Mūžībā devies zīmētās animācijas aizsācējs Latvijā, kinorežisors Ansis Bērziņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mūžībā devies zīmētās animācijas aizsācējs Latvijā, kinorežisors, scenārists, producents Ansis Bērziņš (16.02.1940.–14.09.2021.), vietnē “Facebook” vēsta mākslinieka piederīgie.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Latvijas zīmētās multiplikācijas tēvs Ansis Bērziņš dzimis 1940. gada 16. februārī Mangaļos, mācījies Rīgas 31. vidusskolā (1947–1958) un, kā norādīts Nacionālā kino centra vietnē filmas.lv, jau skolas laikā sācis interesēties par fotografēšanu un kinomākslu, darbojies zvejnieku kultūras nama kinopulciņā. Pēc skolas beigšanas Bērziņš sāka strādāt par apgaismotāju Rīgas kinostudijā, bijis arī kinomehāniķa palīgs kultūras namā un laborants kinoiznomas kantorī.

1961. gadā sācis strādāt Latvijas Televīzijā par operatora asistentu, bet 1962. gadā ticis pie patstāvīgas sižetu filmēšanas. 1964. gadā tapa Bērziņa debijas režijas darbs – dokumentālā filma “Tavi kuģi”, kas pavēra ceļu uz nākamajiem režijas darbiem, starp kuriem arī muzikālā filma “Skumjš stāsts par Keriju” (1978).

1969. gadā tapa pirmā Bērziņa un Rozes Stiebras kopīgā filma “Lietaina diena” (Bērziņa operatora darbs, Stiebras režija), bet 1970. gadā tam sekoja darbs “Hallo, Hela!” abu mākslinieku režijā. Turpmākos gados Bērziņš bijis līdzautors lielākajai daļai Rozes Stiebras filmu kā scenārists, operators vai producents, un arī pats režisējis. Mākslinieka filmogrāfijā ir tādi darbi kā “Skudriņa Tipa” (1976), “Bruņurupuči” (1987), “Ness un Nesija” (1991), animāciju filmu cikls “Fantadroms” (1984-1995).

1990. gadā Ansis Bērziņš kļuva par prezidentu animācijas studijā “Dauka”, ko izveidoja kopā ar Rozi Stiebru. Abi ir līdzrežisori Latvijā pirmajai pilnmetrāžas animācijas filmai “Ness un Nesija”. 1995. gadā abi saņēmuši Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balvu par profesionālā animācijas kino izveidošanu Latvijā, astoņas Rozes Stiebras un Anša Bērziņa filmas saņēmušas Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps”.

2017. gadā Roze Stiebra un Ansis Bērziņš saņēma balvu “Lielais Kristaps” par mūža ieguldījumu kinomākslā. Paziņojot par mūža balvas piešķiršanu, “Lielā Kristapa” rīkotāji atzīmēja, ka studijas “Dauka” veidotās filmas “gadu desmitiem bijušas neatņemama ikdienas sastāvdaļa Latvijas un citu valstu bērniem.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti