Mūžībā devies izcilais lietuviešu aktieris Reģimants Adomaitis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

85 gadu vecumā mūžībā devies izcilais Lietuvas teātra un kino aktieris Reģimants Adomaitis, vēsta Lietuvas mediji. Aktierim bija vēzis, un pirms kāda laika viņš paziņoja, ka pārtrauc ārstēšanos.

"Viņš ļoti nožēloja, ka mūža pēdējos gados vairs nevarēja strādāt teātrī; viņam kļuva grūti staigāt, pasliktinājās redze. Taču viņš joprojām gribēja darboties teātrī un tādēļ dzīvoja," stāsta Adomaiša kolēģis Jozs Budraitis.

Adomaitis filmējies daudzās padomju laika filmās; Latvijas skatītājiem viņš labi palicis atmiņā ar lomu Rīgas kinostudijas detektīvfilmā “Mirāža”.

Reģimants Adomaitis dzimis 1937. gada 31. janvārī Šauļos inženiera ģimenē. Savulaik absolvējis Viļņas universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti, bet paralēli sācis apgūt arī aktiera profesiju un absolvējis Viļņas konservatorijas aktiermākslas nodaļu.

Sākumā strādājis Marijampoles teātrī, no 1963. līdz 1967. gadam bijis Kauņas Drāmas teātra aktieris, bet 1967. gadā pārgāja strādāt uz Lietuvas Nacionālo drāmas teātri Viļņā.

Adomaitis bija arī kino un TV režisoru iecienīts aktieris; viņš filmējies vairākos desmitos filmu.

Rīgas kinostudijas režisors Aloizs Brenčs viņam piedāvāja lomu 1983. gada trīssēriju detektīvfilmā “Mirāža”, kur Adomaitis filmējās kopā ar latviešu aktieriem Mārtiņu Vilsonu, Mirdzu Martinsoni un Intu Burānu.

Adomaitis filmējies arī Aloiza Brenča pēdējā filmā “Anna” (1996), kas vēsta par 16. gadsimta mūķenes dzīvi.

Mārtiņš Vilsons (no labās) un Mirdza Martinsone ciemos pie Reģimanta Adomaiša
Mārtiņš Vilsons (no labās) un Mirdza Martinsone ciemos pie Reģimanta Adomaiša

Padomju kinofilmās viņš spēlējis kopā arī ar citiem latviešu aktieriem, piemēram, filmā “Neviens negribēja mirt” (1966) piedalījās arī Vija Artmane, bet 1970. gada filmā “Karalis Līrs” viņš filmējās kopā ar Elzu Radziņu un Kārli Sebri.

Adomaitis atveidoja vienu no galvenajām lomām Odesas kinostudijas trīssēriju filmā “Trests, kurš bankrotēja” (1983).

1988. gadā Adomaitis bija viens no Lietuvas neatkarības kustības “Sajūdis” dibinātājiem.

Adomaiša sieva Eugēnija Bajorīte (1941–2011) bija lietuviešu aktrise un dziedātāja; viņiem ir dēli Vītauts, Ģedimins un Mindaugs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti