Miks Zvirbulis dāvina Rīgas Kino muzejam unikālas latviešu kino liecības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Miks Zvirbulis Rīgas Kino muzeja krājumam uzticējis 40 fotogrāfiju no filmu uzņemšanām, sabiedriskajiem pasākumiem un kino ikdienas. Īpaši interesanta ir fotogrāfija, kurā redzams filmas "Salna pavasarī" (1955) režisors Pāvels Armands, spēlējam futbolu.

2012. gada nogalē Rīgas Kino muzeja krājums no kino operatora Mika Zvirbuļa saņēmis vērtīgas fotogrāfijas un negatīvus, kas dokumentē Latvijas kino klasikas uzņemšanu Rīgas Kinostudijas laikā. Fotogrāfiju autori ir Kinostudijas darbinieki, tostarp fotogrāfi Juris Dzenis un Guntis Grunte.

Miks Zvirbulis (dz. 1937) ir viens no ievērojamākajiem latviešu kino operatoriem, kurš strādājis par operatoru tādās latviešu kino filmās kā "Kārkli pelēkie zied" (1961), "Kapteinis Nulle" (1964), "Akmens un šķembas" (1966), "Elpojiet dziļi" (1966), "Mans draugs – nenopietns cilvēks" (1975), "Tās dullās Paulīnes dēļ" (1979), "Akmeņainais ceļš" (1983) un daudzās citās. Savas radošās karjeras laikā viņš sadarbojies ar izcilajiem latviešu kino režisoriem Oļģertu Dunkeru, Rolandu Kalniņu, Jāni Streiču, Aloizu Brenču, Gunāru Cilinski.

2012. gada rudenī Miks Zvirbulis Rīgas Kino muzeja krājumam uzticēja 40 fotogrāfiju no filmu uzņemšanām, sabiedriskajiem pasākumiem un kino ikdienas. Pats operators atpazinis un pierakstījis fotogrāfijās redzamo cilvēku vārdus, starp kuriem ir rakstnieks un kinoscenārists Egons Līvs, operators Māris Rudzītis, aktieris un režisors Oļgerts Dunkers, rakstnieks Alberts Bels, kinorežisors Varis Brasla, dokumentālā kino režisors un operators Ivars Seleckis, kino režisors Jānis Streičs, u.c. Īpaši interesanta ir fotogrāfija, kurā redzams filmas "Salna pavasarī" (1955) režisors Pāvels Armands, spēlējam futbolu.

Kā vērtīgs ieguvums jāatzīmē Mika Zvirbuļa krājumā nodotie filmu "Akmens un šķembas" un "Elpojiet dziļi" fotogrāfiju negatīvi, kuru autors ir fotogrāfs Juris Dzenis. Pirmo reizi muzejs ieguvis filmas "Elpojiet dziļi" krāsainos negatīvus, kas iepriekš nebija pieejami.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti