Kultūras ziņas

Autoostas attīstība - strupceļā

Kultūras ziņas

Pūtēju orķestris Rīga - bērniem

Mihalkova filmā galvenajā lomā latviešu aktieris

Mihalkova «Saules dūrienam» tiešas paralēles ar notikumiem mūsdienās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

1920.gads. Ukrainas dienvidi, Krima, karš un juku laiki. Gluži kā šodien. Runa ir par jauno Ņikitas Mihalkova filmu “Saules dūriens”. Filmā, kas veidota pēc Ivana Buņina darbu motīviem, galveno lomu spēlē latviešu aktieris Mārtiņš Kalita.

Saules dūriens ir trāpījis nemieru pārņemtajai Krievijai un tas trāpa diviem jauniešiem – Svešiniecei, kuru atveido Doņeckas aktrise Viktorija Solovjova, un Poručikam, kuru atveido Liepājas teātra aktieris Mārtiņš Kalita.

„Viņš ir jauns cilvēks, kurš nejauši iemīlas un tāpēc nokļūst sarežģītās situācijās, par kurām sevi lād,” stāsta aktieris Mārtiņš Kalita.

Režisors Mihalkovs atzīst, ka no lielā kandidātu daudzuma Mārtiņu ir izvēlējies tāpēc, ka viņā savienojas jaunība, biklums un meistarība. Viens no Krievijas vadošajiem tabloīdiem Ok-magazine.ru Kalitu ir jau paguvis nodēvēt par “jauno Bredu Pitu”. 

Izdevuma “Kino Raksti” redaktore Kristīne Matīsa stāsta, ka arī padomju laikos tieši aktiera faktūra ir bijis noteicošais, kādēļ Krievijas režisori ir izvēlējušies mūsu aktierus.

„Šajā kontekstā man patīk salīdzināt amerikāņu aktierus un britus,” saka Matīsa. „Ja vajag spēlēt aristokrātus, nēsāt smokingu, tad ņem britus. Arī ja krieviem vajag rietumnieku, viņi ņem Baltijas aktierus.”

Mihalkovs “Saules dūriena” ideju ir grasījies realizēt vēl pirms trīsdesmit gadiem, taču darbs pie filmas aizsākās pirms četriem. Piedēvēt Putina politikas atbalstītājam Mihalkovam apzinātu politisko līdzību ar notikumiem Ukrainā nevar, taču gribot negribot šodien tāds ir izveidojies. Un par nožēlu režisoram nākas runāt ne tikai par mākslu.

Un paralēles tiešām ir nepatīkami tiešas. Kalitas varonis Poručiks ir viens no pēdējiem baltgvardu virsniekiem, kas vēl cīnās boļševiku pārņemtajā Krimā, uzsverot Buņina darba galvenos jautājumus: “Kā tas viss atgadījās? Kā tagad ar to dzīvot?”

Filma "Saules dūriens" piedzīvoja pirmizrādi Maskavā 7.oktobrī.

Kā iepriekš vēstīts, Mārtiņš Kalita ir Liepājas teātra aktieris kopš 2010. gada, kad teātrī ienāca Klaipēdas Universitātes aktieru kurss. Līdz šim nozīmīgākās lomas viņa karjerā bijušas - Aleksejs Dmitrijevičs Stibeļovs - L. Andrejeva "Sods un noziegums" ("Katrīna Ivanovna"), Aleksis - L. Gundara "Advents Silmačos", Bils - R. Hodona "Šikās kāzas", Bernardo - L. Bernsteina, A. Lorenta, S. Sondheima, Dž. Robina "Vestsaidas stāsts", Edgars - R. Blaumaņa "Ugunī" u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti