Kultūras ziņas

Pasniegti "Lielie Kristapi"

Kultūras ziņas

Klajā nāk Andreja Cīruļa "Mana mīļā Līgatne"

Kā top "Jumprava. Lielais notikums"?

Muzikālāk un personiskāk. Kā top filma «Jumprava. Lielais notikums»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Plānots, ka pēc diviem gadiem pie skatītājiem nonāks filma “Jumprava. Lielais notikums”. Tās producents un režisors ir viens no leģendārās grupas dalībniekiem Aigars Grauba. Līdz šim nofilmēta jau viena desmitā daļa filmas.

Lomas kinolentē atveido šovasar rūpīgi izraudzītie jaunieši, kuriem, kā teic filmas veidotāji, ieraugot sintezatoru, acīs un pirkstu galos parādās dzirksteles un kuri sirdī jūtas kā īstas rokzvaigznes.

Topošās spēlfilmas “Jumprava. Lielais notikums” materiālos teikts, ka filmas pamatā ir stāsts par to, kā 20. gadsimta 80. gadu Latvijā vokāli instrumentālais ansamblis kļuva par supergrupu, kas dziedāja pret metro, parodēja birokrātiju, urbanizēja mītu par Ziemeļmeitu, godināja izsūtītos, sauca suni par Molotovu, piejaucēja zemapziņu un it kā pa jokam peldēja no Ventspils uz Visbiju.

“Jumprava. Lielais notikums” ir arī viena no filmām, kas šajā pavasarī saņēma atbalstu Nacionālā kino centra konkursā.

Zināmā mērā grupas dalībnieka, režisora Aigara Graubas jaunākā kinolente ir loģisks turpinājums Nacionālā teātra izrādei “Zem diviem karogiem”.

Kinovalodā šis stāsts solās būt vēl muzikālāks un personiskāks, tomēr ne personīgs.

“Es neveidoju stāstu par sevi, bet par savu paaudzi, par mums visiem.

Filma nav par “Jumpravu”, bet par mums visiem tajā laikā, mūsu jaunību, par tiem, kuriem tas ceļa sākuma laiks iekrita pagājušā gadsimta 80. gados,” uzsvēra režisors, producents, grupas “Jumprava” mūziķis Aigars Grauba.

Septembra beigās sākās filmas uzņemšana, un pirmais posms ir noslēdzies. Režisors rēķina, ka no divu stundu garās kinolentes uzfilmētas 10–15 minūtes.

Pagūts nofilmēt tās ainas, kurās nepieciešama liela cilvēku līdzdalība un masu skatu dalībnieki, stāstīja Grauba.

Viņš arī atklāja: “Mēs esam uzfilmējuši fragmentus no Z studijas koncerta Zaķusalā, un arī to epizodi, kas ir interesanta un ko daudzi nemaz nezina, ka koncerts Zaķusalas TV bija uzfilmēts, tika nolikts plauktā, un mēs domājām, ka plānots to vispār nerādīt, bet tad atklājās pēc gadiem, ka viņu rādīja 18. novembrī, kas likās ļoti dīvains gājiens, bet izrādās – tāpēc, lai jaunieši sēdētu mājās pie TV, skatītos koncertu, nevis staigātu gar Brīvības pieminekli vai ietu likt uz kapiem svecītes. Mēs arī to uzzinājām tikai tagad, vācot materiālus filmai.”

Filmā būs restaurēts arī atgadījums, kura video ieraksts grupai 80. gados varēja sagādāt milzu nepatikšanas.

Aigars Grauba skaidroja: ““Jumpravas” arhīvā ir video, kur VHS kasetē ir nofilmēts, kā mēs, sagaidot grupu “Skandāli”, braucam no Tallinas un nozāģējam “Latvijas PSR” tam uzrakstam uz Igaunijas–Latvijas robežas to sadaļu “PSR” un “s” burtu, lai paliek tikai uzraksts “Latvija”.”

Galveno lomu atveidotāji izraudzīti ne tikai pēc vizuālās līdzības. “Jumpraviešu” kino dubultnieki prot spēlēt mūzikas instrumentus, lai nebūtu jāmāna skatītājs. Iepriekš teātra izrādē un tagad filmā grupas dibinātāja Aināra Ašmaņa ādā iejūtas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms.

Ieskicējot atšķirības, strādājot gan pie izrādes, gan filmas, aktieris norādīja: “Tas teātra klātesamības notikums ir pavisam savādāks, kino šis stāsts tiek rādīts, man šķiet, patiesāk, personiskāk, arī esot pašam režisoram, kas ir grupas dalībnieks, un arī visi pārējie grupas dalībnieki turpat apkārt grozās, un ir pat tādi momenti, kur mēs tiekam apturēti, režisoram ir jāatsauc atmiņā – pag, kā tur bija?! Un tad viņš saka: “Tu atnāc, pagriezies un zini, kā viņš darīja, viņš nokoda ābolu un tad teica to frāzi.”

Līdz tādām detaļām režisors un pārējie grupas dalībnieki atceras nianses, un tas ir daudz patiesāk un personiskāk.

Teātrī mēs vairāk paši improvizējām, paši fantazējām un variējām, kā tas varēja būt bijis.”

Raimonds Celms arī atklāja: “Man jāsaka paldies īstajam Ainaram Ašmanim, viņš man iedeva savu ģitāru un es ar viņu trenējos, man tā vēl aizvien stāv mājās. Tagad mazliet retāk, bet šad tad es pakustinu pirkstus, lai radīto to īsto sajūtu.”

Plānots, ka uz lielajiem ekrāniem filma ”Jumprava. Lielais notikums” nonāks 2022. gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti