«Modris» izstājas no cīņas par «Oskaru»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Filma "Modris", kuru, kā zināms, Latvija izvirzīja ASV Kinoakadēmijas balvai kategorijā "Labākā ārzemju filma", izstājusies no turpmākās cīņas par balvu. 17. decembrī publiskots "Oskara" pretendentu īsais saraksts - deviņas filmas, kuras tikušas nākamajā kārtā.

Deviņu filmu vidū, kas tiek izraudzītas virzīšanai nākamajā kārtā, ir Somijas un Igaunijas kopražojuma filma "Miekkailija" ("Paukotājs").

"Miekkailija" ir Somijas pieteikums "Oskaram", bet Igaunijas izvirzītā režisora Elmo Niganena un producentu kompānijas "Taska Film" kara tēmai veltītā mākslas filmu "1944" palikusi aiz īsā saraksta svītras tāpat kā Lietuvas pretendente "Sangailes vasara".

"Oskara" balvas pretendenti kategorijā "Labākā ārzemju filma". Īsais saraksts:

  • "Pilnīgi jauna liecība" (Beļģija),
  • "Čūskas apskāviens" (Kolumbija),
  • "Karš" (Dānija),
  • "Paukotājs" (Somija),
  • "Mustangs" (Francija),
  • "Melu labirintā" (Vācija),
  • "Saula dēls" (Ungārija),
  • "Dzīve" (Īrija),
  • "Vilks" (Jordānija).

Ungārijas filma tiek uzskatīta par favorīti, jo tā jau ir saņēmusi Kannu kinofestivāla Lielo žūrijas balvu, kā arī citas kritiķu balvas.

"Oskara" piecas pretendentes tiks paziņotas 14.janvārī.

Pagājušajā nedēļā tika paziņots, ka "Miekkailija" ("Paukotājs") ir viena no piecām filmām, kas izvirzītas "Zelta globusam" labākās filmas svešvalodā kategorijā.

"Zelta globusu" kopš 1944.gada pasniedz Holivudas Ārvalstu preses asociācija. "Miekkailija" ir otrā Igaunijas filma, kas izvirzīta prestižajai balvai. Pērn uz to kandidēja Igaunijas un Gruzijas kopražojuma filma "Mandariinid" ("Mandarīni").

"Oskaram" labākās ārzemju filmas kategorijā šogad izvirzītas filmas no 81 valsts. Latvija, kā iepriekš jau vēstīts, virzīja Jura Kursieša filmu "Modris", Lietuva - Alantes Kavaites filmu "Sangailes vasara", bet Igaunija - Elmo Niganena filmu "1944".

Igaunijas un Somijas kopražojuma filma "Miekkailija" ("Paukotājs") ir daļēji balstīta uz Igaunijas paukotāja un trenera Endela Nelisa dzīvesstāstu. Tās režisors ir soms Klauss Here, bet galveno lomi atveido igaunis Merts Avandi.

"Hollywood Reporter" norāda, ka "Miekkailija" ir izsludināta par Palmspringsas Starptautiskā filmu festivāla atklāšanas filmu.

88."Oskara" balvas pasniegšanas ceremonija, kurā godinās labākos 2015.gada kinodarbus, notiks 2016.gada 28.februārī Losandželosā, bet nominantus katrā kategorijā paziņos 2016.gada 14.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti