Ministru kabineta balva Ivaram Seleckim un citām izcilām personībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas valdība 23. oktobrī lēmusi par Ministru kabineta balvas piešķiršanu sešām izcilām personībām, atzīmējot viņu nozīmīgo ieguldījumu un nopelnus Latvijas valsts attīstībā. Ministru kabineta balva Latvijā ir nākamais augstākais apbalvojums aiz Triju Zvaigžņu ordeņa un augstākais no tiem, ko piešķir valdība. Ministru kabineta balvu saņem arī kinorežisors un operators, divu Latvijas simtgades filmu līdzdalībnieks Ivars Seleckis, informēja Nacionālajā kino centrā.

Šogad kopā ar Ivaru Selecki Ministru kabineta balvu saņem arī Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, dejotāja, horeogrāfe un pedagoģe Vija Vētra, Latvijas bobsleja izlases komandas galvenais treneris Sandis Prūsis, ārsts internists, endokrinologs Agnis Štifts un Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile.

Ministru kabineta balvas laureāti svinīgā ceremonijā saņems Ministru kabineta Goda diplomu, Ministru kabineta balvas krūšu nozīmīti un naudas balvu 7115 eiro apmērā. Šogad Ministru kabineta balvas pasniegšana un koncerts notiks 26. novembrī pulksten 19 Rīgas pilī. 

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Ministru kabineta balvu iedibināja 1995. gadā, simboliski atjaunojot Tēvzemes balvu, kuru 1937. gadā dibināja prezidents Kārlis Ulmanis. Visu atjaunotās Ministru kabineta balvas laureātu sarakstu var aplūkot Ministru kabineta mājaslapā

Kinorežisors un operators Ivars Seleckis (1934) balvu saņem par daudzās desmitgadēs mērāmu ieguldījumu Latvijas kinomākslā, izciliem starptautiskiem sasniegumiem un joprojām aktīvu darbību arī šodienas Latvijas filmu nozarē. Simboliski, ka Ivars Seleckis saistīts pat ar divām filmām, kas 2018. gadā tiek pirmizrādītas Nacionālā kino centra programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” – viņš ir gan režisoru Kristīnes Briedes un Audrja Stoņa dokumentālās filmas “Laika tilti” varonis, gan pats kā režisors uzņēmis klasiski tīru un sabiedrībā ļoti atsaucīgi uzņemtu dokumentālo filmu “Turpinājums”, apliecinot neizsīkstošu enerģiju un talantu arī vēl 84 gadu vecumā. Un tieši Ivara Selecka filmu “Turpinājums” Latvijas nacionālā komisija izvēlējās kā Latvijas pieteikumu, pretendējot uz ASV Kinoakadēmijas balvu “Oskars” kategorijā “Labākā ārzemju filma”. 

Komisijas formulējums uzsver tās pašas pamatvērtības, kuras Ivars Seleckis izkopis visa sava radošā mūža garumā – “starptautiski konvertējams un skaidrā kinovalodā izstāstīts profesionāla dokumentālista stāsts par Latviju šodien un tagad. (..) …pēdējā laika spēcīgākais vēstījums, kāds vien atrodams Latvijas filmās. Ar šo lēmumu komisija balso par humānismu un par īstu kino”.

Kinorežisors un operators Ivars Seleckis ir viens no Latvijas kinovēstures svarīgākajiem balstiem, viņš vispirms kā kinooperators, vēlāk arī kā režisors piedalījies gandrīz visās filmās, kas veido Latvijas dokumentālā kino vēstures zelta fondu, turklāt Ivars Seleckis ir vienīgais kinematogrāfists Latvijā, kurš saņēmis trīs pasaulē nozīmīgākās dokumentālā kino balvas – Eiropas Kinoakadēmijas balvu “Fēlikss” (1989. gadā) un divus apbalvojumus, kas nosaukti dokumentālā kino vēstures dižgaru Jorisa Ivensa un Roberta Flaerti vārdos. Likumsakarīgs ir fakts, ka 2014. gadā Ivars Seleckis saņēma nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” par mūža ieguldījumu kinomākslā; kopā ar viņu tika godināta arī viņa dzīvesbiedre, ilggadējā montāžas režisore Maija Selecka. Tomēr arī pēc 80. jubilejas Ivara Selecka aktīvā radošā darbība nav aprimusi, tādējādi godam nopelnot valsts mēroga atzinību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti