Kultūras rondo

"Ne-lietas". Dizainera Jāņa Straupes radošās ieceres izstādē

Kultūras rondo

Francijas festivāla FIPADOC fokusā šogad – Baltijas valstu un Somijas dokumentālais kino

"Metaforiskās spēles" - Ilzes Preisas simbolu pilnie darbi skatāmi galerījā "MuseumLV"

«Metaforiskās spēles» – Ilzes Preisas darbi skatāmi galerijā «MuseumLV»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Māksliniecei Ilzei Preisai bijušas vairāk nekā 40 personālizstādes gan Latvijā, gan Austrālijā, Vācijā, Spānijā. Viņas simbolu pilnie darbi, kas radīti laikā no 2021. gada līdz pat šī gada sākumam, nu skatāmi izstādē "Metaforiskās spēles" galerijā "MuseumLV". 

"Es esmu cilvēks, kurš dzīvo šajā laikā, šajā laikmetā un kuru ietekmē notikumi, kas ir mums apkārt. Ar savām gleznām es stāstu par šiem notikumiem [..], jo es vēlos skatītājam nodot savu redzējumu. Man ir būtiski, lai skatītājs to sajūt, ierauga. Saruna ar skatītāju – tā ir ļoti svarīga," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" par sevi stāsta Ilze Preisa.

Sarunai ar skatītāju māksliniece izmanto mitoloģiskos  motīvus. Ar to starpniecību raisās stāsts par cilvēka dabu, cilvēciskajām īpašībām – kaislību, nodevību, dusmām, mīlestību.

Darbos pavīd daždažādi tēli, arī dzīvnieku motīvi. Savu nospiedumu autores sirdī atstājusi Spānija. Viņa bieži tur atgriežas un uz vietas arīdzan glezno. 

Ilze Preisa atklāja, ka viens lielformāta darbs – no idejas līdz gatavībai – top pusgadu, gadu un viņa reizē strādā pie vairākiem: "Gleznas mēdzu radīt ciklos – tie ir diptihi, triptihi vai pat plašāk. Sākotnēji es savās domās ieraugu gandrīz pilnīgi gatavu gleznu. Man ir skaidra kompozīcija, dominējošās krāsas, kas būs gleznā, un es to piefiksēju nelielā skicītē. Tad paiet vairāki mēneši, kamēr es sagatavojos uznācienam pie molberta. Es vācu dažādus materiālus, veidoju dažādas skices un tikai vēlāk – jau procesa beigās, kad man ir absolūti skaidrs, kā glezna izskatīsies, – es sēžos pie molberta un pāris nedēļu garumā šo darbu pabeidzu." 

Autore piebilst, ka pa ilgiem gadiem ir atgriezusies pie sev tuvas tehnikas – litogrāfijas, un par to viņai liels prieks. Litogrāfijai izstādē atvēlēta vesela telpa. 

Svarīgs Ilzes Preisas mākslas elements ir krāsa, īpaši sarkanā, melnā un baltā, ko viņa organiski iekļauj savu simbolu teritorijā.

Izstādes apmeklētāji ir mudināti satura tulkošanas azartam. Fonā skan muzikālas kompozīcijas, ko zviedru komponists, mūziķis Fredriks Karlkvists radījis pēc Preisas gleznu aplūkošanas. "Viņš ir ļoti dziļi izpratis manas sajūtas, ko es esmu ielikusi, radot šos darbus," uzsver māksliniece.    

Izstāde "Metaforiskās spēles" galerijā "MuseumlLV" aplūkojama līdz 11. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti