Kultūras ziņas

Ivaram Seleckim – 85

Kultūras ziņas

Mīlestības apliecinājums un atvainošanās Latvijai

Uz valsts finansējumu cer 11 kino projekti

Nacionālā kino centra konkursā prezentētas 11 filmu idejas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas Kino muzejā 24. septembrī pulcējās Latvijas kino nozares pārstāvji. Daļa no tiem prezentēja jaunu filmu idejas, daļa tās vērtēja. 11 projekti cīnīsies par finansējumu Nacionālā kino centra konkursā  “Vēsturisku un identitāti stiprinošu Latvijas filmu ražošana”. Kā pierādīja simtgades filmu programma, šo tematiku ir iecienījuši gan mūsu kino veidotāji, gan skatītāji.

Pieteikti astoņi spēlfilmu, divi dokumentālo un viens animācijas filmas projekts. Lielākā daļa Latvijas skatītājiem pazīstami režisori un studijas. Tomēr starp tiem arī mazāk zināmi autori, kuri tiecas ieņemt vietu Latvijas kino ainavā. Piemēram, Maiks Koljers, kurš kopā ar režisori Unu Celmu nolēmuši veidot filmu “Azartspēle”.

“Tas ir par bēgļiem. Nevis precīzi Latvijā, bet Rietumu pasaulē par bēgļiem… alegorisks stāsts par dzīvības vērtību mūsdienu pasaulē,” savas filmas ideju raksturo Maiks Koljers.

Una Celma iepazīstināja ar filmas “Divos krastos” projektu par pēckara gadiem un latviešu bēgļiem. Spēlfilmu projektos Andris Gauja prezentēja ideju par filmu “Albatross”, Viesturs Kairišs piedalījās ar projektu “Janvāris”, bet Māris Martinsons ar filmu “Zeme, kas dzied”.

Savukārt Ināra Kolmane iecerējusi ekranizēt Noras Ikstenas romānu “Mātes piens”, bet režisors Aigars Grauba iepazīstināja ar filmas ideju par senlatviešu tēmu - “Dievs, Velns un siržu spēles”.

Dokumentālajā kino sacentīsies režisori Ieva Ozoliņa un Staņislavs Tokalovs. Bet animācijas filmu segmentā konkursā piedalās tikai viens ''Animācijas brigādes'' iesniegtais projekts.

Projektus vērtē producente Līga Gaisa, kinocentra pārstāve Kristīne Matīsa, dzejniece Māra Zālīte, režisori Andris Mizišs un Pēteris Krilovs.

2019. gadā konkursam pieejamais finansējums ir 500 000 eiro. Bet nākamgad tas sasniegs vienu miljonu. Tas ļaus atbalstīt divu vai trīs filmu ražošanu. Kuras tieši, uzzināsim pēc 6. oktobra, kad ekspertu komanda būs izvērtējusi visus pieteikumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti