«Modris» - filma par lūzumu cilvēku attiecībās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Drīzumā ceļu pie skatītājiem uzsāks Jura Kursieša debijas spēlfilma „Modris” - patiesos notikumos balstīts stāsts par liktenīgiem notikumiem kāda jaunieša dzīvē, kas viņu ieved ļoti dramatiskās dzīves krustcelēs. Jau šonedēļ Juris Kursieties dosies uz Kanādu, jo viņa filma iekļauta prestižā Toronto filmu festivāla oficiālajā izlasē, kas sāksies 4.septembrī. Latvijā filmu sāks izrādīt 24.oktobrī.

 

Filma „Modris” ir Latvijas, Vācijas un Grieķijas kopražojums, galvenās lomas tajā atveido Rēzija Kalniņa un Kristers Pikša.

Filmas centrā ir Latvijā ļoti ierasts ģimenes modelis - filmas galveno varoni Modri audzina māte viena pati, kura ir spiesta ļoti daudz strādāt, un attiecības ar dēlu atstāt pašplūsmā. Vienā brīdī viss samezglojas tik tālu, ka māte par sīku zādzību dēlu nodod policijai,  nemaz nenojaušot, cik smagā drāmā šis pāraudzināšanas mēģinājums pārvērtīsies.

Filmā kā spogulī ieraudzīsim mūsdienu Rietumu sabiedrībai raksturīgo neprasmi komunicēt ne tikai ģimenes, bet arī daudzos citos līmeņos, kas agrāk vai vēlāk noved pie lielām problēmām - ir pārliecināts režisors Juris Kursietis.

„Filma runā par lūzumu komunikācijā.  Manuprāt, arī to notikumu pamatā, kas risinās Ukrainā, ir bijusi baisa nerunāšana savā starpā, nerunāšana starp Rietumu un Austrumu pusi un mūsu sabiedrībā jau ir tieši tas pats. Sākot jau ar komunikācijas trūkumu starp latviešiem un krievvalodīgajiem un noslēdzot ar nerunāšanu ģimenēs, kas noslēdzas ar „spaisa” lietošanu un tamlīdzīgām problēmām. Tās ir tikai sekas tam visam”.

Filmas veidotāji veikuši vairākas atlases, lai izvēlētos jauniešus filmas lomām. Īpaši grūti veicies ar galvenā varoņa Modra lomas atveidotāja atrašanu, kad jau režisors bijis gluži vai panikā, viņš beidzot Modri ieraudzījis - Rīgas pārtikas ražotāju vidusskolā.

„Mēs viņa seju pamanījām šajā vidusskolā, kur viņš mācījās par pavāru. Mēs viņu uzaicinājām, viņš ienāca, izlasīja ainu un visu nospēlēja. Tas bija organiski, un arī vizuālais tēls atbilda manam priekšstatam par Modri,” atceras režisors.

Modra lomas atveidotājs ir Kristers Pikša, bet viņa mātes lomu spēlē Rēzija Kalniņa. Arī viņa puisi raksturo kā ļoti labu sadarbības partneri, kuram piemītot kāds īpaši silts un mīļš iekšējais starojums:

„Ar Kristeru bija ārkārtīgi viegli. Caur to viņa dabiskumu un lauku bērna būtību filmā nav ļaunuma. Kaut gan, filmu noskatoties, man palika drūms iespaids, tāda smaga izelpa … Bet tā filma noteikti uzrunās vecākus un varbūt kaut kādā veidā arī pusaudžus”.

Modra lomas tēlotājs Kristers Pikša atzīst, ka viņam personiski filma palīdzējusi saprast, cik svarīgi ir nenoslēgties sevī, bet būt atvērtam saskarsmē ar līdzcilvēkiem. Bieži vien varbūt panākot tikai vienu mazu solīti otram pretī, mēs varam ļoti daudz pozitīva iegūt: „Es tagad mēģinu vairāk sekot līdzi tam, ko es daru. Mēģinu vairāk uzklausīt citus cilvēkus, nevis palaist viņu teikto garām. Jo filmā Modri neviens neuzklausīja, viņam nebija neviena, kam savas problēmas izstāstīt, viņš dzīvoja sevī”.

Jau šonedēļ režisors Juris Kursietis dosies uz Kanādu, Toronto filmu festivālu, kurā viņa debijas filma „Modris” izraudzīta izrādīšanai festivāla oficiālajā izlasē. Filmas Eiropas pirmizrāde notiks septembra nogalē Sansebastjanas festivālā Spānijā, bet Latvijā filmu varēsim skatīties no 24.oktobra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti