Miris režisors un «Arsenāla» dibinātājs Augusts Sukuts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Septiņdesmit gadu vecumā miris režisors un kinofestivāla „Arsenāls” dibinātājs Augusts Sukuts. To Latvijas Radio apstiprināja viņa ilggadējs draugs un kolēģis Māris Gailis.

Jau šā gada pavasarī Rīgas Starptautiskā kinofestivāla rīkotāji vēstīja par Sukuta veselības problēmām, aicinot nodot asinis viņa atbalstam. Sukuts pēdējos desmit gadus dzīvoja Spānijā, bet pēdējās mūža dienas pavadīja dzimtenē.

Sukuts 80.gados uzņēma tādas dokumentālās filmas kā „Balss”, „Vieta zem saules” un „Solo”, darbojās arī kā producents un scenārija autors. 1986.gadā viņš izveidoja filmu skati „Arsenāls”, kas vēlāk izauga par starptautisku kinofestivālu.

Māris Gailis par Augustu Sukutu
00:00 / 01:06
Lejuplādēt

Māris Gailis uzsver Sukuta personības spēku, uzdrošināšanos un ideju vērienu: „Mēs bijām draugi vairāk nekā 30 gadu, un ļoti bieži viņš nāca talkā ar kādu padomu. Viņš to mācēja. Nu, un, protams, brīnišķīgais „Arsenāla”, Rīgas Videocentra laiks, tas radošais [periods], kad piedalījāmies Atmodā, tikai savā sfērā, palīdzot to dokumentēt un dodot iespēju strādāt. Tās bija faktiski viņa idejas. Viņš bija fantastisks ideju ģenerators! Ārkārtīgi žēl. Tas bija vesels laikmets. Man jāsaka, ka

mēs varam viņam pateikt paldies, ka vismaz divas jauniešu paaudzes ir izaudzinātas ar „Arsenāla filmām”.

Tas bija pilnīgi kaut kas cits, dziļāks, plašāks virziens. Noteikti tādu ir ļoti daudz, kas atceras un piemin. Un tā bija Augusta sāktā lieta. Protams, viņš arī mācēja atrast biedrus, kas nāca talkā. Viņa idejas aizrāva.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti