Panorāma

Velojoslas Rīgu padarīs zaļāku

Panorāma

B.Obama Tallinā tiekas ar Baltijas valstu prezidentiem

"Modris" – filma ar pēcgaršu

«Modris» – filma ar pēcgaršu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

“Galvenais ir stāsts, kas uzrunā ikvienu," - tā jaunais režisors Juris Kursietis skaidro, kā pāris gadu laikā spējis piesaistīt gan Latvijas, gan Eiropas finansējumu un uzņemt filmu, kas paliek prātā vēl ilgi pēc noskatīšanās. 

Filmas mugurkauls – uz patiesiem notikumiem balstīts scenārijs – par 17-gadīgo Modri – bez tēva augušu pusaudzi, viņa atkarību, tās izraisītu zādzību un sodu, par attiecībām, kurās viens ar otru nesarunājas un viens otru nesaklausa.

„Tā ir tāda bezizeja, ja tu vienreiz melo, tad kā tāda lavīna aiziet, un tu vairs nevari apstāties,” skaidro aktrise, mātes lomas atveidotāja Rēzija Kalniņa. „Tur, kā Šekspīrs saka, neviens nav labs, neviens nav ļauns, mēs visi esam nelaimīgi.

Tā ir smagi strādājošu vecāku paaudze, kuriem nav īsti ne laika, ne spēka audzināt savus bērnus  nevis tāpēc, ka viņi negrib, bet vienkārši tāpēc, ka tam nav ne laika, ne spēka, jo tu esi iedzīts kaut kādā tādā vāveres ritenī cīņā par izdzīvošanu,” uzskata kinokritiķe, Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Līdzās Rēzijai Kalniņai un citiem izciliem aktieriem galvenās lomas tēlotājs Kristers Pikša ir vienīgais neprofesionālis – tīrradnis. Vienkāršs, patiess un vēl joprojām nav aptvēris, ka drīz būs redzams uz lielajiem ekrāniem gan Latvijā, gan pasaulē. Uz fotografēšanos atlasei aizgāja, lai nebūtu jāiet uz mācību stundu. 

„Tad, kad mani sazvanīja Juris – viņš teica, ka viņš mani vēlas redzēt uz atlasi, es domāju – nu tiešām?” atklāj Modra lomas atveidotājs Kristers Pikša. „Es sen jau biju atmetis ar roku, nu, nofotogrāfējos, tas tāpat kā aizsūtīt momentloteriju, nu tas ir nereāli, viens pret 100 vai viens pret miljons iespēja, ka tevi izvēlēsies.”

Savukārt režisors Juris Kursietis stāsta, ka Kristers „tikai beigās parādījās pie apvāršņa”.

„Mēs bijām ļoti daudz redzējuši, tā teikt, un faktiski jau pirmajās 10 sekundēs tu saproti – ir vai nav,” norāda režisors. „Un līdz novembrim bija pārsvarā, ka nav. Un Kristers ienāca un... es nezinu, kas tas ir, viņš ienāca un piepildīja to telpu ar Modri.”

Es domāju, ja Kristers būtu debitējis Amerikas filmā, viņam jau būtu kabatā kontrakts,” spriež Rietuma.

Dabisks, nebaidās no kameram, izcili improvizē – 20-gadīgo jaunieti slavē kino profesionāļi, bet Kristers tikai smaida, viņš grib būt pavārs

Pagaidām es mēģinu veidot savu karjeru pavāra profesijā,” skaidro Kristers Pikša. „Pagaidām man nav vairs laika mācīties vai domāt kaut ko. (..) - Nu, bet ja tev vēl kādreiz pajautās, tu taču neatteiksies? - Nē, neatteikšos gan."

Filmas pirmizrāde Latvijā jāpagaida līdz 24.oktobrim, toties, kā vēstīts, visu septembri norisināsies Nacionālā kino centra par godu Latvijas simtgadei izsludinātais filmu konkurss ar mērķi 2018.gadu sagaidīt ar vismaz piecām pilnmetrāžas spēlfilmām un vienu animācijas filmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti