Mūžībā devies itāļu kinorežisors Bernardo Bertoluči

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Viens no ievērojamākajiem itāļu kinorežisoriem, kurš veidojis tādas filmas kā “Konformists” un “Pēdējais tango Parīzē” – Bernardo Bertoluči – miris 77 gadu vecumā pēc cīņas ar vēzi, ziņo "The Guardian". Jau ilgāk nekā desmit gadus kinorežisors pēc nesekmīgas operācijas pārvietojās ratiņkrēslā . 

20. gadsimta 60. gados Bertoluči kļuva par itāļu kino jaunā viļņa atslēgas figūru (kopā ar tādiem režisoriem kā Antonioni, Fellini un Pazolini, kurš sekmēja viņa karjeru jau no paša sākuma), bet bija unikāls ar to, ka veiksmīgi veidoja arī liela mēroga Holivudas filmas, sākot ar 1987. gada filmu “Pēdējais imperators”, kura ieguva deviņus “Oskarus”, tostarp arī par labāko filmu un labāko režiju. 

Bernardo Bertoluči dzimis 1941. gadā Parmā. Pateicoties mantotajam dzejnieka un rakstnieka talantam, Bertoluči vispirms kļuva par atzītu literātu. Un kontakti radošajā vidē viņam ļāva jau 20 gadu vecumā uzsākt kino karjeru, asistējot kinorežisoru Pjēru Paolo Pazolīni darbā pie filmas "Accatone”.  Bet jau gadu vēlāk ar filmu “La Commare Secca” viņš pats debitēja kā režisors. Augstākais atzinības punkts Bertoluči karjerā bija 1987. gadā saņemtie 9 “Oskari” par filmu “Pēdējais imperators”. Tā viņš savulaik kļuva par pirmo itālieti, kurš saņēmis Amerikas kino akadēmijas balvu, un šī filma joprojām atrodama visvairāk “Oskaru” saņēmušo kino darbu topos. Bernardo Bertoluči strādājis ar daudziem ievērojamiem aktieriem, tostarp ar Marlonu Brando, Robertu De Niro, Žerāru Depardjē, Džonu Malkoviču un citiem. Pēdējā Bertoluči režijā tapusī filma ir 2012. gadā pirmizrādītā kinolente “Es un tu”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti