.

Režisora Viestura Kairiša dokumentālās filmas "Neredzamā pilsēta" centrā ir divas pilsētas – Černobiļa (Ukraina) un Visagina (Lietuva), kas abas uzbūvētas padomju laikā, lai apkalpotu atomelektrostacijas darbību. Černobiļas atomelektrostacijā 20.gadsimta 80.gados notika katastrofa. Visaginā plānots būvēt jaunu atomelektrostaciju. Filmā nākotne caurvijas ar pagātni, radot stāstu par vienu pilsētu - par zaudēto un atgūto paradīzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti